UMRLA JE POTPUNO ZABORAVLJENA: Bila je prva srpska HOROR ikona, uterivala je STRAH i samo se UGASILA!
Foto: Printscreen/ YouTube/ DomaciFilmoviSerije

evo šta radi danas

UMRLA JE POTPUNO ZABORAVLJENA: Bila je prva srpska HOROR ikona, uterivala je STRAH i samo se UGASILA!

Legende o ovom filmu i strahu koji je sejao idu dotle da je jedan čovek u Skoplju na premijeri doživeo srčani udar i umro.

Objavljeno:

Možda nam samim imenom Mirjana Nikolić nije poznata, ali likom svakako jeste, jer ipak je reč o prvoj srpskoj horor ikoni, koja je igrala ulogu tajanstvene vampirice u filmu "Leptirica".

Mirjana Nikolić je završila istoriju umetnosti, međutim, zbog svoje lepote i mladalačkog izgleda, dobila je ulogu kod Soje Jovanović u filmu "Silom otac". Jovanovićeva je zapazila na ulici i oduševila se njenim izgledom. Usledilo je još nekoliko manjih uloga na filmu i televiziji, da bi dobila prvu glavnu, baš kod Đorđa Kadijevića u filmu "Leptirica".

Mirjana Nikolić
foto: Youtube

Taj film je upisan zlatnim slovima u istoriju našeg, ali i stranog horor filma. Emitovan je na svim kontinentima i nalazi se u mnogim knjigama iz istorije ovog žanra. Đorđe Kadijević kada je snimao ovaj film, izabrao je Mirjanu upravo zbog te njene prirodne ljupkosti, jer mu je to trebalo kao kontrast u odnosu na čudovište koje je igrala.

Reditelj je koristio priču Milovana Glišića "Posle devedeset godina", koja je pravljena na osnovu narodnih kazivanja i predanja. U zabitom selu, naime, stradaju vodeničari. Noću ih napada vampir Sava Savanović. Uvereni da moraju da se oslobode vampira, seljani kreću sa glogovim kocem da traže njegov grob. Glavne uloge u filmu tumačili su još i Petar Božović, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović.

Legende o ovom filmu i strahu koji je sejao idu dotle da je jedan čovek u Skoplju na premijeri doživeo srčani udar i umro. Nakon toga su svi želeli da pogledaju takav strašan film.

Nakon ovog filma odigrala je još poneku ulogu, a onda potonula u zaborav. Kad Kadijevića je odigrala još par sporednih uloga, a onda zauvek prestala da se bavi glumom.

U jednom intervju, Đorđe Kadijević je izjavio kako nije imao puno kontakata sa njom nakon što je glumila u seriji "Vuk Karadžić", koja je i njena poslednja uloga u životu. Slučajno ju je jednom sreo neposredne pre njene smrti 2012. godine.

Žao mu je bilo što nije uspela da vidi koliko je gorepomenut film i njena uloga značila publici širom sveta, pa je u njenu čast nakon toga organizovao specijalnu projekciju filma u njeno sećanje.

Bonus video:

09:11

ESPRESO TWITTER: Angellina

(Espreso/


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.