DRAGAN GAGA NIKOLIĆ: Podsetite se velikana kroz kultne filmske uloge danas na Kurir televiziji
Foto: Promo

legenda!

DRAGAN GAGA NIKOLIĆ: Podsetite se velikana kroz kultne filmske uloge danas na Kurir televiziji

Obavezno pogledajte ove filmove!

Objavljeno:

Jedan od najpoznatijih i najuspešnijih glumaca svih vremena sa naših prostora zasigurno je Dragan Gaga Nikolić. Ostavio je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, a uloge iz veoma bogate karijere pamtiće mnogi naraštaji.

Danas u 15.30 časova na programu Kurir televizije je film “Balkan ekspres”, a večeras u 22 časa “Banović Strahinja”.

Balkan ekspres jedan je od najpopularnijih jugoslovenskih filmova svih vremena, snimljen je 1983. godine po scenariju Gordana Mihića, u režiji Branka Baletića. Radnja filma odvija se u Srbiji 1941. godine, na samom početku Drugog svetskog rata. Grupa sitnih lopova i kriminalaca dovija se na razne načine da preživi period okupacije. Popaj, Pik, Lili, Stojčić i Tetka, skriveni pod bendom Balkan ekspres pokušavaju da se snađu i profitiraju.

Putujući zemljom na razne načine pokušavaju da opljačkaju i prevare naivne građane. U filmu se dešavaju različiti zapleti praćeni humorom, a nostalgična muzika kao da se bori sa strahotama rata. Zbog velike popularnosti filma snimljen je drugi deo, kao i televizijska serija. O uspehu filma Balkan ekspres govori i činjenica da su mnogi glumci ostali upamćeni po ulogama iz ovog filma, kao i čuvene replike koje i dan danas citiramo.

Dragan Nikolić
foto: Promo

Glavne uloge tumače Bora Todorović, Dragan Nikolić, Tanja Bošković, Velimir BataŽivojinović, Olivera Marković, Radko Polič, Branko Cvejić, Toma Zdravković, Bogdan Diklić, Milan Erak, Gojko Baletić, Milo Miranović, Ratko Tankosić, Predrag Miletić, Katica Želi, Josif Tatić, Predrag Milinković, Stole Novaković, Ljubo Škiljević i drugi.

Banović Strahinja je jugoslovensko-zapadnonemački film iz 1981. godine. Film je rađen u režiji Vatroslava Mimice, a scenario potpisuje Aleksandar Petrović u saradnji sa Mimicom. Domaći film je snimljen po motivima srpske narodne pesme Banović Strahinja.

Radnja se odigrava uoči Kosovskog boja, na jesen 1388. godine. U vreme otomanske invazije grupa odmetnika pali zamak i otima ženu poznatog plemića Banović Strahinje. Kulu mladog plemića napada odmetnik Kesedži Alija koji njegovu lepu i mladu ženu Anđu odvodi sa sobom. Alija je očaran Anđinom lepotom i pokušava da je osvoji na sve naćine. Nakon dužeg odbijanja, u trenutku straha i očaja ona mu se predaje. Banović Strahinja na gotovo sve načine pokušava da pronađe svoju ženu, iako ga svi odbijaju za pomoć i sumnjaju u njenu odanost. Mladi plemić nakon savladanih prepreka, pronalazi svoju ženu i odvodi je nazad u razoreni dom. Anđa obuzeta grižom savesti, uzima konja i odlazi ocu da primi kaznu koja je očekuje - kopanje očiju. Glavne uloge igraju Franko Nero, Dragan Nikolić, Sanja Vejnović, Rade Šerbedžija, Kole Angelovski, Gert Frebe i drugi.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.