PROŠLO JE DVE GODINE OD SMRTI PANONSKOG MORNARA: Ovako su Balaševićevi RODITELJI govorili o SINU
Đorđe Balašević, Foto: Dragana Udovičić

uspomene

PROŠLO JE DVE GODINE OD SMRTI PANONSKOG MORNARA: Ovako su Balaševićevi RODITELJI govorili o SINU

Njegova muzika i dalje greje srca.

Objavljeno:

Prošlo je dve godine od smrti “Panonskog mornara”. Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je 19. februara 2021. godine, a iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, sina Aleksu, i ćerke Jovanu i Jelenu.

Popularni Đole rođen je u Novom Sadu, a njegovi roditelji Veronika i Jovan nisu verovali da će njihov sin ostaviti neizbrisiv trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Iako je talenat i ljubav prema pesmi i muzici iskazivao još u osnovnoj školi, Đoletovi roditelji nisu pridavali tome veliki značaj, a po najmanje su slutili da je ispred njega ozbiljna muzička karijera.

Đorđe Balašević
Đorđe Balaševićfoto: Dragan Kadić

U intervju za Novosti 1980. godine, njegova majka Veronika otkrila je:

- Mislim da je jako dobro što je Đorđe sve ovo postigao bez protekcije i guranja. Mi ga u kući, u kojoj je neštedimice prosipao svoje stihove i cake, nismo ozbiljno shvatali kad je govorio da to može da ‘prođe’. Verovali smo da je za prosperitet u takvoj jednoj oblasti potrebna velika veza, uticajni ljudi…

Ispostavilo se da je sve počelo tako što je on jednog dana samo okrenuo telefonom ljude sa radija i poručio im da ima pesmu koju bi voleo da čuju piše portal Danas.

- Znate, moj muž i ja najmanje znamo o tome kako nam je sin uspeo! Mi smo bili navikli na njegovu vedrinu, na lakoću kojom on ume da se izrazi, ali nikada nismo razmišljali o tome da to nekome drugom, osim nama, može biti tako blisko i drago. On i danas to što radi, radi lako. Nije fanatik - kazala je mama Đorđa Balaševića novinaru Novosti.

U pomenutom intervjuu, Veronika i Jovan Balašević osvrnuli su i na popularnu pesmu „Računajte na nas“, a koju je novinar Novosti okarkterisao kao „himnu generacije“. Takođe, u njihovom sećanju tada je i bio Đoletov prvi veliki nastup, i to baš predsednikom Jugosalvije, Josipom Brozom Titom.

Olivera i Đorđe Balašević
Olivera i Đorđe Balaševićfoto: Marina Lopičić

- I to je za nas bilo iznenađenje, kao i mnoga koja nam je priredio. Dobio je poziv za Karađorđevo da sa grupom umetnika nastupi u programu. Možete misliti uzbuđenje u kući: sin će nam pevati pred Predsednikom! Međutim, njega je nešto kopkalo: kako da tamo pred drugom Titom peva svoje mladalačke pesmice, nije to to i onda mi pokaže da je sam napisao nešto pravo. Pročitao sam i video da je to isteklo iz srca jednog mladog čoveka koji ima sluh za vreme. Odmah je, kako on to već radi, napisao i muziku i bio je beskrajno srećan što je to prvi put otpevao pred Titom, što mu to niko nije naručio, što je on samoinicijativno to ubacio u svoj program - prisećao se Jovan Balašević.

Bonus video:

05:11

ĐUS ZA ESPRESO POSLE 100 GODINA: Reper o ESTRADI, evo kako komentariše SKANDALE

(Espreso/Gloria)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.