MUŽ JE PREVARIO SA MLAĐOM, ŽIVOT SE POIGRAO SA NJOM: Potresna priča najlepše JUGOSLOVENSKE glumice razara srca
Desanka Beba Lončar, Foto: JADRAN LAZIĆ

lična karta

MUŽ JE PREVARIO SA MLAĐOM, ŽIVOT SE POIGRAO SA NJOM: Potresna priča najlepše JUGOSLOVENSKE glumice razara srca

Nakon svega se potpuno povukla iz javnosti.

Objavljeno:

Desanka Beba Lončar rođena je 28. aprila 1943. godine u Beogradu, a u glumačke vode zakoračila je sa samo 17 godina, kada je odigrala ulogu u partizanskom filmu „Deveti krug“.

Nakon toga su joj ponudili ulogu u legendarnom filmu „Ljubav i moda“, nakon kog je stekla ogromnu popularnost, a mnogi su je poredili sa slavnom Brižit Bardo.

„Došli su kod mene i rekli mi – snimaćeš jedan film, vozićeš vespu, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom… To je bilo kao san“, rekla je ranije Beba.

Lepotom je zasenila sve i postaje jedna od najtraženijih glumica u Jugoslaviji. Usledile su uloge u filmovima „Dvoje“, „Dr“, „Lito vilovito“, „Dugi brodovi“ i drugi.

Upravo ostvarenje „Dugi brodovi“ odvodi je u Rim, gde neko vreme nastavlja da živi.

„Mnogo sreće i slučajnosti uticalo je na moju karijeru. Na Zapadu sam bila zanimljiva i kao devojka koja u filmsku industriju stiže iza gvozdene zavese“, pričala je glumica.

Od jednog angažmana već sa 19 godina je uspela sebi da kupi belog „mercedesa“.

„Dvosed, kabriolet… To je najluksuzniji auto koji sam imala. Bila sam klinka, sad to vidim kao tipično dečIji potez. Meni su ta kola bila poput neke igračke, a isto sam tako kupila i bundu. Uopšte nije bila za mene, više onako za starije žene. Ali u Jugoslaviji tada svega toga nije bilo. Jednom sam sama sebi kupila veliki dijamant! Za to mi nikad nije trebao frajer. Mislim, ako je galantan, utoliko bolje“, prisećala se Beba.

Iako su mnogi muškarci uzdisali za njom, njeno srce osvojio je hrvatski biznismen Josip Radeljak.

Njih dvoje dobili su sina Lea, zbog čega je glumica odlučila da napusti karijeru i potpuno se posveti detetu i delovalo je da je sve među njima idilično. Ipak, 1994. godine, kada je Leo imao šest godina, odlučili da se razvedu. Ubrzo se saznalo da je Josip Radeljak, poznat po nadimku Dikan, Bebu varao sa glumicom Enom Begović, kojom se kasnije i oženio.

Desanka Beba Lončar u mladost
Desanka Beba Lončar u mladostfoto: JUGOSLOVENSKA KINOTEKA

Iako su se u medijima pojavljivale neke njene izjave o Josipovoj neveri i raspadu braka, Beba se od tada potpuno povukla iz javnosti i više nije želela da komentariše ništa vezano za taj deo svog života. Kako je jednom prilikom pisao „Jutarnji.hr“, čini se da je upravo Dikan uticao na tu njenu odluku, posebno kad se ima u vidu njihova borba za starateljstvo nad sinom.

Naime, po okončanju braka, Radeljak je insistirao da on preuzme brigu o dečaku. Glumica to nije želela da prihvati, te je Dikan, kako se navodilo, odlučio da joj napravi pakao od života.

Prema pisanjima pomenutog medija, Josip je Bebu proglasio alkoholičarkom i na dve godine je smestio na kliniku za odvikavanje. Nakon što je izašla, savetovao joj je miran život u Beogradu i da zaboravi na Lea, a da će mu on zauzvrat obezbediti najbolje obrazovanje, a posle punoletstva će na sina prepisati sve svoje nekretnine.

