MALO KO ZNA DA JE GLUMAC TRAGIČNO PREKINUO SVOJ ŽIVOT: Cela JUGA ga je OBOŽAVALA, a njega je POROK VUKAO U PONOR
Davor Dujmović, Foto: Printscreen

TUGA

MALO KO ZNA DA JE GLUMAC TRAGIČNO PREKINUO SVOJ ŽIVOT: Cela JUGA ga je OBOŽAVALA, a njega je POROK VUKAO U PONOR

U glumu je sasvim slučajno ušao, ali je to bio njegov pravi poziv i talenat koji se retko viđa.

Objavljeno: 19:57h

Retko ko od naših glumaca dobije takvo zvanično priznanje da bude izabran u pet najboljih evropskih glumaca godine, ali i Davor Dujmović je bio retko ko. Pamtimo ga po saradnji sa Kusturicom i Neletom Karajlićem, a njegov lik Perhan iz "Doma za vešanje", ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji svetskog filma.

U glumu je sasvim slučajno ušao, ali je to bio njegov pravi poziv i talenat koji se retko viđa.

Kao mali je želeo da svira klavir. Pošto su bili siromašna porodica, koristili su poznanstvo njegove majke sa čistačicom muzičke škole koja mu je noću otključavala učionicu da bi on vežbao.

Davor Dujmović
foto: Youtube/printscreen

Desilo se da je svratio na sok u obližnji restoran gde je njegov otac radio, baš kad su tu došli Emir Kusturica i njegov asistent, Ćiro Mandić. Pozvali su ga na audiciju za film “Otac na službenom putu” i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu.

Posle filma “Otac na službenom putu”, koji je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i kasnije više nije ni pokušavao.

- U šali kažem da bih išao na Akademiju pod uslovom da predajem. Mislim da nije bilo potrebe, jer sam mislio da se glumom bavim dok se ne zasitim, dok se publika i kamera ne zasite mene. Ja u stvari nikad nisam imao nameru da budem glumac - priznao je jednom prilikom, rekavši još da je sve o filmu naučio od Kusturice, kao i da uloge u njegovim filmovima su veći od bilo koje akademije.

S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice, “Dom za vešanje”.

- Perhan je došao kao sudbina da dobijem glavnu ulogu posle filma "Otac na službenom putu". Perhan je kult nečeg ciganskog i biće to još dvesta godina - rekao je u jednom intervjuu.

Davor Dujmović
foto: Printscreen

Ta uloga donela mu je titulu jednog od pet najboljih glumaca u Evropi, a on i njegova partnerka u filmu Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji. Nadimak Perhan ostao mu je zauvek.

Poredili su ga s Dastinom Hofmanom i činilo se da mu se smeši svetska karijera, ali... Tu bajka dobija tužan obrt. Početkom devedesetih Davor se navukao na heroin. Pokušavao je da se leči u nekoliko navrata, ali bezuspešno.

- Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal' pa sam radoznal", ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću - govorio je.

Rat ga je zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground” koji mu ponovo donosi saradnju sa Kustom. Popularnost mu donosi i uloga Muteta u seriji "Složna braća". To je bila njegova nova saradnja sa Neletom Karajlićom, s obzirom da su sarađivali zajedno i u ekipi sarajevskih Nadrealista.

1 / 4 Foto: Printscreen

Po završetku rata seli se u Banjaluku, a zatim u Sloveniju, kod devojke. U to vreme borio se s jakom depresijom i alkoholizmom. Često je pričao kako svet se prebrzo okreće, i kako bi više voleo da je sve sporije.

Nije dočekao da se svet oko njega uspori - 31. maja 1999. godine se obesio u Novom Mestu.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.