MALO KO ZNA DA SE LAUŠEVIĆ DAVNIH GODINA NAŠAO U OTETOM AVIONU: Drama koja se odvila na NEBU danas je ZABORAVLJENA
Žarko Laušević, Foto: prentscreen/youtube/ Balkanologija

DA LI STE ZNALI?

MALO KO ZNA DA SE LAUŠEVIĆ DAVNIH GODINA NAŠAO U OTETOM AVIONU: Drama koja se odvila na NEBU danas je ZABORAVLJENA

Godine 1981, u noći između 26. i 27. septembra trojica mladića otela su JAT-ov avion „boing 727-200“ koji je iz Titograda, današnje Podgorice, poletio za Beograd

Objavljeno:

Glumac Žarko Laušević nas je napustio u 63. godini. Njegov život je bio prepun turbulencija i obrta, a ovo priča je jedna od takvih.

Jugoslovenski avioni posle Drugog svetskog rata u više navrata bili su na meti otmičara. Iako se o tome pisalo u tadašnjoj štampi, mnoge otmice su davno zaboravljene, međutim, jedna specifična ostala je upamćena po drami koju su preživeli putnici i među njima velikani srpskog glumišta.

Godine 1981. u noći između 26. i 27. septembra trojica mladića iz Hrvatske, naoružana jednim pištoljem i nožem, otela su JAT-ov avion „boing 727-200“ koji je iz Titograda, današnje Podgorice, poletio za Beograd.

Jugoslovenski avioni posle Drugog svetskog rata u više navrata bili su na meti otmičara
Jugoslovenski avioni posle Drugog svetskog rata u više navrata bili su na meti otmičarafoto: prentscreen/youtube/GoMusic Run

Kriminalci su tada više od 20 sati kao taoce držali 98 putnika u avionu i osam članova posade.

Ova filmska otmica počela je kada su se putnici ukrcali na avion u crnogorskom glavnom gradu, odakle je trebalo da se upute ka prestonici Jugoslavije, Beogradu.

Međutim, umesto u Beogradu, JAT-ov avion završio je nedaleko od azijske obale, na mediteranskom ostrvu Kipru, u gradu Larnaki, gde je ova višečasovna drama okončana zahvaljujući dovitljivosti putnika i posade.

Na ovom letu među putnicima bio je ceo sastav FK Budućnost, slavni glumci Žarko Laušević, Mihailo Miša Janketić i Marko Nikolić, estradna zvezda Biljana Petrović, narodni heroji, generali u penziji Milan Šijan i Božo Lazarević.

Ova filmska otmica počela je kada su se putnici ukrcali na avion u crnogorskom glavnom gradu, odakle je trebalo da se upute ka prestonici Jugoslavije, Beogradu
Ova filmska otmica počela je kada su se putnici ukrcali na avion u crnogorskom glavnom gradu, odakle je trebalo da se upute ka prestonici Jugoslavije, Beogradufoto: prentscreen/youtube/ Klasik Srbija

Naime, avion je poleteo iz tadašjneg Titograda i svratio u Dubrovnik, kako bi primio još neke putnike za Beograd. Ubrzo nakon poletanja iz Dubrovnika ka jugoslovenskoj prestonici, trojica mladića, Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić, naoružani pištoljem i nožem, brzo su se izdvojili iz grupe putnika i počeli da viču da je avion otet i da će ubiti svakog ko im se suprotstavi.

Otmičari su naredili pilotu da avion usmeri ka Italiji, ali su se predomislili i promenili kurs ka Tel Avivu.

Izraelske vlasti su ih, međutim, upozorile da će oboriti avion ako se bude približio njihovoj teritoriji, pa je „Boing 727“ sleteo na aerodrom u Larnaki, na Kipru.

Na ovom letu među putnicima bili su i slavni glumci Žarko Laušević, Mihailo Miša Janketić i Marko Nikolić
Na ovom letu među putnicima bili su i slavni glumci Žarko Laušević, Mihailo Miša Janketić i Marko Nikolićfoto: prentscreen/youtube/Semiiir Bekta

Leteli smo preko Jadrana do Italije, pa preko Grčke do Izraela i Kipra. Uskratili su nam samo putovanje u Afriku jer sam čuo otmičare da su planirali da letimo za Johanesburg“, prisećao se u jednom intervjuu za „Blic“ Miša Janketić.

I baš tu, na Kipru, otmica je okončana.

„Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima ‘ne otimajte Jugoslovenima avione’, ‘Putnici kidnapovali kidnapere'“, ispričao je Miša Janketić o tome kako su putnici, nakon diverzije koju su sproveli, uspeli da pobegnu otmičarima.

Ključnu ulogu odigrali su generali Šijan i Lazarević. Oni su inscenirali požar u avionu na pisti aerodroma u Larnaki, što su ostali putnici iskoristili da napuste „boing“.

Borivoje Jelić, rodom iz Bjelovara, osuđen je na osam, a njegovi saučesnici Mirko Križić i Milan Prpić na pet godina i tri godine zatvora. Jelić je tvrdio da je iza ove otmice stajala teroristička grupa “Bader-Majnhof”, a njegova želja je, kako je pričao kasnije na televiziji, bila da ubije Tita. Dospeo je, međutim, u zatvor u Nemačkoj, a u međuvremenu je Tito umro. U nemačkom zatvoru upoznao se sa nekim ljudima iz terorističke grupe „Bader-Majnhof“ i pod njihovim uticajem je odlučio da otme avion.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.