JUGA JU JE ZAVOLELA U VARLJIVOM LETU, A ONDA JE IZRASLA U FATALNU PLAVUŠU: Sada je u 6. DECENIJI i IZGLEDA PREDIVNO
Glumica, Foto: prentscreen/youtube/ Centar film

biografija

JUGA JU JE ZAVOLELA U VARLJIVOM LETU, A ONDA JE IZRASLA U FATALNU PLAVUŠU: Sada je u 6. DECENIJI i IZGLEDA PREDIVNO

Glumila je u kultnim filmovima

Objavljeno:

Glumica je rođena u Beogradu 13. januar 1970. godine, pored glume bavi se i produkcijom i pisanjem.

Odrasla je na Banovom brdu, a kao mala bavila se ritmičkom gimnastikom. Na beogradskom takmičenju iz ritmičke gimnastike osvojila je sedmo mesto. Zatim je ritmičku gimnastiku zamenila baletom i muzikom.

Završila je nižu baletsku školu "Lujo Davičo" i nižu muzičku školu "Vatroslav Lisinski", odsek klavir. Glumu je upisala iz prvog puta, kao prva na listi. Na prijemnom je izvodila monolog drame svog oca, "Žuta", a imitirala je svoju majku iz predstave "Viktor ili deca na vlasti" i glumicu Tanju Bošković.

Reč je o Ivani Mihić.

Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića i profesora Branislava Žage Mićunovića, koju je prve dve godine vodio profesor Vladimir Jevtović. U klasi sa njom bili su i: Dubravka Mijatović, Tamara Vučković, Dragan Mićanović, Nebojša Dugalić, Goran Šušljik...

Filmsku karijeru započela je kao devetogodišnjakinja, ulogom u filmu "Srećna porodica", a nastavila kao trinaetogodišnjakinja, ulogom u filmu "Varljivo leto '68".

Pozorišnu karijeru započela je glavnim ulogama u predstavama "Neki to vole vruće" (Pozorište na Terazijama) i "Sirano od Beržeraka" (Narodno pozorište u Beogradu). Snimila je za PGP RTS CD i kasetu sa muzikom iz predstave "Trinidad", i gostovala kao izvođač na CD-u Tine Milivojević "Uspavanke za bebe i malu decu". 1996. godine, Ivana je osnovala svoju filmsku producentsku kuću "HORIZONT", a kao producent i izvršni producent potpisuje sledeće filmove: Kupi mi Eliota, Mehanizam, Ona voli Zvezdu, Siroti mali hrčki 2010, kao i TV seriju Kuća sreće.

Sa filmovima producentske kuće "HORIZONT" učestvovala je u preko pedeset internacionalnim filmskim festivalima. Za produkciju svojih filmova više puta je nagrađivana domaćim i stranim priznanjima. Dobitnik je i filmske internacionalne nagrade za najbolju glumicu na Međunarodnom filmskom festivalu u Aleksandriji za ulogu u filmu Mehanizam. Za istu ulogu nagrađena je "Oskarom popularnosti", 2000. godine, kao najpopularnija glumica po izboru publike, i nizom drugih priznanja. Bila je član žirija Međunarodng filmskog festivala u Leču. Četiri godine je bila predsednik "Skupština Asocijacije" filmskih producenata u Srbiji. Angažovana je u nizu humanitarnih akcija pod nazivom "Izvor svetlosti".

Ivana se bavi i pisanjem. Do sada je napisala i objavila četiri knjige: "Moj drug, ispodkrevetni Mrak" (u saradnji sa Verom Čukić), "Moj jedini život", "Led" i "Headhunters". Od decembra 2008. godine piše kolumne za dnevne novine "Politika", u rubrici "Pogledi sa strane".

Kćerka je scenariste Gordana Mihića i glumice Vere Čukić.

Bonus video:

00:51

BARBARA BOBAK SE OGLASILA ZA ESPRESO NAKON AFERE SA OŽENJENIM ČOVEKOM: Pevačica sve priznala

(Espreso/Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.