OD NAJVEĆEG LOVATORA NA ESTRADI DO PROSJAČKOG ŠTAPA: Sunovrat MUZIČKE LEGENDE, danas živi u BEDI
Šeki Turković, Foto: Dragan Kadić

boem

OD NAJVEĆEG LOVATORA NA ESTRADI DO PROSJAČKOG ŠTAPA: Sunovrat MUZIČKE LEGENDE, danas živi u BEDI

Otišao preko bare gde se snalazi kako zna i ume

Objavljeno: 18:56h

Šeki Turković je tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka harao našom muzičkom scenom. U to vreme je bio jedan od najcenjenijih pevača i miljenika publike, a nadimak “Poslednji boem“ dobio zbog svog istoimenog hita.

Tokom svoje višedecenijske muzičke karijere snimio je veliki broj albuma, oko 25 albuma, a neki od najvećih hitova su: “Poslednji boem“; “Dotaknuću“; “Čovek sa dva srca“; “Da su meni 22“; “Poklanjam ti ostatak života“; “Spomenar“; “Ti u sebi imaš nešto“ i mnoge druge.

Iza sebe ima jedan brak, iz kog ima ćerku, a nikada se kasnije nije ženio.

Gde je danas i šta radi Šeki Turković?
Gde je danas i šta radi Šeki Turković?foto: Printscreen/Youtube/Grand Magazin Tv Grand

Šućro Turković, poznatiji kao Šeki Turković je rođen 27. novembra 1953. godine, u Socijalistočko Federativnoj Republici Jugoslaviji, u mestu Kranja Jela od Sjenice.

Svoje detinjstvo i mladost proveo je u selu zajedno sa svojim rođenim bratom Huseinom Turkovićem i roditeljima.

Kako u to vreme nije imao predstavu da će vremenom postati velika pevačka zvezda, vredno je radio sa svojim ocem seoske poslove, a nešto kasnije je počeo da radi kao pomoćnik majstorima na građevini.

Kada je imao svega 20 godina, tačnije 1973. godine, zajedno sa svojom porodicom odlazi u Novi Pazar. Šeki se nije dugo zadržao u Novom Pazaru, već je zajedno sa bratom od strica otišao za Beograd kako bi našao dobar posao.

Munid, njegov brat od strica, i Šeki dobili su posao u firmi “Hidrotehnika“ 1976. godine, iste večeri počeli su da obilaze razne kafane, kako njegov brat obožava muziku, često ga je terao da se oproba u pevanju, s obzirom da je bio upoznat sa njegovim talentom, ali je Šeki to odbijao.

Jednom prilikom kada je sa svojim društvom sedeo u restoranu “Smederevo“ u kom je sa tadašnjim orkestrom otpevao par pesama. Nekoliko stolova od njih nalazio se sekretar udruženja “Melos“ koji su ga zapazili i veoma brzo pozvali na audiciju za pevača, na kojoj se odlično pokazao.

Evo kako danas živi Šeki Turković
Evo kako danas živi Šeki Turkovićfoto: Printscreen/ YouTube/ Grand Production

Muzička karijera Šekija Turkovića

U prestoničkom restoranu “Tri golubice“ Šeki je počeo da nastupa tek kada je dobio člansku kartu pomenutog udruženja “Melos“, a sve na inicijativu harmonikaša Dobrivoja Tanasijevića.

Nije odustajao od svog prvog posla, s obzirom da mu muzička karijera nije bila zagarantovana, zbog čega je jedno vreme radio danju na građevini, a noću u kafani. Kako ga je umor savladavao, jednom prilikom je zapao u nepogodnu situaciju. Naime, Šeki se uspavao na građevini te umalo da ga zazidaju u temelje jedne radionice na kojoj su radili. Na svu sreću sve se dobro završilo.

Nakon ovog nemilog događaja, odlučio je da preseče i da napusti posao u “Hidrotehnici“ i da se potpuno posveti pevanju.

Počeo je da nastupa u restoranu “Šumatovac“ u kom upoznaje Mikija Mitrovića, poznatog kompozitora i harmonikaša, od kog je zatražio pomoć za snimanje svoje prve singl ploče, na kojoj su se našle pesme “Noćas smo oboje budni“ i “Ostani i posle mene“.

Svoj prvi album pod nazivom “Dok sam te voleo“ Šeki je izdao 1982. godine, a na njemu je sarađivao sa poznatim kompozitorom Radomirom Mitrovićem Barajevcem. Na ovom albumu se pored naslovne numere nalaze sledeće numere: “Zatvori prozor“; “Da li da se ženim“; “Sletela je jedna lasta“; “Ako sa mnom u kafani bekrijati znaš“; “Opraštam se od voljene žene“; “Daj mi je Efendija“; “Tajna nije tajna“; kao i “Jocino kolo“.

