SRBI SU LUDI ZA NJOM, A PAŠĆETE U TRANS KADA ČUJETE KOLIKO GODINA IMA DANICA CRNOGORČEVIĆ: Nikada ne biste pogodili
Danica Crnogorčević, Foto: Youtube printscreen/Даница Црногорчевић

zanimljivo

SRBI SU LUDI ZA NJOM, A PAŠĆETE U TRANS KADA ČUJETE KOLIKO GODINA IMA DANICA CRNOGORČEVIĆ: Nikada ne biste pogodili

Ko bi rekao?

Objavljeno: 16:01h

Danica Crnogorčević (devojačko Nikić) crnogorska je pevačica etno i duhovne muzike, rođena u Baru.

Njena pesma Veseli se srpski rode koje je objavljena na Vidovdan 2020. postala je nezvanična himna i simbol istorijskih litija za odbranu pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori. Od 2017. je udata za sveštenika Srpske pravoslavne crkve, đakona Ivana Crnogorčevića, sa kojim ima troje dece.

Diplomirala je na Fakultetu istorije umjetnosti sa prosjekom 10 i stekla zvanje specijalista istorije umjetnosti. Nastupala je na brojnim festivalima duhovne i etno muzike širom Evrope. Zajedno sa svojim suprugom Đakonom Ivanom Crnogorčevićem osnivač je Fondacije Veseli se srpski rode.

Danica je počela da se zanima za duhovnu muziku veoma rano, još kao učenica u osnovnoj školi na časovima veronauke u Ulcinju. Duhovnom i etno muzikom je počela ozbiljnije da se bavi u srednjoj školi, posebno nakon završene Srednje muzičke škole u Beogradu.

Dve godine za redom osvajala je specijalno prvo mesto kao solista na državnom takmičenju “Zlatna Sirena” u Beogradu.

Danica je takođe jako bila uspešna u glumi tokom osnovne i srednje škole, glumila je u poznatim predstavama od Branislava Nušića, “Gospođa ministarka”, “Sumnjivo lice” i td. Završila je školu glume u pozorištu “Duško Radović” u Beogradu.

1 / 2 Foto: Youtube printscreen/Даница Црногорчевић

Kada se preselila u Bar krajem 2009.godine upisala je gimnaziju “Niko Rolović”, i nastavila da neguje svoj muzički talenat u horu “Antivari musica” pod dirigentskom palicom prof. mr Mira Kruščića, i kao članica tada popularne etno grupe “ZORA”.

Prvi solo album duhovne muzike pod naslovom Gospode dođi sa 11 pesama, objavila je 2018. uz podršku i blagoslov manastira Ostrog.

U leto 2020. objavila je pesme Pravoslavlje Crnom Gorom blista i Veseli se srpski rode koje je uradila zajedno sa suprugom Ivanom, a koje su za kratko vreme ostvarile zapažen uspeh. Pesma Veseli se srpski rode je ubrzo postala i nezvanična himna litija za odbranu svetinja i protesta u Crnoj Gori.

Danica se ističe i u režiji i komponovanju muzike, režirala je film o ekologiji Crne Gore, za koji je i kompomovala muziku, film je osvojio prvo mesto na međunarodnom takmičenju mladih eko-reportera.

Ono što je vrlo interantno jeste to da je Danica jako mlada. Rođena je 1993. godine, a u novembru će napuniti 29 godina.

Bonus video:

00:28

Marija napustila Urgentni centar

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.