TRAGIČNA SUDBINA "PRINCEZE SA DEDINJA"! Bila je FATALNA LEPOTICA i ćerka PREDSEDNIKA: UMRLA U 30. godini
Mira Mijatović, Foto: prentscreen/youtube/ EX YU ARHIV

životna priča

TRAGIČNA SUDBINA "PRINCEZE SA DEDINJA"! Bila je FATALNA LEPOTICA i ćerka PREDSEDNIKA: UMRLA U 30. godini

Danas je skoro zaboravljena.

Objavljeno: 14:19h

Zvezda rok grupe Via talas, popularna "princeza sa Dedinja" ćerka jugoslovenskog političara i poznate glumice, lepotica.

Zvuči idilično, ali je život Mirjane Mijatović bio suprotno od toga. Počeo je slavno, ali se završio tragično, a preminula je na pragu 30. godine, sama, u surovim okolnostima.

Mirjana Mijatović bila je ćerka Cvijetina Mijatovića, narodnog heroja i predsednika Jugoslavije, drugog posle Tita. Cvijetin je Miru i njenu pet godina mlađu sestru Maju dobio u braku sa glumicom Sibinom Mijatović, koja je 1970. nastradala u saobraćajnoj nesreći.

Mira Mijatović
Mira Mijatovićfoto: prentscreen/youtube/EX YU ARHIV

Mijatović dve godine nakon smrti supruge oženio čuvenom glumicom Mirom Stupicom.

Upravo zbog činjenice da je otac ove devojke bio politički angažovan njen život je od početka 80-ih bio obavijen velom misterije, a o njenoj intimi se nije znalo gotovo ništa.

Mirina i Majina privatnost bile su strogo čuvane, a često su imale i policijsku pratnju. Živele su u vili na Dedinju čak i pre nego što je njihov otac došao na čelo države, pa nije ni čudo što su prozvane "princezama sa Dedinja".

Njenih fotografija ima malo, a prva svedočenja o Miri pojavila su se tek pre nekoliko godina, kada je javnost bar ugrubo saznala za njenu tragičnu sudbinu.

Ono što je ostalo iza nje i što svako može da vidi i čuje jeste deo njene duše, buntovne i mladalačke, u pesmama grupe VIA Talas, čiji je bila član i idejni tvorac. Mijatović je podržavao ćerkin muzički angažman, a nisu mu smetale ni bučne probe benda.

Mira Mijatović u spotu za pesmu 'Sama'
Mira Mijatović u spotu za pesmu "Sama"foto: prentscreen/youtube/EX YU ARHIV

U bendu, koji je pokušavao da napravi nešto drugačije i novo u odnosu na dotadašnju muzičku scenu, pored Mire u početku su bili i njena drugarica Borjana Bulajić, slikar Dušan Gerzić Gera, muzičar Miško Plavi...

Postava se stalno menjala, a u jednom trenutku pridružio im se i basista Bojan Pečar, koji je kasnije postao i član kultne grupe EKV.

Zanimljivo je da su Pečar i Mira u to vreme bili i ljubavni par, a 1983. godine grupa je spala samo na njih dvoje, pa su je i preimenovali, jednostavno u Talas. Iste godine nastao je i album "Perfektan dan za banana ribe", a ime su dali inspirisani pričama američkog pisca Dž. D. Selindžera.

Sa albuma se izdvojila pesma "Sama", koja je postala rado slušan hit, a završila je i u filmu "Šećerna vodica". Uprkos uspehu, grupa se iste godine raspala, a 1984. Pečar je svoj put nastavio u bendu EKV.

Mira je umrla 1991. godine, veruje se od posledica predoziranja heroinom, iako to nikada nije zvanično potvrđeno. Samo nekoliko meseci kasnije preminula je i njena sestra Maja.

Bonus video:

00:25

Espreso čestitke: Vera Matović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.