BILA JE NAJVEĆA ZAVODNICA U JUGI, PA NESTALA: Celu porodicu joj UBILI, jedina želja joj je da nađe KOSTI MAJKE
Pevačica, Foto: prentscreen/youtube/Mira Kosovka

sudbina

BILA JE NAJVEĆA ZAVODNICA U JUGI, PA NESTALA: Celu porodicu joj UBILI, jedina želja joj je da nađe KOSTI MAJKE

Veoma potresno.

Objavljeno:

Popularna pevačica koja je osamdesetih i početkom devedesetih bila jedna od najlepših estradnih zvezda, Mirjana Petričević, poznatija kao Mira Kosovka povukla se iz javnosti i dugo niko ništa nije čuo o njoj.

U javnosti je poslednji put viđena na sahrani Marine Tucaković i skoro da je niko nije prepoznao, a njena životna priča ledi krv u žilama i malo je poznato da je pevačica ostala bez, oca, brata i majke koju čezne da pronađe.

Pevačica je rođena u Đakovici 1959. godine, a pored brata blizanca, imala je i starijeg brata. S obzirom na vreme u kom je rasla, veoma je patrijarhalno vaspitavana.

Njena sklonost ka muzici i talenat bili su evidentni od njenih prvih koraka. Godine 1977. napušta Đakovicu i upisuje Defektološki fakultet, studirala je dve godine, a zatim ga napustila. Iako je čitav njen život bio vezan za muziku, profesionalno se u estrade vode otisnula 1986. godine.

Ona je jednom prilikom govorila o svojoj porodici i dolasku u Beograd:

- Beograd ima posebno mesto u mom srcu. Ovde sam došla da studiram. Živeli smo tata, mama i tri brata, više su me oni vaspitavali, radila sam ceo dan. Bilo im je lakše da me oblače kao dečaka, da igramo fudbal, nisu ih interesovale lutke. Mama je zahtevala da me oblače kao muškarca, ne otac. Moj blizanac je bio sitniji i manji, pa nas je mama leti šišala do glave - govorila je Mira Kosovka, pa nastavila priču o porodici koja joj je ubijena:

Mirjana Petričević je svoju muzičku karijeru zvanično otpočela 1986. godine, sada kao Mira Kosovka. Niko nije mogao da ostane ravnodušan prema njenoj fascinantnoj pojavi, lepoti i neverovatnom talentu. Veliku pažnju privukla je svojom prvom pločom "Grešna ti duša" koja je vrlo brzo prodata u rekordnim tiražima.

Ipak, najveću pažnju i interesovanje publike stekla je albumom "Za šaku ljubavi" iz 1988. godine. Može se reći da je ta godina bila odlučujuća u Mirinoj karijeri jer je ovom baladom preko noći osvojila čitavu jugoslovensku publiku. Iste godine, zahvaljujući velikim muzičkim uspesima postaje i zvezda filma Milana Jelića "Špijun na štiklama". Iste godine pojavila se i u filmu "Za sada bez dobrog naslova".

Na albumu iz 1988. godine nalazi se i kultni duet sa Džejom Ramadanovskim. Sada već kao afirmisana, dokazana i priznata pevačica, Mira Kosovka, izdaje i svoj treći studijski album "Rastasmo se mi" 1990. godine, a zatim, već sledeće godine, album "Vero moja" sa kog se pesme i danas rado slušaju. Svoje mesto na estradnom nebu, učvrstila je albumom Putuješ 1993. godine, a sem velikog uspeha album joj je doneo i ulogu i neprevaziđenoj TV seriji "Srećni ljudi". Usledili su albumi "Ti mirno spavaj" 1995. godine i "Nikad život da naučim" 1996. godine. Prvu veliku pauzu Mira pravi nakon ovog albuma iz veoma mučnih razloga, zbog smrti brata, ali i nestanka majke:

- Živeli smo jako dobro, braća su bili inženjeri, a ne u sirotinji kako se priča. Moja familija je ostala dole do kraja bombardovanja, srednji brat Mića mi je ubijen 1981. godine kada su počeli prvi nemiri. Nestali su on i drugar koji su ubijeni u nedođiji. Bio je unakažen, nije imao oči, obrve, nos, ni usta. Nakon toga smo svi ostali dole. Stalno sam govorila mojoj majci da se izađe. Moja majka je zaklana i bačena, još je nisu pronašli. Pored naše kuće je most, a na ravnici je podrum vina, a tu su ležali njih petoro pet dana. Niko nije smeo da im priđe zbog vojnika koji ih je čuvao- ispričala je Mira.

Nakon ubistva majke, 1999. godine, Mirjana odlazi u Australiju. A osam godina nakon poslednjeg albuma i kada su rane na srcu počele da zarastaju, objavljuje album "Hajde srećo".

Nakon velikih porodičnih tragedija, Miri je ostala samo jedna želja:

– Jedina mi je želja da nađem kosti svoje majke. Ja sam uvek osoba koja se nada, jedina želja mi je da to nađem. Otac je jedini umro kako mu je suđeno, tri, četiri godine pre mame, imao je rak pluća – izjavila je pevačica.

Kosovka danas živi mirnim i povučenim životom u Sidneju, retko se pojavljuje u medijima, a s vremena na vreme gostuje u emisijama gde otvoreno govori o životu, svojim tragedijama i muzici. Udavala se dva puta, i oba puta razvela.

Bonus video:

05:11

ĐUS ZA ESPRESO POSLE 100 GODINA: Reper o ESTRADI, evo kako komentariše SKANDALE

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.