Naredne godine izdaje album “Ostanimo prijatelji“, koji je postigao veliki uspeh, a na kom se nalaze numere: “Ostanimo prijatelji“; “Sagorela je vatra“; “Kasno je kasno“; “Zore su tako mile“; “Ljubav u gori“; “Čekam Sunce“; “Što je bolnom plava zora“; kao i “Kad bih mogo“. Na ovom albumu je sarađivao sa Budimirom Jovanovićem Bucom, koji je od njega napravio zvezdu.

Album “Neobična“ snimio je 1985. godine, na njemu su se našle numere: “Neobična“; “Oj, ljepotice“; “Pevaću ti tužnu pesmu“; “Dala, ne dala“; “Spomenar“; “Daleko su snovi od istine“; “Krčmo stara, krčmo stara“; i “Ko beše kriv“.

Godinu dana kasnije izdaje album “Žao mi je“, koji u sebi sadrži sledeće numere: “Ne pitaj me, sejo rođena“; “Žao mi je“; “Brigu brinem“; “Sirotica“; “Zoro Rana“; “Ljubomora“; “Ti me voliš“; “Pevaj, ne tuguj“; kao i “Život sam sredio tako“.

1987.godine izdaje album “Srećo moja još neprežaljena“ na kom su svoje mesto našle numere: “Hoćemo li zapevati“; “Srećo moja, još neprežaljena“; “Davna žena“; “Rekli su mi da nisam za nju“; “Promašena mladost“; “Ako te nekada zaboli duša“; “Još te nisam odbolovao“; “Od tebe nema lepše žene“; i “Medaljon“.

Detalji biografije Šekija Turkovića
Detalji biografije Šekija Turkovićafoto: Printscreen/ YouTube/ Grand Production

Godinu dana kasnije izdaje album “Ko je krivac“ sa kog su se najviše proslavile numere: “Moj živote, ljutim se na tebe“; “Oženjeni ljude bolje od momaka“ i “Stigli su me greh i kazna“.

Naredna tri albuma izdaje za PGP RTS, a to su: “Čovek sa dva srca“ iz 1989. godine, sa kog su se izdvojile pesme: “Zbogom, i hvala na svemu“, “Ne mogu da odem“ i “Hoću da je sanjam“; “Stani čoveče stani“ iz 1989. godine, sa kog su se izdvojile: “Okreni jastuk ljubavi“, “Poklanjam ti ostatak života“, “Šta će meni ovaj život“; i “Ljubav je tvoje ime“ iz 1991. godine, sa kod se izdvajaju: “Mogli smo se voleti i duže“, “Ljubav je tvoje ime“ i “Živim za šaku želja“.

1992.godine izdaje album “Nisam ti rekao sve“, na kom su se našle numere: “Nisam ti rekao sve“; “Tačka“; “Živim kako hoću“; “Obična laž“; “Recite joj da bolujem“; “Samo da se vrati“; “Ko li mi te naljutio“; “Otišla je“; “Volela je“; “Javi mi se“.

U periodu od 1993. do 1996. godine izdao je sledeće albume: “U vinu je istina“; “Evo me, ljudi“; “Dolaze bolja vremena“; i “Ja sam momak za devojke sve“.

U periodu od 1997. do 2013. godine snimio je sledeće albume: “Proklela me, proklela“; “Čovek dobre duše“; “Molićeš me za oproštaj“; “Ništa nije slučajno“; “Uspori živote“; “Šeki Turković“; “Geni“; “Unikat“; “Šeki Turković“ i “Muške suze“.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Grand Magazin Tv Grand

Privatni život Šekija Turkovića

Šeki je jednom bio oženjen sa svojom tada dugogodišnjoj devojkom Eminom. Nakon što su svoju vezu krunisali brakom dobili su ćerku Almu.

Veoma malo se zna o njegovom privatnom životu, u javnosti je poznato samo da se od prve supruge razveo, ali nije jasno zbog čega. Nakon razvoda, Emina je zajedno sa njihovom ćerkom živela u Srbiji.

Šeki ima unuka Admina, koji je na svet došao 2007. godine, a koji zajedno sa svojom majkom, Šekijevom ćerkom, Alminom i njenim suprugom Nerminom živi u Nemačkoj.

Šeki treutno živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama kao dostavljač, a vikendima kada ima poziv nastupa po brojnim kafanama ili restoranima.

Njegov brat Husein je jednom prilikom izjavio da je Šeki započeo zajednički život sa jednom ženom u Americi, nakon razvoda od svoje bivše supruge Emine.

- Snalazi se kako zna. On tamo živi valjda sa ženom s kojom je počeo život posle razvoda, a bivša supruga i ćerka su mu u Srbiji. Nadamo se da će doći za Bajram - izjavio je Husein Turković.

Bonus video:

00:26

JEDNA JE SEKULIĆ GOGA: Pevačica pravo iz Dubaija došla na MAC, evo šta je poručila za Espreso!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.