ZDRAVKO MU MNOGO DUGUJE: Zajvaljujući PESMI koju je Kornelije za njega uradio VINUO SE U ZVEZDE a nije je ŽELEO!
Zdravko Čolić i Kornelije Kovač, Foto: Dragan Kadić, Damir Dervišagić

ANEGDOTA

ZDRAVKO MU MNOGO DUGUJE: Zajvaljujući PESMI koju je Kornelije za njega uradio VINUO SE U ZVEZDE a nije je ŽELEO!

Prva reakcija mu je bila negativna

Objavljeno: 09:23h

Legendarni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u Beogradu u 81. godini, potvrđeno je za Kurir iz kruga porodice, a uzrok smrti je infekcija koronavirusom.

Kornelije Kovač jedan je od najčuvenijih imena muzičke scene bivše Jugoslavije. Komponovao je kako za film, seriju i pozorište, tako i za mnoge izvođače, kojima se ne zna broj.

Iako je gotovo nemoguće izdvojiti najveće hitove koje potpisuje Kornelije Kovač, ipak, jedan od onih vanvremenskih jeste pesma Zdravka Čolića "Ti si mi u krvi", a priča koja se veže za stvaranje ove pesme je posebno zanimljiva.

Kao što je dobro poznato, "Ti si mi u krvi” je plod saradnje Kornelija Kovača i Zdravka Čolića. Ipak, manje je poznato da je autor teksta Kornelijeva supruga Spomenka.

Budući da u to vreme nije bila etabliran tekstopisac, Čolić je izrazio određene sumnje zbog njenog angažmana. Kovač je insistirao da joj se pruži prilika, a u celu priču se uključio i Momčilo Bajagić Bajaga. Njih dvoje su razgovarali celo jedno poslepodne, nakon čega Bajaga zaključuje da Spomenki nije potrebna pomoć. Tako je nastao svima poznati, generacijski hit, "Ti si mi u krvi”, za koji je muziku i aranžman uradio Kornelije Kovač. Objavljena je na albumu iz 1984. godine koji i nije imao posebno ime, na kojem su još i "Ruška” i "Ti možeš sve, al’ jedno ne”.

1 / 6 Foto: Printscreen

Anegdote vezane za nastanak ove pesme prisetio se jednom prilikom i sam Kornelije Kovač:

– Kada sam Čoli pustio prvu verziju, "Ti si mi u krvi” nije prošla i reakcija je bila mlitava. Ali ne samo njegova – već i moja, ali to sebi nisam hteo da priznam. Ne zbog teksta u refrenu, već i zbog vrste ritma odabranog da prati kompoziciju. Nisam hteo da se predam potpuno, i odustanem od svojih aduta. Po savršenim Spomenkinim strofama očekivao sam da će se stvar razviti u željenom pravcu, one su imale snažnu poruku i verovao sam da će se rasplamsati emocije u refrenima.

Zanimljivost o pesmi "Ti si mi u krvi" ispričao je jednom prilikom i Zdravko Čolić.

– Gotovo da nema te žene kojoj se nisam zaklinjao da je upravo njoj posvećena pesma "Ti si mi u krvi”, ili "Ona spava”. Bez obzira kako se zove, ona sa razumevanjem prihvata što sam morao da joj promenim ime, da nas ne otkriju.

Vanvremenska pesma, plod rada bračnog para Kovač i neponovljivog Zdravka Čolića, "Ti si mi u krvi”, još dugo će pratiti rađanje brojnih ljubavi.

Kornelije Kovač
foto: RTS Printscreen

Bonus video:

01:23

ZDRAVKO ČOLIĆ ODBIO LEGENDARNU PESMU Kad je video da je propustio HIT tražio OVO! Ova žena napravila je LEGENDARNE NUMERE!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.