TRI GODINE OD ODLASKA LEGENDE: Ćerka glumca objavila njegovu STARU FOTKU i raznežila mnoge
Glumac, Foto: prentscreen/youtube/ RTS Prikazuje

sećanje

TRI GODINE OD ODLASKA LEGENDE: Ćerka glumca objavila njegovu STARU FOTKU i raznežila mnoge

Juče se navršilo tri godine kako nas je napustio glumac Mustafa Nadarević

Objavljeno: 13:12h

Legendarni glumac Mustafa Nadarević umro je 22. novembra 2020. godine nakon duge borbe sa teškom bolešću, kada mu je dijagnostikovan rak pluća.

Njegova kćerka Nana na godišnjicu očeve smrti objavila je na svom Instagram profilu staru fotografiju glumca.

Pored Nane, glumac je iza sebe ostavio sina Ašu i stariju ćerku Nađu koju je dobio u prvom braku.

Mustafa Nadarević završio je Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu.

Njegov talenat su ubrzo nakon brojnih glavnih uloga u popularnim predstavama prepoznali i strani režiseri, pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“. Nakon toga nastavio je i inostranu karijeru.

Filmsku karijeru započeo je početkom osamdesetih godina sporednim ulogama. U filmu „Otac na službenom putuEmira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su usledili filmovi „Već viđenoGorana Markovića iz 1987. godine, „GlembajeviAntuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi.

Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Ozbiljno se i pošteno bavim ovim poslom već pedeset godina. U svakom filmu ili seriji trudim se da napravim najbolje što mogu jer je to nešto od čega živim. Radimo seriju u kojoj nema povišenog tona i svi se super slažemo. Tumačim lik Izeta onako kako je napisan i kako režiser kaže da treba da odigram“, rekao je svojevremeno Nadarević za „Blic“ povodom popoularne serije.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga uradio je još nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijunDušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Njegove uloge su često nagrađivane, te je dobio i tri Zlatne arene.

Ne osvrćem se. Gledam napred. Neugodno je gledati samog sebe. Ima puno filmova koje nikad nisam video. Kad čovek gleda samog sebe sa vremenskom distancom, ne može se oteti utisku – pa to nisam ja. A i često sam nezadovoljan, jer sve mislim moglo je drugačije, trebalo je ovo ili ono… Radije gledam unapred“, ispričao je u jednom od intervjua Mustafa za „Blic“, pa je pokušao iz svog ugla da formuliše odgovor na pitanje šta je gluma:

„Ne bih znao pravi odgovor, ali mislim da je gluma, s jedne strane gledano, jako blizu bolesti. Nije normalno da ja nisam Mustafa Nadarević nego da sam Pera Perić. Zaluđivat se s tim da si neko drugi ne samo da nije lako, nego je i, što bi rekli, klizav teren, opasno je… A ako hoćeš dobro i svojski da radiš, onda nema druge nego da duboko, duboko riješ po sebi.“

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.