DA, OVO JE PROVERAN I TAČNA INFORMACIJA: Protrljajte DOBRO OČI, ovoliko ZAPRAVO ZDRAVKO ČOLIĆ IMA GODINA
Zdravko Čolić, Foto: Dragana Udovičić

da li ste znali?

DA, OVO JE PROVERAN I TAČNA INFORMACIJA: Protrljajte DOBRO OČI, ovoliko ZAPRAVO ZDRAVKO ČOLIĆ IMA GODINA

Nakon toga, shvatio je da je muzika njegov životni put i da definitivno želi da se bavi muzikom u budućnosti

Objavljeno: 22:15h

Zdravko Čolić rođen je 30.05. u Sarajevu (Bosna i Hercegovina). Još kao dete dosta vremena provodio je kod babe i dede u Trebinju, ali zbog školovanja uvek se vraćao u Sarajevo. Uvek živahan i pozitivan, Zdravko je i kao mali voleo muziku i bio miljenik u svojoj školi. Pored škole, Zdravko je igrao i fudbal u mlađim danima a pored toga se bavio i atletikom.

Kako je shvatio da ga sport ne interesuje previše, upisao je glumu i glumeo u predstavama „Kekec i Mojca“ i „Dečaci Pavlove ulice“.

Uporedo sa srednjom školom Gimnazijom, pohađao je i muzičku školu, što se pokazalo kao njegov pravi put. Kao mlađi, često je u lokalnom parku svirao gitaru sa svojim prijateljem. Ubrzo nakon toga, pobeio je na takmičenju u Crnoj Gori 1967. godine i to kao amater sa pesmom „Lady Madonna“ populagnih Beatles-a.

Nakon toga, shvatio je da je muzika njegov životni put i da definitivno želi da se bavi muzikom u budućnosti.

1 / 3 Foto: Dragan Kadić

1967. godine postao je član grupe „Ambasadori“ , a 1971. upoznaje Davorina Popovića zahvaljujući kojem postaje ubrzo član grupe „Indexi“. U ovom periodu Zdravkova muzička karijera počinje da ide na vrhu, nakon čega su počeli i mnogi veliki muzičari da ga primećuju.

Kornelije Bata Kovač koji je osnivač Korni grupe primetio je Zdravka i ponudio mu aganžman u grupi, nakon čega Zdravko odlazi u Beograd i snima pesme „Pogledaj u nebo“, „Kukavica“ i „Gospa Mica gazdarica“.

Nakon određenog perioda, Zdravko Čolić rešio je da se vrati u rodno Sarajevo i završi Ekonomski fakultet kako bi nastavio solo karijeru. Nastupi oje na festivalu „Vaš šlager sezone“ sa pesmom „Sinoć nisi bila tu“ čiji je tvorac Kemal Monteno i sa ovom pesmom je osvojio treće mesto.

Već nakon 1973. godine Zdravko je sa numerom „Gori vatra“ nastupio na festivalu Pesma Evrovizije u Luksemburgu ali se ipak nije plasirao u finale. Ponovo je nastupio na festivalu „Vaš šlager sezone“ i pobedio sa pesmom „Zelena si rijeka bila“.

Iako su se Zdravku Čoliću otvarala mnoga vrata, posebno kada je inostarana kerijera u pitanju, ipak je odlučio da snimi za Jugoton pesmu „Dome moj“.1975. godina bila je tada jedna od najuspešnijih, kada je na festivalu „Beogradsko proleće“ posebio sa pesmom „April u Beogradu“.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Iste godine izašao je i prvi solo album „Ti i ja“ koji je bip njegov prvenac. Od ove godine, pa sve do 2017. godine, Zdravko Čolić snimio je ukupno 15 albuma od kojih je gotovo svaka pesma hit i dan, danas.

Zdravko Čolić više puta izjavio je kako uživa u svojim koncertima i publici jer se priseti mnogih starih pesama koje je snimio, a publika ih i danas voli. Sve do danas sarađivao je sa mnogim velikim zvezdama, na svim koncertima pratila ga je plesna grupa „Lokice“.

Godine 2006. Zdravko Čolić dobio je i ćerkicu Laru, a on danas ima 72 godine.

Bonus video:

00:14

SEKA ALEKSIĆ U ESPRESO AKCIJI ZA MINU POŠARAC

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.