SUDBINA JE IMALA DRUGI PLAN! 2 Jugoslovenske legende koje su ODBILE SVETSKU SLAVU: Zvali ih za FILM KUM, a onda...
Foto: Printscreen/Youtube/RTS Prikazuje

istorija

SUDBINA JE IMALA DRUGI PLAN! 2 Jugoslovenske legende koje su ODBILE SVETSKU SLAVU: Zvali ih za FILM KUM, a onda...

Ostvarenje ove malo poznate činjenice sprečile su ove stvari...

Objavljeno:

Legendarni jugoslovenski glumac Jovan Janićijević Janaćko, široj publici poznat je po ulozi Burduša iz filma "Muzikanti", trebao je da glumi u Kopolinom kultnom ostvarenju "Kum" i to ni manje ni više nego don Vita Korleonea.

Ostvarenje ove malo poznate činjenice sprečila je tragična saobraćajna nesreća koja je promenila životni tok našeg čuvenog glumca.

Još jedna glumačka legenda, Bekim Fehmiu, u svojim memoarima „Blistavo i strašno“ pisao je kako je u Rimu 1971. godine bio gost producenta Dina de Laurentisa i njegove supruge, glumice Silvane Mangano. Prema njegovim rečima, ovaj producent ga je u toku jedne večeri upitao: „Zašto se onaj tvoj kolega nije vratio u Los Anđeles da nauči engleski za ulogu u filmu ‘Kum’? Ali sada su odlučili, nažalost, da svi glumci budu Amerikanci“.

Ozbiljan glumac
Ozbiljan glumacfoto: Profimedia

Fehmiu je takođe trebao da dobije jednu od glavnih uloga u ovom ostvarenju. Njemu je bila namenjena rola Korleonovog sina Majkla, kojeg je u konačnoj glumačkoj postavi tumačio Al Paćino.

„Divni glumac Jovan Janićijević Janaćko, nezaboravni Burduš iz serije ‘Muzikanti’, bio je u Los Anđelesu mesec dana. Čak je i štampa pisala o tome kako je bio gost Džona Vejna. Ponuđena mu je glavna uloga don Korleonea u filmu ‘Kum’ pod uslovom da nauči jezik. Mene su već odredili za ulogu Majkla, njegovog mlađeg sina. Janaćko se više nikada nije vratio u Los Anđeles“, napisao je Bekim Fehmiu.

Uloga don Vita Korleonea pripala je jednom od najvećih svetskih glumaca svih vremena Marlon Brandu čije se veštine i replike prepričavaju i gotovo pola veka kasnije.

Dobio ulogu Majkla
Dobio ulogu Majklafoto: Profimedia

Janićijević je sedamdesetih za „RTV Reviju“ pričao o svom susretu sa Vejnom i boravku u Los Anđelesu.

„Kada je čuo da sam jugoslovenski glumac, Vejn se nasmešio i rekao: ‘Mnoge kolege pričale su mi da su se na snimanju u Jugoslaviji sjajno provele. Voleo bih da se i meni ukaže ta prilika'“, ispričao je tada Janićijević.

On je u Holivud dospeo zahvaljujući njegovom drugu iz detinjstva, Dušanu Protiću, koji se, kada ga je sreo kao odraslog čoveka, zvao Deni Maršal. Objasnio je Janaćku da je napravio uspešnu karijeru na Zapadu kao filmski glumac i producent i pozvao ga da glumi u Holivudu, gde bi bio njegov gost. Naš čuveni glumac prihvatio je ovaj poziv.

Naš čuveni glumac prihvatio je ovaj poziv.
Naš čuveni glumac prihvatio je ovaj poziv.foto: Printscreen Youtube

„Dani u Holivudu su prolazili. Sumnje u Maršala rasle su sve do onog dana kada su mi javili da ću igrati u filmu o mafiji, „Kum“, po knjizi koja je u Sjedinjenim Državama bila bestseler… Ali, došao je kraj mojoj vizi i ja sam morao kući“, objasnio je tada Janićijević.

I njegova ćerka, glumica Ksenija Đokić, pričala je u medijima o ovoj šansi njenog oca.

On je umesto u Holivud otišao na godinu dana u zatvor ‘Zabelu'
On je umesto u Holivud otišao na godinu dana u zatvor ‘Zabelu'foto: Printscreen/Youtube/RTS Prikazuje

Tata je imao petogodišnji ugovor sa studiom ‘Metro-Goldwyn-Mayer’. Kada je 1972. sve već bilo dogovoreno, došao je po mamu i mene. Međutim, dogodio se kobni udes u kojem je jedan njegov prijatelj poginuo. Usledila je drama, suđenje, i tata je umesto u Holivud otišao na godinu dana u zatvor ‘Zabelu'“, prepričala je Ksenija životnu sudbinu svog oca.

Bonus video:

00:07

Evo kako se oporavlja Milan Stanković

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.