SMRT U PORODICI MINE LAZAREVIĆ: Svi ste ga POZNAVALI, BIO JE VELIKAN
Foto: Printscreen/K1

potresno

SMRT U PORODICI MINE LAZAREVIĆ: Svi ste ga POZNAVALI, BIO JE VELIKAN

Ispraćaj će se obaviti u četvrtak 17. novembra na Novom groblju u Beogradu.

Objavljeno: 14:52h

U Beogradu je u 90. godini preminuo dirigent Ljubiša Lazarević. Gotovo ceo radni vek proveo je u Pozorištu na Terazijama gde je ostvario preko 30 premijera.

Ljubiša Lazarević rođen je 21. jula 1933. godine u Somboru. Gimnaziju je završio u Vršcu, a dalje školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Beogradu najpre na teoretskom, a zatim i na odseku za dirigovanje. Kao student generacije, dobija stipendiju za usavršavanje na polju mjuzikla i operete u Beču.

Dirigovao je brojnim horovima i radio kao profesor u muzičkoj školi "Vojislav Vučković".

Ljubiša Lazarević
foto: Youtube / Printscreen

Posle drugog svetskog rata, puno je volontirao po sirotištima i to je bilo presudno da shvati moć muzike i da će ona biti njegov život.

Otac je sina Slobodana i ćerke Mine, čuvene srpske glumice.

Njeni roditelji su čitav svoj život posvetili muzici. Otac Ljubiša je dirigent, a majka Marija, koja je danas takođe u penziji, svoju radni vek provela je u horu Pozorišta na Terazijama. Išla je na republička i savezna takmičenja, osvajala je prve nagrade iz solfeđa i klavira.

Ipak, najveći deo života proveo je u Pozorištu na Terazijama sa željom da postavi mjuzikl i operetu na stalni repertoar i time doprinese u stvaranju prvog i jedinog muzičkog pozorišta na Balkanu. Svoju prvu premijeru imao je 1963. godine (Put oko sveta).

Ljubiša
foto: Kurir/Privatna arhiva

Od opereta Franca Lehara Vesela udovica i Kneginje čardaša, preko mjuzikala "Priča iz zapadnog kvarta", "Violinista na krovu", "Cigani lete u nebo", "Čovek od La Manče", "Splitski akvarel", "Večiti studenti", "Moj dečko", koji su bili praizvedbe na ovim prostorima, nizali su se brojni domaći i strani mjuzikli u kojima je sarađivao sa velikim rediteljima i koreografima i za te projekte bivao višestruko nagrađivan i proglašavan za istaknutog umetnika. Za mnoge je radio orkestracije i prepeve songova na srpski jezik.

Mina Lazarević
foto: Promo

Kao zreo umetnik, postavlja predstave "Violinista na krovu" i "Čovek od La Manče" i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a uspešno se bavio i pedagogijom na katedri glume u Novom Sadu i na BK akademiji u Beogradu.

Ispraćaj će se obaviti u četvrtak 17. novembra na Novom groblju u Beogradu. Početak opela je u 11.15 časova. Datum komemoracije biće naknadno saopšteni poručuju iz Pozorišta na Terazijama.

ĆERKA MINA

Mina Lazarević rođena je 10. jula 1975. godine u Beogradu. Već sa tri godine počela je da uči da svira klavir. Sa pet i po godina upisala je muzičku školu „Stevan Mokranjac”. Završila je osnovnu školu „Branko Radičević” u Bloku 45 na Novom Beogradu.

Već sa osam godina, bila je jako aktivna, i mnogi su joj predviđali uspešnu muzičku karijeru. Kao svestrano dete, sa 11 godina je krenula na atletiku. Imala je dobre predispozicije, pa je godinu dana na Partizanovom stadionu trenirala sprinterske discipline, pre svega na 100 metara.

Prirodan put bila je Muzička akademija, koju je upisala sa 16 godina. Stigla je skoro do kraja godine, ali je upisala Fakultet dramskih umetnosti u 19. godini i napravila veliku prekretnicu u svom životu.

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.