UVOD U SAMOUBISTVO!? BRIJANJE GLAVE KAO POSLEDNJI VAPAJ ZA UPOMOĆ: Psiholog otkrio razloge takvog ponašanja
Ilustracija, Foto: Profimedia

užas!

UVOD U SAMOUBISTVO!? BRIJANJE GLAVE KAO POSLEDNJI VAPAJ ZA UPOMOĆ: Psiholog otkrio razloge takvog ponašanja

Ono što se desilo u rijalitiju je bio jeziv prizor!

Objavljeno:

"Kod žena je kosa deo identiteta vrlo često, i to šišanje na ćelavo označava simboliku 'ukidanja sebe'. Krajnji očaj i vapaj, u prevodu - 'pustite me na miru, ja više ne postojim'. Posle toga može da dođe samo još gore destruktivno ponašanje, možda i suicidalno, što se naravno nadamo da se neće desiti. Ali za nas koji se bavimo mentalnim zdravljem, ovo bi već bio neki znak da je možda sledeće nešto ozbiljnije", upozorava psiholog Lidija Vasiljević, osvrćući se na poslednji u nizu slučajeva brijanja glave u rijalitiju "Zadruga".

Pre dve godine je to bila učesnica Zerina Hećo, a najnoviji je i trenutno aktuelni slučaj Miljane Kulić.

zabava, zadruga, miljana kulić
foto: printscreen

Redovno smo svedoci nervnih slomova učesnika rijalitija, čak toliko da je gledalište i naviklo na scene unižavanja ljudskog dostojanstva onih koji i po nekoliko godina žive pod kamerama. Da posledice višemesečnog boravka u zatvorenom prostoru pred milionima gledalaca i te kako mogu biti pogubne po učesnike rijaliti programa, dokaz je i sinoćni događaj u “Zadruzi”.

Učesnica Miljana Kulić se u trenutku nervnog rastrojstva ošišala na ćelavo, što je psiholog Lidija Vasiljević u razgovoru označila kao “poslednji vapaj” ili poziv upomoć.

zabava, zadruga, miljana kulić
foto: printscreen

Naime, pomenuta učesnica poslednjih pet godina živi u rijalitiju, a još pre ulaska u isti označena je kao emotivno i psihički labilna o čemu je i sama pričala u programu. Ona je međutim vremenom upadala u sve teža stanja, pa osim toga što je na psihijatrijskoj terapiji i često na jakim sedativima što je takođe i sama pričala pred kamerama, ona je u par navrata pokušavala i da naudi sebi. Tako je tokom trudnoće koju je i iznela u rijalitiju, pokušala da popije jako sredstvo za čišćenje kupatila, da bi zatim probala i da komadom stakla sebi prereže vene.

Poslednje u nizu jezivih događaja jeste brijanje glave.

“To se desilo i sa Britni Spirs. Ona kad je pukla – obrijala je glavu. I zašto brijanje glave? Vrlo često kada žene to rade, to nije isto kao kad urade muškarci. U slučaju žena, to predstavlja neku vrstu samodestruktivnog ponašanja. To je potpuno otklanjanje, tj. odricanje jednog dela sebe. Kosa je identitet, posebno za ženu, pa makar bila i kratka”, Priča psiholog Lidija Vasiljević i nastavlja:

Zerina Hećo
foto: Printscreen Youtube

“Ona ima neki oblik i frizuru, i ženama je ona deo identiteta vrlo često, i to šišanje na ćelavo označava simboliku “ukidanja sebe”. Krajnji očaj i vapaj, u prevodu – “pustite me na miru, ja više ne postojim”. Posle toga može da dođe samo još gore destruktivno ponašanje, možda i suicidalno, što se naravno nadamo da se neće desiti. Ali za nas koji se bavimo mentalnim zdravljem, ovo bi već bio neki znak da je možda sledeće nešto ozbiljnije”, zaključuje ona.

Kulić međutim nije jedina učesnica rijalitija koja je slala upozorenje brijanjem glave. Isto je uradila i bivša učesnica “Zadruge” Zerina Hećo, koja je bila u drugoj sezoni ovog programa.

Naime, Hećo je, nakon što je primetila da joj se zdravstveno stanje pogoršava, te da joj naglo opada kosa, odlučila da obrije glavu. Kako se osećala loše, želela je da izađe, a za to nije videla drugi način osim da na ovako skrene pažnju na sebe. Nakon što se ošišala, Hećo je kažnjena nominacijom za izbacivanje zbog “nedoličnog ponašanja”, a njeni fanovi tada nisu glasali za njen ostanak, upravo kako bi ona napokon izašla jer je psihički bila loše.

Britni Spirs
foto: Profimedia

Čuveni sluačaj brijanja glave kao posledice teškog nervnog rastrojstva je upravo onaj s Britni Spirs.

Naime, Britni se 2007. godine nenajavljeno pojavila pred kućom svog bivšeg supruga Kevina jer je želela da vidi svoje sinove. Nakon što joj Kevin to nije dopustio, uputila se do najbližeg frizerskog salona i zamolila frizerku da joj pred više od 70 okupljenih paparaca obrije glavu.

Frizerka je pokušala da je odgovori od te ideje, ali čim joj je okrenula leđa, Britni je uzela mašinicu i samoj sebi obrijala glavu.

(Espreso / Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.