NJEGOVOJ LEPOTI I TALENTU DIVILA SE CELA NACIJA: Prerana SMRT prekinula je sve i danas ga svi PAMTE
Muzičar, Foto: prentscreen/youtube/Dream House

legenda

NJEGOVOJ LEPOTI I TALENTU DIVILA SE CELA NACIJA: Prerana SMRT prekinula je sve i danas ga svi PAMTE

Ostavio je značajan trag u muzici

Objavljeno:

Muzičar je rođen i odrastao u Beogradu 10. maja 1958. godine. Tu se školovao i kao mladi muzičar maštao da se preseli u neku drugu zemlju gde će mu instrumenti biti dostupniji, a bavljenje muzikom jednostavnije. Voleo je putovanja, te je 1985. godine tri meseca živeo u Americi. Godine 1991. se preselio u Austraiju, ali se posle nekog vremena vratio u Beograd, gde se venčao sa Dinom Đurović kojoj je posvetio mnoge svoje pesme.

Godine 1999. dobili su sina Stefana, a pred sam početak bombardovanja SR Jugoslavije odselili su u Beč, u nadi da će se kroz dve nedelje vratiti u Beograd i nastaviti sa svojim životom.

Reč je o Vladi Divljanu. Međutim, bombardovanje je potrajalo pa su Vlada i Dina sa sinovima Stevanom i Pavlom ostali u Beču. U novembru 2014. godine mediji su objavili da se povlači sa muzičke scene zbog bolesti. Već 4. marta 2015. godine preminuo je od retkog oblika raka slepog creva i upale trbušne maramice. Divljan je dugo godina bolova od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Srpski scenarista, reditelj i producent Mladen Matičević mu je posvetio film „Nebeska tema“ koji je dobio nagradu „Vlada Divljan“ 2019. godine.

Pre nego što je sa grupom školskih drugara osnovao Idole, Divljan je pevao i svirao u džez-rok bendovima Merlin i Zvuk ulice. S Idolima je snimao i nastupao u periodu od 1980. do 1984. godine, a 1985. godine je započeo samostalnu karijeru. Pored rok i pop muzike, Divljan se bavio i filmskom muzikom. Komponovao je muziku za brojne filmove, uključujući „Šest dana juna“, „Kako je propao rokenrol“ , „Crni bombarder“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“, „Sedam i po“ i druge.

Bonus video:

05:11

ĐUS ZA ESPRESO POSLE 100 GODINA: Reper o ESTRADI, evo kako komentariše SKANDALE

(Espreso/Biografija.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.