Briga za mentalno zdravlje posetilaca u fokusu ovogodišnjeg EXIT festivala!
Foto: EXIT Photo Team

exit 2022

Briga za mentalno zdravlje posetilaca u fokusu ovogodišnjeg EXIT festivala!

EXIT festival, kao i kompletna organizacija, od samog osnivanja su u misiji
očuvanja osnovnih ljudskih vrednosti kao što su mir, ljubav i jedinstvo

Objavljeno:

„Razumevanje je čin ljubavi“, „Povezivanje je razlog zbog kojeg smo ovde“, „Čuvajte jedni druge“, „Budite ljubazni“, „Saosećanje će spasiti svet“, „Zajedno. Uvek!“, samo su neke od brojnih motivacionih poruka na koje su nailazili posetioci EXIT festivala širom Petrovaradinske tvrđave. Tema mentalnog zdravlja godinama je prisutna na festivalu, a ove godine EXIT je rečima emotivne i psihološke podrške obojio zidine Tvrđave, dok su poruke bile prikazane i na ekranima velikih bina.

EXIT festival, kao i kompletna organizacija, od samog osnivanja su u misiji očuvanja osnovnih ljudskih vrednosti kao što su mir, ljubav i jedinstvo, uz posebnu pažnju usmerenu na brigu za pojedinca. Imajući u vidu izražen uticaj koji na čovečanstvo i dalje ostavljaju pandemija, ekonomska kriza, kao i rat u Ukrajini, tokom ovogodišnjeg festivala EXIT organizacija je nastojala da više nego ikad bude tu za posetioce i ukaže posebnu pažnju mentalnom zdravlju. Cilj je pokazati da smo tu jedni uz druge, ali i da smo tu jedni za druge.

Exit 2022
foto: EXIT Foto tim

Motivacione poruke bile su jedan od načina kako EXIT zagovara stav da je lepo i kul biti saosećajan i brinuti se o drugima, kao i da je takvo ponašanje poželjno. U periodu iza nas veliki broj ljudi susreo se sa anksioznošću, strahovima, depresivnošću, usamljenošću i drugim srodnim teškoćama. Upravo zato EXIT festival je dodatno ojačao svoju vezu sa centrom „Srce“, sa kojim ima uspešnu višegodišnju saradnju, kako bi na Tvrđavu doneo više punktova za mentalnu podršku, i to na Foodland-u, OPENS State of EXIT zoni i u EXIT kampu.

Cilj poruka postavljenih i emitovanih kroz festival bio je da osobe koje vode unutrašnje bitke budu ohrabrene da se osećaju prihvaćeno i da pripadaju, kao i da potraže psihološku pomoć, ukoliko postoji potreba za tim. Iako EXIT festival odjekuje muzikom, osmesima i pozitivnom energijom, ljudski je da se nekada u mislima i osećanjima pojedinca dešava potpuno suprotno. U takvim trenucima, najvažnije je da osobe koje se susreću sa unutrašnjim nemirima znaju da nisu same i da problem nije veći od njih.

Exit 2022
foto: EXIT Foto tim

Moto ovogodišnjeg izdanja festivala bio je „Zajedno. Uvek!“, čime je poručeno da je EXIT zajednica povezana ljubavlju, razumevanjem, muzikom, tolerancijom i prihvatanjem različitosti.

Uloga ovih poruka na festivalu bila je da se posetiocima ukaže na važnost zajedništva i mentalnog zdravlja, da je u redu tražiti pomoć i da nisu usamljeni u problemima. Empatija i zajedništvo uvek treba da idu jedno uz drugo, jer samo tako imaju moć da kroz razgovor, podršku, saosećanje i razmenu misli stvarnost učine boljim mestom.

Punkt „Mental Health“ na festivalu služio je kako za otvoren razgovor o problemima, tako i kao info pult za različite situacije koje se tiču mentalnog zdravlja. Bilo da se radi o osećaju uznemirenosti zbog nedostatka informacija, nepoznavanja prostora festivala ili izgubljenih stvari; stanju usamljenosti usled toga što se ekipa razišla; paničnim napadima ili anksioznosti izazvanih gužvom

– „Mental Health“ zone su mesta na kojima nelagode nestaju, a problemi postaju rešivi.

Vredno je pomena i da je EXIT organizacija jedina u muzičkoj industriji koja tokom cele godine ima otvorene dve pozicije za stručnjake za mentalno zdravlje. Tokom festivalskih dana dodatno se pridružuju psiholozi i psihoterapeuti kako bi pružili podršku organizaciji i izvođačima kad god za tim postoji potreba.

1 / 4 Foto: EXIT Foto tim

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.