NJENE VRELE SCENE SVI PAMTIMO, A DANAS DRUGA OSOBA: Istina o životu GLUMICE ugledala svetlost dana! (FOTO)
Savina Geršek, Foto: Printscreen

promenila se

NJENE VRELE SCENE SVI PAMTIMO, A DANAS DRUGA OSOBA: Istina o životu GLUMICE ugledala svetlost dana! (FOTO)

Savina Geršak je slovenačka glumica, a najveću popularnost je stekla u filmovima čuvenog reditelja Živka Nikolića.

Objavljeno: 09:05h

Savina Geršek rođena je u Ljubljani 1963. godine.

Njena interesovanja prvo su bila vezana za sport, počela je da se bavi tenisom sa 16 godina i već u tom periodu imala je zapažene rezultate.

Međutim, 1981. godine je odustala od tenisa i vratila se u Sloveniju, gde je upisala engleski jezik.

„Tenis tada nije bio kakav je danas. Ovako visoku profesionalizaciju nismo mogli da sanjamo, a to je oduvek bio izuzetno skup sport. Iako izuzetno uspešna, nisam bila, za tadašnje okolnosti, dovoljno dobra da bih dobila jake sponzore“, rekla je ona za „Nedeljnik“.

Savina se bavila i modom, te je tako došlo do obrta u njenom životu. Naime, reditelj Živko Nikolić jednom prilikom je video njenu fotografiju u novinama i odlučio da je angažuje u svojim filmovima.

Savina je upravo u Nikolićevim filmovima stekla najveću popularnost širom Jugoslavije. Ona se pojavila u tri kultna ostvarenja čuvenog reditelja: „Smrt gospodina Goluže“, „Čudo neviđeno“, „U ime naroda“. Pored toga pojavila se i u nekoliko filmova italijanske produkcije.

1 / 2 Foto: Printscreen

„Danas možemo reći da sam imala uspešnu glumačku karijeru u filmovima Živka Nikolića, ali iz tadašnjih perspektiva bilo je većih i značajnijih stvari kojima je trebalo da se okrenem. Danas bih pre prihvatila glumačku ponudu nego tada, odbijala sam uloge u nekim od najznačajnijih filmova na ovim prostorima. U ovoj fazi života film je nekako ponovo našao svoje mesto u meni. Sa ovom zrelošću danas mogu da kažem da je Živko Nikolić bio jedan od najvećih umetničkih genija koje sam srela“, ispričala je ona.

U Nikolićevim filmovima, zbog izuzetne lepote, pojavila se kao ženska figura u učmaloj sredini, čija lepota i fatalnost prouzrokuju često kobne događaje.

Geršakova nije završila studije engleskog jezika koje je započela, već je u Rimu upisala i završila studije psihologije.

„Htela sam da studiram, to mi je bila velika želja. Uvek me je privlačila medicina. Ukupno 11 godina škole, jer je pet godina fakultet i šest godina usavršavanja. Sada sam psiholog-psihoterapeut. Sa jednim kolegom imam svoju ordinaciju u Rimu“, rekla je Savina svojevremno za „Dnevni avaz“.

Poslednji jugoslovenski film u kome je igrala jeste „Otpadnik“, 1988. godine.

Ona je jednom prilikom komentarisala raspad države u kojoj je odrasla i kako je to uticalo na nju:

„Nikada nisam razmišljala o mogućnosti da Jugoslavija doživi kraj. Moj život se odvijao u Sloveniji, moji prijatelji su bili svih veroispovesti i nacionalnosti i politička scena je ostajala u nekoj magli za koju nismo bili ni zainteresovani u svakodnevnom životu.“

Savina danas živi u Italiji, a majka je dvoje dece, blizanaca, koje je rodila u 44. godini.

Bonus video:

00:41

Veselje do zore na svadbi Šijana I Bojane

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.