DA LI JE MOGUĆE DA JE ZDRAVKO ČOLIĆ NJIHOV POTOMAK? Bićete potpuno FRAPIRANI, ovo niste sanjali ni u LUDILU
Foto: Damir Dervišagić

čudno

DA LI JE MOGUĆE DA JE ZDRAVKO ČOLIĆ NJIHOV POTOMAK? Bićete potpuno FRAPIRANI, ovo niste sanjali ni u LUDILU

Na njima su još originalna vrata, katanac, krov se skoro urušio, ali još prkosi vremenu, vetru, kiši i čuva glasove prošlosti

Objavljeno:

Zdravko Čolić, jedan od najvećih muzičkih zvezda vodi poreklo iz Hercegovine. Iako je pevač neretko isticao da je Sarajlija, njegovi preci ipak govore drugačije.

Naime, Vlahovići, jedno selo u ljubinskom srezu su zapravo Čolin rodni zavičaj.

Zdravko je, zna celi Balkan, rođen u Sarajevu i svi ga smatraju Bosancem, a u stvari je čist Hercegovac - i majka i otac su mu Hercegovci. Sam Čola je retko pričao o svojoj porodici, tek nekoliko puta je spominjao Trebinje i Stolac, majčino rodno mesto Trebinjske šume, ali Vlahoviće nikada.

A Čolići su prema rečima pevačevog rođaka, baš iz Vlahovića, jedno od većih sela, 15 kilometara od Ljubinja. Bilo je tu nekada više hiljada duša, škola, crkva, a sada u njemu žive tek dvoje starijih i Milivoje Čolić, jedan od retkih koji se vratio u selo i tu živi, tik uz poveliku kamenu kuću gde su rođeni Zdravkovi otac Vlado, deda Dušan.

Na njima su još originalna vrata, katanac, krov se skoro urušio, ali još prkosi vremenu, vetru, kiši i čuva glasove prošlosti. Obrasla je u travu, jedna strana je skoro srušena, ali odoleva, čak i poslednji zemljotres nije uspeo da je pokori.

1 / 6 Foto: Dragan Kadić

Milivoje Čolić, pevačev rođak kaže da ga je video samo jednom i to kada se Čola zajedno s bratom pre desetak godina raspitivao se o svojim korenima.

- Evo, ovo je kuća. Tu je rođen Vlade. Ovo je, vidi se, turska gradnja. Knez sela je bio u ovoj kući. Čola je od te familije, od poslednjeg kneza iz sela, Čolići su bili kneževi (upravljali selom, p.a). Knezovi su bili, gde su bili Turci. Ulazilo se sa gornje strane, dole je bila stoka, gore je čeljad spavala. Šćepan je bio zadnji knez Čolića, to je Zdravkov pradeda. Čola ti ovde nije rođen, on je jednom došao, bio pre deset godina s bratom. Deda mu se iselio u Topolovac, a Vlado, njegov otac, bio je u Sarajevu u policiji. Nisam ni siguran da Zdravko veruje da je odavde - kroz osmeh priča Milivoje.

- Iz te kuće, tu je knez stolovao, pobegli su svi Čolići naši, bežali ljudi, i ne samo Čolići, nego svi iz sela od Turaka u Crnu Goru. Kada su se vratili, nama vrata na polači, po starinski su tako zvali kuću. Prepoznali su ih u Bitulji Donjoj, Turci odneli, to su muslimanska sela do Stoca, oni otišli, skinuli ta vrata i vratili ih - ispričao je Milivoje.

Čolin rođak Milivoje kaže da iako pevača ne poznaje baš najbolje, ipak mu zamera jedno.

- Malo znam o njemu, vidim da peva. Vidiš, nije dolazio, jednom, ali sam mu ja jednu grešku zapisao. Kada su ga pitali odakle je rodom, a on je kazao da je iz Stoca, nije hteo reći iz Ljubinja, ni iz Vlahovića, a trebalo je reći, a ne zabacivati svoje korene - zamerio je Milovan Zdravku.

Bonus video:

04:59

ESPRESO MODNA POLICIJA: Angellina

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.