OVAKVOG LAUŠEVIĆA NISMO ZNALI! Gorica Popović otkrila šta se desilo tokom STUDENTSKIH DANA, ovo baš NIKO NIJE ZNAO
Žarko Laušević i Gorica Popović, Foto: Dragana Udovičić, Nemanja Nikolić

ZANIMLJIVO

OVAKVOG LAUŠEVIĆA NISMO ZNALI! Gorica Popović otkrila šta se desilo tokom STUDENTSKIH DANA, ovo baš NIKO NIJE ZNAO

Gorica Popović o Žarku Lauševiću i njihovim zajedničkim ulogama

Objavljeno:

Nakon tužne vesti da nas je zauvek napustio glumac Žarko Laušević neverica među onima koji su ga poznavali ili samo prosto bili poštovaoci njegovog lika i dela ne jenjava.

Jer, nekako, samo je on umeo da stvara likove koji su ostavljali neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji. Toga nije ni bio svestan kad je upisao studije glume 1978. godine u klasi profesora Minje Dedića, gde je brusio svoj talenat. Bila je to klasa "visokog rizika", kako su ih kolokvijalno u tom trenutku nazvali.

Te godine asistent profesoru Dediću bila je glumica Gorica Popović. Svoja sećanja o klasi s koje su joj studenti kasnije postajali kolege, kao što je bio slučaj sa Žarkom u filmu "Boj na Kosovu", ova dramska umetnica otkriva za Kurir.

1 / 5 Foto: Damir Dervišagić

- Ovo je veliki gubitak za sve nas. Žarka sam upoznala kada je došao na studije glume u Beograd. U to vreme sam bila asistent profesoru Minji Dediću, koji je predvodio sjajnu klasu, na kojoj su, pored Lauševića, bili i Sonja Savić, Zoran Cvijanović, Svetislav Bule Goncić, Suzana Petričević, da ne nabrajm dalje, izostaviću nekoga. Bila je to sjajna klasa - počinje setno Gorica.

Onome što je publika oduvek primećivala, a to je da se Laušević, osim svojim talentom, od drugih izdvajao i posebnim šarmom i tajanstvenošću svojstvenom melanholicima, Gorica dodaje još nešto:

- Žarko je bio izuzetan. Bio je vukovac, došao je iz Crne Gore. Razlikovao se od beogradske dece. Bio je vredan i posvećen, izuzetno skroman i ozbiljan čovek - priča dalje glumica, osvrnuvši se pritom i na tragičan događaj iz njegove biografije koji mu je u sekundi preokrenuo život.

1 / 4 Foto: prentscreen/youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Godine 1993. prvostepenom presudom osuđen je na 13 godina zatvora. Brojni su svedoci koji danas ponavljaju kako je umetnik do poslednjeg daha proživljavao iznova taj dan koji ga je obeležio.

Povratkom pred kamere pre više od decenije napravio je još nekoliko uloga koje su samo potvrdile njegov status velikog glumca.

- Njegova tragedija je bila strašna. U godinama koje su prolazile nakon toga bolovao je taj strašni događaj. Drago mi je što je poslednjih godina napravio fantastične, antologijske uloge. Duboko žalim zbog njegovog odlaska - zaključila je Gorica.

Komemoracija Žarku Lauševiću održaće se u ponedeljak u 11 časova u njegovom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, nakon čega će biti organizovan ispraćaj za kremaciju na Novom groblju u Beogradu sa početkom u 14 časova.

Bonus video:

00:45

ESPRESO: Trg glumaca

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.