BILA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH ŽENA JUGOSLAVIJE I TITOVA MILJENICA: Slao je 30 puta po nju auto, svi detalji BIOGRAFIJE
Vera Cvetinović, Foto: Print Screen Youtube/ postovalac3

OBOŽAVANA

BILA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH ŽENA JUGOSLAVIJE I TITOVA MILJENICA: Slao je 30 puta po nju auto, svi detalji BIOGRAFIJE

Raskošnim glasom osvojila je srce cele Jugoslavije

Objavljeno:

Ako ste se nekad pitali koja je pevačica bila omiljena Josipu Brozu Titu, odgovor se krije u imenu Vere Cvetinović, novosadske novinarke, voditeljke i pevačice.

Vera Cvetinović Titu je pevala trideset puta, a on je često po nju slao vozača i luksuzni auto kako bi njegove zabave upravo ona uveličala pesmom. U doba najveće televizijske popularnosti, nazivali su je jednom od najlepših žena u Jugoslaviji.

Sve je počelo tako što je Vera Cvetinović kao student književnosti u Novom Sadu amaterski pevala u KUD “Svetozar Marković”, tako dobro da je 1971. postala prvi glas Vojvodine. A potom i solista Radio Novog Sada.

Vera Cvetinović Titu je pevala trideset puta, a on je često po nju slao vozača i luksuzni auto kako bi njegove zabave upravo ona uveličala pesmom
Vera Cvetinović Titu je pevala trideset puta, a on je često po nju slao vozača i luksuzni auto kako bi njegove zabave upravo ona uveličala pesmomfoto: Print Screen Youtube/ postovalac3

Osjećaj za muziku i dobar glas, kaže, nasledila je od svog oca Mirka Cvetka, tamburaša poreklom iz Kutjeva.

- Tih godina sam pevala pesme Ivice Šerfezija, Đorđa Marjanovića i Tereze Kesovije. Kada sam s društvom krenula na turneju po Južnoj Americi, naučila sam i tatine zagorske i mamine srpske pesme. U međuvremenu, Izvršno veće Vojvodine je u jesen 1974. u Mošinoj vili na Fruškoj gori pripremalo prijem za Josipa Broza, pa su me pozvali da prvi put pevam Titu. U to vreme nosile su se mini suknje, a ja sam na prijem u prirodi krenula sa starom bakinom dugom haljinom, kojom sam privukla njegovu pažnju, jer sam rekla da je izrađena od starih zavesa iz Zagorja - rekla je Vera jednom prilikom.

Vera Cvetinović o Titu
Vera Cvetinović o Titufoto: Print Screen Youtube/ postovalac3

Kad je Broz čuo da je haljina pravljena od zavesa donesenih iz Zagorja raznežio se.- Pevala sam mu tog dana pesme “Tiho noći moje zlato spava” i staru zagorsku “Fala”. I kasnije kada bih nastupala pred predsednikom te dve pesme su bile obavezno u mom repertoaru - otkrila je Vera Cvetinović, koja je posle diplomiranja našla posao na televiziji.

Sredinom sedamdesetih Vera je danju radila na "TV Novi Sada", a uveče pevala u hotelu “Park”. Bili su to, kaže, mali koncerti, zbog kojih su je njeni obožavaoci nagrađivali knjigama ili sokovima. I tada je Tito diskretno pratio, jer se interesovao za njen život i rad.

Titu je pevala sve do smrti, 1980. godine, a naknadno je kazala da je Tito bio vidno bolestan i da ju je to jako ražalostilo
Titu je pevala sve do smrti, 1980. godine, a naknadno je kazala da je Tito bio vidno bolestan i da ju je to jako ražalostilofoto: Print Screen Youtube/ postovalac3

- Čujem da ste diplomirali? I da ste imali saobraćajni udes? Kako ste sada? - raspitivao se Tito, dok smo sedeli kraj vatre u Karađorđevu. Tada sam shvatila da sve zna o meni i da mi veruje. Na tom diplomatskom lovu u Karađorđevu u toku vereče Titu sam otpevala pesmu “Zvoni zvonce”, a Jovanki pesmu “Salaš u malom ritu”, koju je mnogo volela - rekla je Vera.

U bosanskom lovištu Vera je zahvaljujući Titu bila nezvanična mis Jugoslavije, jer je poslije modne revije Aleksandra Joksimovića predsednik javno rekao: “Meni je Vera najljepša, jer je njena haljina najelegantnija”.

- Mora da se Broz šalio, jer je Joksimović sa predivnim manekenkama Jovanki i Titu prikazao mini haljine i suknje, a ja sam bila u toaleti zakopčana do grla - kaže Vera.

Poslije toga Titovo obezbeđenje je mnogo puta Veri slalo vozača i “mercedes” da je voze kod Broza. Neki od njenih nastupa su bili tajni, neki diskretni, a neki i javni.

Titovo obezbeđenje je mnogo puta Veri slalo vozača i “mercedes” da je voze kod Broza
Titovo obezbeđenje je mnogo puta Veri slalo vozača i “mercedes” da je voze kod Brozafoto: Profimedia

Jugoslovensku popularnost pevačica Vera Cvetinović je doživela u noći 31. decembra 1976. godine kada su Jovanka i Josip Broz sa čitavim političkim rukovodstvom zemlje čekali novu 1977. godinu u Novom Sadu.

Ipak, Verina pevačka karijera bila je samo hobi. Nakon što je diplomirala novinarstvo, zaposlila se kao voditeljka i muzička urednica na radiju Novi Sad, a kasnije i kao televizijska voditeljka.

Titu je pevala sve do smrti, 1980. godine, a naknadno je kazala da je Tito bio vidno bolestan i da ju je to jako ražalostilo.

I danas živi u Novom sadu i vlasnica je malog hotela koji je prepun slika Tita i Jovanke
I danas živi u Novom sadu i vlasnica je malog hotela koji je prepun slika Tita i Jovankefoto: Print Screen Youtube/ postovalac3

Poslednji put je Tito navodno tražio da sedi pored njega, a njegove pudlice su je uznemiravale pri izvođenju pesme.

I danas živi u Novom sadu i vlasnica je malog hotela koji je prepun slika Tita i Jovanke.

Bonus video:

00:14

SEKA ALEKSIĆ U ESPRESO AKCIJI ZA MINU POŠARAC

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.