NJEGOVOM TALENTU DIVILA SE CELA JUGA, A ŽENE SU GA OBOŽAVALE: O HARIZMI glumca mnogi i danas govore
Glumac, Foto: prentscreen/youtube/ Jugoslavija®

sećanje

NJEGOVOM TALENTU DIVILA SE CELA JUGA, A ŽENE SU GA OBOŽAVALE: O HARIZMI glumca mnogi i danas govore

Ostvario je značajnu ulogu u filmu "Ljubavni život Budimira Trajkovića"

Objavljeno:

Andreja Maričić rođen je u Beogradu 15. aprila 1959. godine. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. godine u klasi profesora Miroslava Dedića, na klasi sa Sonjom Savić, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem, Buletom Goncićem, Suzanom Petričević.

Bio je zaposlen u Narodnom pozorištu od 1986. godine. Na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu radio je kao asistent profesora Petra Zeca na odseku gluma, a zatim kao profesor glume na odseku solo pevanja.

Predavao je glumu u srednjoj baletskoj školi jednu polusezonu kada je ostvario i par uloga u nekim baletskim projektima koje je režirala Katarina Stojkov.

Radio je u producentskoj kući Fiks Fokus kao reditelj i montažer od 1998. godine, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu Narodnog pozorišta.

Prvu zapaženu ulogu odigrao je u kultnom filmu "Ljubavni život Budimira Trajkovića" u kojem je tumačio lik Zvonka Mihajlovića, koji je bio najbolji prijatelj glavnog junaka.

Film 'Ljubavni život Budimira Trajkovića', 1977. godina
Film "Ljubavni život Budimira Trajkovića", 1977. godinafoto: prentscreen/youtube/ Jugoslavija®

Značajnije pozorišne uloge ostvario je u predstavama: "Kako zasmejati gospodara" u režiji Vide Ognjenović, "Konak" - Mira Trailović, "Kako mogu da te čujem dok teče voda" - Bora Grigorović, "Slepi Miš" – Plamen Kartalov, "Opasne veze" - Stevana Bodrože..

Jugoslovenski film 'Najbolji'
Jugoslovenski film "Najbolji"foto: prentscreen/youtube/ Andrejic Milos

Kao pozorišni reditelj režirao je niz prigodnih i manjih predstava vezanih za razne duhovne proslave i predstavu „Reč“ Balkanskog eksperimentalnog teatra čiji je i osnivač. Takođe je jedan od osnivača KPGT - a pod rukovodstvom Ljubiše Ristića i pozorišta „Pivara“ pod rukovodstvom Borke Pavićević, kao i niza manjih pozorišnih alternativnih grupa vezanih za određene projekte.

Od značajnijih nagrada treba pomenuti nagradu „Najbolji mladi glumac“ u Jagodini 1986. godine za ulogu Mace u predstavi „Kako zasmejati gospodara“, zatim, kao reditelj filma, nagradu za najbolju montažu filma „Dobrodošli u Narodno pozorište“ 1997. godine na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu i pohvalu Narodnog pozorišta za ulogu Danijela u drami „Posle milion godina“.

Andreja Maričić bio je oženjen rediteljkom opere Narodnog pozorišta Ivanom Dragutinović, i iza sebe je ostavio tri ćerke - Milicu, Teodoru i Aleksandru.

Glumac je preminuo 30. juna 2021. godine u Beogradu.

Bonus video:

05:11

ĐUS ZA ESPRESO POSLE 100 GODINA: Reper o ESTRADI, evo kako komentariše SKANDALE

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.