Kako je Leo godinama studirao u Londonu, pričalo se da su se on i njegova majka godinama tajno sastajali tamo, te da je ona na taj način bila deo njegovog života.

I sama glumica istakla je da je tokom života pravila greške.

„Bože moj, svi grešimo… Sve je to deo života. Uvek sebi kažem – ako sam pogrešila, sve to sam debelo platila i nikome nisam ostala dužna“, rekla je jednom za „Press“ Beba.

Dikan i Ena Begović venčali su se 2000. godine nakon 10 godina veze koju su krili od javnosti.

Prvog jula iste godine dobili su ćerku Lanu, a samo 45 dana kasnije, 15. avgusta dogodila se stravična tragedija u kojoj je Ena izgubila život.

Naime, jednomesečna Lana, Ena, njena majka Tereza Begović i Josip i njegov sin Leo krenuli su automobilom na ručak kod jedne Dikanove prijateljice. Vozilom je upravljao Leo koji je nakon nekog vremena izašao iz auta zbog neiskustva i odlučio da zameni mesto sa svojim ocem Josipom Radeljakom. Tada je terenac počeo da klizi, pa se srušio u provaliju.

Svi sem Ene tada su preživeli nesreću, a ona je preminula zadobivši frakturu lobanje. Suđenje je trajalo do 2007. godine kada je Leo oslobođen krivice, a kao uzrok nesreće naveden je neispravan menjač na novom automobilu.

Radeljka je sreću potražio i kraj pevačice Vlatke Pokos koju je upoznao 2001. godine. Vezu su u početku krili, a venčali su se 2004. godine. Ipak, brak im nije potrajao i razveli su se 2007. godine. U trenutku kada su uplovili u romansu ona je imala 31 godinu, a on 58.

Desanka Beba Lončar
Desanka Beba Lončarfoto: JUGOSLOVENSKA KINOTEKA

Njih dvoje nisu se rastali na najlepši način, te su njihova prepucavanja i iznošenje „prljavog veša“, često punili naslovne strane novina. Vlatka je čak 2010. godine napisala i knjigu „Život u raju“ u kojoj je navela i da je bila žrtva Dikanovog nasilničkog ponašanja.

„Od obožavane žene koja je dobijala crvene ruže i poruke, postala sam deo posluge koja se sa mora vraćala u automobilu sa prtljagom“, napisala je Vlatka.

„Naučila sam da više nikad neću nijednom muškarcu dozvoliti da mi upravlja životom i karijerom. Muškarcima ne verujem. Nakon razvoda sam 14 godina praktično sama, osim nekoliko nevažnih afera. I verujem da će tako i ostati. Srećna sam“, rekla je Pokosova.

Vlatka je nedavno na društvenim mrežama ušla u sukob i sa svojom prijateljicom Bornom Kotromanić, i to zbog Nikoline Pišek.

Sve je počelo kada je Borna na Instagramu napisala da „novac od trgovine Arkanovim plenom nikad nikome nije doneo sreću ni blagoslov, pa nije mogao ni Nikolini“.

„A kakve to veze ima s Nikolinom? Ona nije učinila ništa loše niti je kriva za tuđe grehe. Jesu li hrvatski tajkuni zaradili svoj novac baš najpoštenije?“, odbrusila je Vlatka.

Borna je potom rekla kako su i „Vlatka i Nikolina imale dobar želudac da budu s muškarcima s kojima su bile“.

„I tu je bilo od svega najmanje pameti. Gde ti je bila ženska solidarnost kad si bila s Dikanom koji je svoju suprugu Bebu Lončar opelješio i zabranio sinu da viđa majku pod pretnjom da će je razbaštiniti, dok si se ti igrala maćehe u Gučiju. Nisi dostojna da me uzimaš u usta i nemo“, dodala je Borna.

