PREMINUO MUŽ RUŽICE SOKIĆ!
Miroslav Miki Lukić, Foto: Luka Šarac

tuga

PREMINUO MUŽ RUŽICE SOKIĆ!

Preminuo je u utorak u Beogradu u 91. godini.

Objavljeno:

Miroslav Miki Lukić, suprug legendarne glumice Ružice Sokić, preminuo je u utorak u Beogradu u 91. godini.

On je, prema želji svoje partnerke, nakon njene smrti, osnovao fondaciju s njenim imenom, koja će pomagati mladim stvaraocima i razvoju kulture.

Miroslav Miki Lukić, Ružica Sokić
foto: Stefan Jokić

Miroslav je bio gospodin starog kova. Pre prenzije radio je kao ekonomista i upravljao je jednim ogromnim jugoslovenskim preduzećem. Na njegovim plećima ležialo zaveštanje koje je kroz svoje obimno delo, ali i čitavim svojim životom, budućim generacijama ostavila Ružica Sokić. Fondacija koju je osnovao trebalo bi da na godišnjem nivou dodeljuje nagrade mladim talentima iz svih oblasti dramskih umetnosti. To je upravo ono što bi Ružica želela i od njega i od sebe.

"Samo da me ne zaboraviš", bile su poslednje reči dive jugoslovenskog glumišta Ružice Sokić koje je uputila suprugu Miroslavu Lukiću na samrti. Sa suzama u očima ove reči preneo je medijima.

"Trudim se da je ne zaboravim. Samo se trudim. Valjda sam uspeo. Želim da to ostane i posle mene. Od blizu 60 godina njenog umetničkog života, proveo sam s njom polovinu i bio aktivan svedok lepote i robovanja glumačkom pozivu. Glumci nose sudbinu da su brže zaboravljeni, zbog generacijskih promena, nego drugi umetnici koji ostavljaju materijalna dela. Zato sam odlučio da potpomognem potrebu trajnog sećanja na veliku Ružicu Sokić, tako što ću formirati fondaciju čiji će cilj biti potpomaganje razvoju pozorišne i filmske umetnosti, putem podrške i pomoći pojedinim umetnicima ili programima zemlje Srbije - govorio je Lukić za Kurir.

Miroslav Miki Lukić, Ružica Sokić
foto: Zorana Jevtić

Ružica Sokić je, pored matičnih, igrala na više beogradskih scena u više od 80 pozorišnih predstava. Glumačku slavu svoje zemlje prenosila je ponosno i dostojanstveno u više evropskih glavnih gradova, u Rusiji (Moskva, Petrograd), SAD (Njujork, Los Anđeles, Ridšvud, Paterson), Meksiku, Širasu, Persepolisu... Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije.

Ružica Sokić se ogledala i kao pisac. Njena knjiga Strast za letenjem, 2010, u izdanju Lagune, doživela je više izdanja.

Fondacija je 2015. godine ustanovila Godišnju nagradu "Ružica Sokić", koja se dodeljuje mladim perspektivnim dramskim umetnicima za izuzetan doprinos umetnosti, pozorištu, filmu, radiju i televiziji. Nagradu čini Povelja i novčani iznos. Nagrada se dodeljuje na Dan fondacije, 14. decembra, odnosno tokom Omaža posvećenog Ružici Sokić. Do sada je dodeljeno pet nagrada, međutim, 2020. i ove 2021. godine, pandemija je osujetila organizovanje svečanosti dodelu godišnje nagrade.

Udruženje Adligat i Fondacija Ružice Sokić potpisali su protokol o saradnji, tako da će u budućnosti zajedno čuvati sećanje na lik i delo slavne umetnice. Ružica ima još jedan legat pri Kinoteci.

Miroslav Miki Lukić sahranjen je u petak na Novom groblju u Beogradu.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.