ONA JE BILA PRVI PREDSTAVNIK JUGOSLAVIJE NA EVROVIZIJI: Čuveni PISAC je brinuo o njenom IZGLEDU, NIJE SMELA JEDNO
Ljiljana, Foto: Print Screen Youtube/ESC:56-73

davno je bilo...

ONA JE BILA PRVI PREDSTAVNIK JUGOSLAVIJE NA EVROVIZIJI: Čuveni PISAC je brinuo o njenom IZGLEDU, NIJE SMELA JEDNO

Sve pevačice su bile obučene blještavo, poput božićnih jelki kako je primetio Antić...

Objavljeno:

Ljiljana Petrović je postala poznata 1961. kada je bila prvi predstavnik Jugoslavije na „Pesmi Evrovizije“. Na takmičenju u Kanu izvela je pesmu „Neke davne zvezde“ po stihovima Miroslava Mike Antića.

Živela je u Novom Sadu većinu svog života, pre učestvovanja na takmičenju, bila je relativno nepoznata tako da za sebe je umela da kaže da je na jugoslovensku estradu došla kroz evropska vrata. U vreme izbora za pesmu Evrovizije, boravila je u Ljubljani i snimala pesme za svoju prvu ploču. Nju je u studiju čuo Jože Privšek, autor njene kompozicije, svideo se njen glas i rešio je da joj ponudi saradnju, iako su ga mnogi odgovarali jer nije bila dovoljno poznata.

1 / 3 Foto: Print Screen Youtube/ESC:56-73

Pesma "Neke davne zvezde" je bila sedma, mada su mnogi novinari i poznavaoci je svrstavali u top 3 favorita. Deo medijske pažnje je bio okrenut ka tome što je Jugoslavija bila prva socijalsitička zemlja na evrovizijskom takmičenju.

- "Sećam se jedne zgode vezane za nastup. Miroslav Antić je bio nešto stariji od svih nas, i zbog toga je pridržao sebi pravo da bude i naš duhovni otac. Uoči nastupa me je upozorio da moram izgledati skromno i dostojno socijalističke zemlje iz koje dolazim", ispričala je pevačica u jednom od kasnijih intervjua.

Sve pevačice su bile obučene blještavo, poput božićnih jelki kako je primetio Antić, tako da naša pevačica ga poslušala i odenula je jednostavnu haljinicu, sa jednim malim brošom.

I ako nije ušla u prvih tri, veliku pažnju je izazavala, imala je ponude da ostane, međutim vratila se u Jugoslaviju i započela karijeru. Na prvom koncertu posle povratka sa Evrovizije, desio se mali gaf koji je dugo pamtila:

1 / 3 Foto: Print Screen Youtube/kliklakloklap

- "Posle koncerta, okružili su me gledaoci i tražili fotografije. Bile su u torbici, ali zbog gužve nisam mogla da ih izvadim. Onda mi je neko oteo torbicu, a izgubila sam i obe cipele. No nakon sat dva, vraćene su mi. Prvo jedna cipela, pa druga, a na kraju i torbica. U njoj nije nedostajalo ništa osim mojih fotografija" - završila je ovu pomalo smešnu priču prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji.

Učestvovala je na brojnim festivalima i bila u vrhu tadašnje muzičke scene, ali se već krajem sedamdesetih povukla iz javnog života. Kasnije se posvetila pisanju haiku poezije, a potom je i komponovala na haiku stihove. Ljiljana Petrović upamćena je po pesmi Jovana Adamova „Neka to ne bude u proleće“, koju je otpevala na festivalu u Opatiji 1966. godine. Preminula je 2020. godine u Novom Sadu.

Bonus video:

08:15

Angelina za Espreso otkrila šta joj se namestilo posle Evrovizije

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.