DA LI JE MOGUĆE DA JE OVO VISINA LEPE BRENE? Decenijama je GLEDAMO, a nismo IMALI POJMA o pravoj ISTINI
Foto: Dragana Udovičić

niko nije znao

DA LI JE MOGUĆE DA JE OVO VISINA LEPE BRENE? Decenijama je GLEDAMO, a nismo IMALI POJMA o pravoj ISTINI

Međutim, to je bilo preveliko opterećenje za malu platu oca Abida koji je bio medicinski tehničar i od čije plate su živeli svi članovi porodice. Brena je bila primorana da napusti fakultet i da se vrati u Brčko. Nastavila je da peva na veseljima i bila je poznata kao „mala koja peva rok“. Tada je novosadski bend Lira šou gostovao u Brčkom i tražili su novu pevačicu

Objavljeno:

Fahreta Jahić Živojinović, poznatija kao Lepa Brena, je jedna od najpoznatijih jugoslovenskih pevačica. Rođena je 20. oktobra 1960. godine u Tuzli. Odrasla je u Brčkom, a otac Abid i majka Ifeta su joj omogućili skromno i bezbrižno detinjstvo.

Brena ima sestru Faketu i brata Faruka. Završila je osnovnu školu „Zaim Mušanović“ i proglašena je za đaka generacije. Imala je uspeha i u košarci u kojoj joj je visina od 180 cm mnogo pomogla. Trenirala je u brčanskom klubu „Interplet“. Nadimak Brena je dobila od profesora fizičkog vaspitanja Vlade Bajera. Upisala je gimnaziju i kao sedamnaestogodišnjakinja je učestvovala na takmičenju „Mladi graditelji“.

Izvela je pesmu „Sviraj još, prijatelju moj“ pokojnog pevača Kemala Montena. Osvojila je prvo mesto i počela je da nastupa sa bendom Yudexi na igrankama i takmičenjima. Vrlo brzo je započela samostalnu karijeru. Naučila je strane pesme koje je publika tražila, dok je kod kuće pevala sevdalinke. Nije bila preterano zaljubljive prirode, a prvi dečko koji joj se ozbiljnije svideo je bio 5,6 godina stariji od nje, ali nisu bili zajedno. 1979. godine se preselila u Beograd i upisala Prirodno-matematički fakultet, smer turizam.

Međutim, to je bilo preveliko opterećenje za malu platu oca Abida koji je bio medicinski tehničar i od čije plate su živeli svi članovi porodice. Brena je bila primorana da napusti fakultet i da se vrati u Brčko. Nastavila je da peva na veseljima i bila je poznata kao „mala koja peva rok“. Tada je novosadski bend Lira šou gostovao u Brčkom i tražili su novu pevačicu. U početku Fahreta nije ulivala poverenje Saši Popoviću, između ostalog, jer nije pevala narodnjake. Međutim, brzo su ugovorili saradnju kojoj su se protivili Brenini roditelji. Nisu želeli da im ćerka postane kafanska pevačica, ali ona je svakako sela na voz i otišla na nastup u Bačku Palanku.

1 / 9 Foto: NENAD KOSTIĆ

Vrlo brzo je dobila stalan posao u hotelu Park, u Novom Sadu. Brena je privlačila pažnju neospornim talentom, ali i odevanjem koji su mnogi smatrali neprikladnim. Kritikovana je zbog viška kilograma, ali ona se dobro osećala u svom telu i volela je da ga pokazuje. Sama je smišljala kostime koje joj je majka, uprkos negodovanju, šila. 1981. godine Brena i Lira šou su počeli da pevaju u hotelu Taš. Vladimir Cvetković, direktor Taša i bivši košarkaš „Crvene Zvezde, je uzeo pevačicinu karijeru u svoje ruke i postao njen prvi menadžer.

Upoznao ju je sa čuvenim kompozitorom Milutinom Popovićem Zaharom koji joj je uradio pesme za debi album u izdanju PGP RTS-a. Na njoj se našlo deset pesama: Čačak, Otišla si sa salasa, Bez ljubavi sreće nema, Snela koka jaje, Moj deda je bio kavaljer, Lala iz Banata, Ljubi me, Omere, Žeravica, Daleko je moja mica, Snove snivam. Ime Lira šou su promenili u Slatki greh. Inače, Brena je zanimljiva 178cm, što je mogima zanimljivo.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.