„Čudna je to ljubav bila dok je stavljao polni organ u sve što se kreće, a o mojoj pameti i ženskoj solidarnosti ne treba ti Nikolinu da podučavaš jer ona dobro zna da me je opsedao, a da mu ja nisam dala ni da mi priđe i da me je od njegova ponašanja bilo sramota samo zato što ju znam i kao žena ženi. Ti Nikolinu koristiš za svoju medijsku promociju, a njoj samo štetiš“, dodala je ona na račun Pišekove.

Uz to je Vlatki zapretila tužbom ukoliko je još jednom spomene, a u sve se umešao i Neven Ciganović koji je obe zamolio da „smire strasti“.

Radeljak je, očigledno, bio slab na lepe i dosta mlađe žene. On je 2009. godine upoznao glumicu Dolores Lambašu koja je od njega bila mlađa skoro četiri decenije.

Ona se čak i u selila u njegov stan na Cvetnom trgu, a raskinuli su 2013. godine. U oktobru iste godine Dolores je poginula u saobraćajnoj nesreći.

Zbog toga što su dve žene koje je voleo tragično završile, Josipa česti nazivaju „ukletim balkanskim udovcem“.

1 / 2 Foto: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Nakon neverstva Bebi Lončar i ucena vezanih za dete, zatim optužbi Vlatke Pokos za nasilničko ponašanje, sve je dodatno šokirala činjenica da je Radeljak rođenu majku izbacio na ulicu.

Gjermina Radman, njegova majka, javno je o tome govorila.

„Srce mi puca jer me sin Josip Radeljak izbacio iz kuće“, rekla je devedesetpetogodišnja žena tada za Slobodnu Dalmaciju.

„Ne želim da moj stariji sin govori na sudu kako sam ja dementna, kada to nije istina. Uprkos mojoj starosnoj dobi, pri zdravoj sam pameti, o čemu može posvedočiti bilo ko od osoba koje me poznaju, a i njegova bivša supruga Beba Lončar, s kojom se često čujem. Meni srce puca, ali sa sinom Josipom Radeljakom raskrstila sam sve odnose još 1992. godine, kad me izbacio iz svoje kuće u Rimu“, nastavila je ona priču tada.

„Josip i protiv mene vodi sudski spor za vlasništvo nad delom kuće na Braču, te bi me verovatno i zbog toga hteo proglasiti dementnom. To nije istina, ja od lekova pijem samo one za srce, vitalna sam, živim normalno i putujem po svetu. Pre našeg sukoba u kojem smo raskrstili jedno s drugim, ja sam godinama dolazila u njegovu kuću u Rimu. Tamo je živeo s tadašnjom suprugom Bebom Lončar, a kako je ona kao glumica često putovala zbog snimanja, a on zbog poslova, ja sam se brinula za njihovog sina Lea“, ispričala je Gjermina.

„Tada smo se moj mlađi sin, Josipov polubrat Željan, i ja 1992. godine isprečili tokom sukoba između Josipa i Bebe, nakon čega nas je on oboje izbacio iz svoje kuće. Meni je zbog toga neizmerno žao, ali to je njegova odluka. S Bebom sam i dalje u najboljim odnosima, i čujemo se često te mi i dan-danas zahvaljuje na svemu. Ona preko medija prati sudske sporove vezano za njega i sablažnjava se“, otkrila je Radeljakova majka, naglašavajući da se stidi što joj je on sin.

Leo Radeljak je tada stao na očevu stranu, a 2009. godine o svemu se oglasio i Dikan.

„To je sve laž i smeće, samo mi podvaljuju. Moja majka je stara i zaboravna žena, pa su je nagovorili. Nije istina da branim Leu i Lani da je vide. Pre godinu dana smo bili kod nje, imam i slike, ali je ona zaboravila. Šta će ona meni ostaviti? Nema ništa, osim starih cipela“, rekao je Josip za 24sata.hr.

Bonus video:

04:06

EVO DA LI SE VIĐA SA BIVŠIM MUŽEM: Emina Jahović za Espreso progovorila o Mustafi

(Espreso/24sata.hr/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.