ISTINA KONAČNO POSTALA DOSTUPNA SVIMA: Poreklo Vedrane Rudan će vas ZAPANJITI
Vedrana Rudan, Foto: © ATA Images

životopis

ISTINA KONAČNO POSTALA DOSTUPNA SVIMA: Poreklo Vedrane Rudan će vas ZAPANJITI

Sve što niste znali o književnici

Objavljeno:

U svojim tekstovima je neizmerno duhovita, potpuno iskrena i otvorena bez zadrške pri tom ne štedeći nikoga pa je upravo zahvaljujući svom britkom pisanju stekla veliki broj obožavatelja, ali i protivnika. Književnica je žestoka aktivistica za ljudska prava i beskompromisna u borbi za ženska prava.

Vedrana Rudan je popularna hrvatska književnica koja je kroz svoju karijeru radila kao novinarka, voditeljka i kolumnistkinja. Dugi niz godina slovi za jednu od najkontroverznijih ličnosti medijskog prostora.

Vedrana Rudan
foto: Rino Gropuzzo

Za samu sebe kaže da se nikad ne osvrće na prošlost niti ima planove za budućnost već živi u sadašnjosti gde je najsrećnija jer su joj se ostvarili svi snovi pa čak i oni koje nije sanjala. Piše celi svoj život i pisaće do poslednjeg daha.

Autorka je jednog od najčitanijih blogova na hrvatskom jeziku “Kako umreti bez stresa” koji je pregledan više od 10 miliona puta. Rođena je 29.10.1949. godine u Opatiji.

Vedrana Rudan je diplomirala 1973. na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, studije hrvatskog i nemačkog jezika.

Udavala se dva puta. Prvi brak je trajao više od 14 godina i s prvim suprugom ima dvoje dece, ćerku Asju Hrvatin i sina Slavena Hrvatina. Sin je diplomirao psihologiju u Beču i informatiku u Americi, a ćerka ekonomiju u Opatiji.

1 / 7 Foto: Happy tv printscreen

Još za vreme braka upoznala je osam godina mlađeg advokata i s njim se upustila u preljubničku vezu, te donela odluku o razvodu jer u dotadašnjem višegodišnjem braku nikada nije bila srećna.

Advokat Ljubiša Drageljević je postao njen drugi suprug s kojim živi skladno i srećno u Rijeci. Ima posinka Olega i unuku Katju na koju je jako ponosna i koju obožava.

Odrasla je u Mošćeničkoj Dragi. Završila je Pedagošku akademiju u Rijeci, srpskohrvatski i nemački jezik. Pre nego što je postala poznata, bila je turistički vodič, sladoledžija, novinar i učiteljica.

2003. godine je počela da se bavi književnošću.

Vedrana Rudan
foto: Printscreen/youtube/ Televizija srpske dijaspore

Takođe je kolumnistkinja lista „Nacional“ gde piše kolumnu „Zloće i povrće“.

2009. godine je otpuštena sa Nove TV zbog antisemitske izjave na Dan Holokausta.

Često piše o tajkunima, licemerstvu u Crkvi, ulasku Hrvatske u NATO, itd. Njene knjige su prevedene na mnoge svetske jezike. Piše kratkim, britkim stilom, duhovito, „bez dlake na jeziku“. Uzima u zaštitu one koji su ostali bez posla, sirotinju, ugrožene žene, običan narod. Na meti su joj tajkuni, vlast, bankari, hipokrizija u Crkvi, privatizacija, ulazak Hrvatske u NATO, i mnoge druge. Član je hrvatskog društva pisaca, a knjige su joj prevođene na engleski, nemački, poljski, slovenački, ruski, makedonski, mađarski. Po knjizi „Uho, grlo, nož“ rađene su pozorišne predstave u hrvatskom Teatru 101 i srpskom Ateljeu.

Otac joj je, poreklom Hercegovac, bio je ribar i vrtlar, a majka, poreklom iz Like, domaćica koja je bila prisiljena, od strane svoga supruga i Vedranine bake po majci, da napusti posao direktorke u vrtićima. Majka joj je zbog toga bila depresivna, a jedno vreme se odala i alkoholu, do Vedranine punoletnosti.

Bonus video:

01:32

VOLIM VEDRINU I HRABROST VEDRANE RUDAN! Bakarec: Hrvatska nije pravedno društvo, a ona nije ANTIHRVATICA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.