ESPRESO PRAZNIČNI INTERVJU: Sajsi MC o srednjaku na reviji, odlazećoj godini i NAJLUĐEM dočeku (FOTO)
Sajsi MC, Foto: Antonio Ahel, Profimedia

specijal

ESPRESO PRAZNIČNI INTERVJU: Sajsi MC o srednjaku na reviji, odlazećoj godini i NAJLUĐEM dočeku (FOTO)

Počasna gošća Espreso novogodišnjeg specijala bila je Sajsi MC

Objavljeno:
Maša Ćorić

Ivana Rašić poznatija po pseudonimu Sajsi Em-Si (Sajsi MC) je srpska reperka, na srpskoj rep sceni pojavila se 2002. godine.

Za sve ovo vreme, ona gotovo nikoga nije ostavila ravnodušnim. Njeni tekstovi su često provokativni, a njenih kritika nije pošteđena ni vlast, ni opozicija, ali ni crkva.

Četiri godine nakon poslednjeg studijskog albuma, beogradska reperka objavila je album Kardinalna, jedno potpuno novo poglavlje prepoznatljivog lirskog stila i sinergije raznovrsnih žanrova.

Jedanaesta pesma na albumu je solo singl Prolazi njene sestre Tijare – Tijane Rašić, a za koju je Ivana napisala tekst.

Sajsi MC pozira za omot albuma 'Kardinalna'
Sajsi MC pozira za omot albuma "Kardinalna"foto: Alek Živković

Album je sniman iz nekoliko faza. Kao potpuna celina dolazi nam svež i urban zvuk. Žanrovi na izdanju su raznovrsni, od repa do elektronika, pa i zvuka 80-ih. Lirski stil Sajsi ne odstupa od dosadašnjeg, gde piše o svemu, svakodnevnim pojavama, na potpuno njoj prepoznatljiv pesnički način, koji publika očekuje i voli.

2022. prošla je u kardinalnom znaku, da li se i ti slažeš sa komentarima da je ovo najbolji album u tvojoj karijeri ili, kao sve pevačice, "ne možeš da ga odvojiš od ostale dece"?

- Većina je rekla da je ovo moj najbolji album do sada što je nekako i logično da bude da za ovih mojih 20 godina rada, prosto budeš sve bolji i bolji. Uspela sam da napravim presek jedne faze svog života. Ipak bih ga odvojila od "sve dece", jer je naintimniji album do sada.

S obzirom da sama pišeš tekstove kako za sebe tako i za druge, šta ti daje inspiraciju da nadražiš publiku u vreme kada ništa više ne može da nas iznenadi ili šokira?

- Postoji zaista prenatrpanost istim tekstovima generalno na regionalnoj sceni, a ne samo našoj. Jako je teško da se kaže nešto novo i da se obradi neka tema koja već nije. Dosta njih pribegava opštim mestima jer se plaše da odu u neku specifičnost. Mislim da ako ne ideš na loptu da šokiraš... intimna priča i iskrena emocija je uvek ono što će ljudi prepoznati i vrednovati.

Reperka Ivana Rašić, Sajsi MC
Reperka Ivana Rašić, Sajsi MCfoto: Alek Živković

Pesma „Mama“ koju je 2011. godine snimila sa di-džejom Damjanom Eltech-om, tada je izazvala oprečne reakcije publike u Srbiji s obzirom na činjenicu da u tekstu na svoj način obrađuje jednu od najaktuenijih tema današnjice, oni koji pesmu nisu shvatili kao kritiku jednog društvenog fenomena, optužili su je da veliča poremećeni sistem vrednosti u današnjem društvu.

Međutim, tu nije bio kraj drame. Pomenuti DJ je bespravno skinuo reperkin potpis sa njenog autorskog dela. Njoj ni danas, 12 godina kasnije, nije jasno zbog čega je to uradio, ali mu se "Sveta Sajsi" odužila jednim simpatičnim gestom.

"Sajsi se osvetila za Tifani"

Naime, ona je nedavno bila gost na jednoj modnoj reviji i dok je šetala istom, ugledala ga je u publici i pokazala mu srednji prst. Video je ubrzo krenuo da se širi društvenim mrežama, a reperkini fanovi bili su oduševljeni.

Nas je zanimalo da li je ovo bila improvizacija ili deo uloge te večeri?

- Sveta Sajsi ne oprašta. To se spontano desilo, reakcija iz stomaka. Šta sam osećala, to sam i pokazala.

Sajsi MC na snimanju albuma 'Kardinalna'
Sajsi MC na snimanju albuma "Kardinalna"foto: Alek Živković

Bliže se praznici, u kakvom će ti sećanju ostati odlazeća godina? Neki trenutak koji te veže za nju? Raduješ li se praznicima?

- S jedne strane se radujem praznicima, ali sa druge strane praznici mi uvek s*ebu planove vezane za rad. Jer tada svi odmaraju a meni se tako prekida kontinuitet rada u studiju. Potpuno me izbace iz koloseka rada što zaista ne volim.

Šta očekuješ da ti deda Mraz donese ispod jelke?

- Deda Mraz mi je u maju već doneo poklon tako da neću da budem bahata i da tražim dalje - ističe Ivana aludirajući na album koji je izašao tog meseca.

Najluđi doček koji pamtiš?

- Sve Nove godine kada sam nastupala pred svojom publikom.

1 / 2 Foto: Alek Živković

Film/predstava/knjiga/pesma/serija ... koji su ove godine bili tvoja šoljica čaja?

- Definitivno serija "The Crown" i peti serijal "Sluškinjine priče". Po 3. put sam čitala Filip Dika "Da li androidi broje električne ovce?". Iskoristiću januar da bindžujem, što kažu mladi.

Da li si generalno osoba koja pred svaku NG odluči da okrene novi list i obavezno napravi listu želja ili ne voliš da planiraš?

- Ne radim to jer znam da od toga nema ništa. Ono čime se bavim je ipak nešto što mora da ide "go with the flow", tako da, ne planiram.

Bonus video:

12:00

ESPRESO MODNA POLICIJA: Milica Pavlović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.