OVO SU SVI ZAPAZILI NA LAUŠEVIĆEVOM ISPRAĆAJU: Otkriveno šta se KRIJE iza ovog DETALJA, priča STARA SKORO 40 GODINA
Žarko Laušević, Foto: A. H./ATAImages.

pogledajte

OVO SU SVI ZAPAZILI NA LAUŠEVIĆEVOM ISPRAĆAJU: Otkriveno šta se KRIJE iza ovog DETALJA, priča STARA SKORO 40 GODINA

Žarko Laušević je na večni počinak ispraćen uz govor kolege Nebojše Dugalića, ali i pesmu iz serije "Sivi dom"

Objavljeno: 11:40h

Pre dva dana održan je ispraćaj za kremaciju legendarnog glumca Žarka Lauševića na Novom groblju u Beogradu.

Laušević je na večni počinak ispraćen uz govor kolege Nebojše Dugalića, ali i pesmu iz serije "Sivi dom". Ova rola mu je donela veliku slavu, a pesma je "Sve što želim u ovom trenutku (Neću plakati)" koju izvodi beogradska grupa Far.

Pored pesme, kojom je ispraćen u večnu kuću veliku pažnju javnosti privukla je slika koju je porodica izabrala da stoji ispred kovčega. Budući da umrlica nije bila istaknuta, ovo je bio jedini Žarkov prikaz na sahrani.

Pored pesme, kojom je ispraćen u večnu kuću veliku pažnju javnosti privukla je slika koju je porodica izabrala da stoji ispred kovčega
Pored pesme, kojom je ispraćen u večnu kuću veliku pažnju javnosti privukla je slika koju je porodica izabrala da stoji ispred kovčegafoto: KURIR

Pomenuta slika, nalazi se i u knjizi "Godina prođe dan nikad" u kojoj je Žarko opisao svoju tragediju, a vezuje se za kultnu seriju. Ova serija predstavljala je odskočnu dasku za Lauševića, koji je nakon nje počeo da dobija i velike uloge i obeležila mu je karijeru.

Na pomenutoj fotgrafiji Laušević drži cigaretu u ruci i ima zamišljen pogled, a može se reći da je to najverodostojnija slika njega u stvarnom životu.

Slika je nastala za potrebe snimanja serije "Sivi dom", a korišćena je kao deo najavne špice u nekoliko epizoda.

Kultna serija 'Sivi dom' iz 1980-ih scenariste Gordana Mihića govori o sudbinama dece iz popravnog doma
Kultna serija "Sivi dom" iz 1980-ih scenariste Gordana Mihića govori o sudbinama dece iz popravnog domafoto: prentscraeen/RTS

Fenomen "Sivog doma"

Kultna serija "Sivi dom" iz osamdesetih scenariste Gordana Mihića govori o sudbinama dece iz popravnog doma, a cela ekipa serije je, prema rečima reditelja Darka Bajića, pokušala da kroz nju da dušu vremena u kome se živelo.

- Ova serija nastala je iz duha i srca mladih ljudi koji su slobodno pravili svoje filmove, ne razmišljajući da li jesu ili nisu podobni, a i televizija je tada mladima davala veću šansu - kazao je Bajić.

Šilja (Žarko Laušević) je jedini lik kojeg u većem delu serije pratimo po izlasku iz doma, u njegovim stoičkim nastojanjima da, uprkos kriminalnoj prošlosti, pronađe normalan život…

- Iznad svih ostalih fantastičnih glumaca koji se pojavljuju u seriji, najviše se istakao Laušević. Imao je najtežu ulogu Šilje, koji tokom svih 12 epizoda gotovo da i ne progovara. Ta uloga ostavila je veliki pečat u njegovoj karijeri i mislim da nikad posle toga nije odigrao tako zahtevnu rolu - ispričao je jednom prilikom pokojni scenarista Gordan Mihić.

Histerija za Lauševićem

Serija je snimana 1984. i 1985, a premijerno je emitovana tek od februara 1986. Do tada je Laušević imao samo manje epizodne role, ali to se ubrzo promenilo.

Odmah nakon emitovanja te serije zavladala prava histerija za Žarkom, koji je tada imao 26 godina.

Serija je snimana 1984. i 1985, a premijerno je emitovana tek od februara 1986. godine
Serija je snimana 1984. i 1985, a premijerno je emitovana tek od februara 1986. godinefoto: prentscraeen/RTS

- Znam da je tada ženski deo populacije ludeo za njim! Mnogi muškarci, naročito srednjoškolci, brijali su jedan deo desne obrve, baš kao što je Žarko imao u seriji. U mnogim emisijama tada su njegov talenat upoređivali sa velikim holivudskim zvezdama Mikijem Rurkom i Kim Bejsinger - rekao je tada Mihić.

"Sivi dom" nije otkrio samo Lauša. U toj seriji prve značajnije uloge u karijeri ostvarili su Zoran Cvijanović, Mirjana Joković, Bane Vidaković i Branislav Lečić.

Ostale uloge u seriji igrali su Velimir Bata Živojinović, Miša Janketić, Željka Cvjetan, Dubravko Jovanović, Dragan Nikolić, Mima Karadžić...

Bonus video:

00:52

Gromoglasan aplauz za Žarka Lauševića

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.