Filip je za Espreso.co.rs otkrio da li se kaje što je letovao u Albaniji: Detaljan opis plaža, hrane i smeštaja!
Foto: Printscreen Instagram

SVE NAM JE OBJASNIO

Filip je za Espreso.co.rs otkrio da li se kaje što je letovao u Albaniji: Detaljan opis plaža, hrane i smeštaja!

On je ove sezone letovao kod naših suseda.

Objavljeno:

Zbog virusa korona, ovog leta, granice mnogih zemalja su bile zatvorene za turiste iz Srbije. Grčka je proteklih godina bila najpopularnija destinacija za naše građane, međutim, epidemija pomenutog virusa je naterala mnoge da se ovog leta odluče za neke druge destinacije.

Iako nam je Albanija susedna zemlja, godinama unazad Srbi su izbegavali ovu državu kao destinaciju za odmor. Pre svega, zbog toga što su turističku ponudu ove zemlje pratile i neke predrasude.

Bivši zadrugar i tatu majstor Filip Reljić se zajedno sa devojkom Mašom Matijević vratio sa odmora upravo iz Albanije. To je bio povod da sa njim proverimo kakve utiske nosi sa Albanskog primorja. Relja je sa svojom dragom uživao u mestu Ksmail, na samom jugu Albanije. Ovo mesto izlazi na Jonsko more.

– Gostoprimstvo u Albaniji je bilo bez greške. Uopšte nisam imao nikakvih problema zbog toga što dolazim iz Srbije. Pitali su me nekoliko puta odakle sam, i svaki put kada bih rekao da sam iz Beograda oni bi bacili neku šalu u smislu "Brate!" ili "Bre!". Čak mi se jednom prilikom jedan kelner zahvaljivao na našem jeziku. Primetio sam da je dosta naših turista ove godine posetilo Albaniju. Zato sam morao da budem oprezan gde šta pričam jer skoro svaka treća osoba je bila ili iz Srbije ili iz Makedonije. Albanci znaju po koju reč na srpskom jeziku, ali smo se uglavnom sporazumevali na engleskom. Apartman u kom smo Maša i ja odseli je bio jako uredan, lep i ne puno udaljen od obale i centra grada. Plaže u Ksmailu su prelepe bilo da su peščane ili šljunkovite, ali najlepše su bile oko sat vremena vožnje van grada. Voda je tirkizne boje i kristalno je čista - otkrio je Filip na početku razgovora.

foto: Printscreen Instagram

Relja se potom osvrnuo na hranu u ovom primorskom gradu.

– Što se tiče hrane, u marketima su cene slične kod nas, a cene po restoranima su smešno jeftine imajući u vidu da smo jeli po najboljim restoranima gde se služe sveža riba i morski plodovi. Toliko je dobra hrana od morskih plodova da sam to jeo svih sedam dana koliko smo bili na odmoru. Inače, imaju dobru ponudu. Standardno mogu da se nađu giros, burgeri, pite i ostale pekare za one koji ne vole morsku hranu. Kuhinja im se ne razlikuje mnogo od naše.

Filip je priznao da ima jednu zamerku na račun pomenutog grada u kojem je odseo.

– Grad u kome smo odseli (Ksamil) je čist i uredan, a jedina zamerka koju mogu da dam je to da je saobraćaj lud i da mnogi ne voze obzirno ili po propisu, kao da su večito u nekoj žurbi, pa čak i usred grada.

– U principu, u Albaniji može jako lepo da se letuje za manje pare u odnosu na neke egzotične destinacije, što ne znači da neće ostaviti egzotičan utisak na svakoga ko odluči da je poseti. Ubedljivo najjači utisak su na mene ostavili lokalni meštani, koji su bili divni i komunikativni, uvek spremni da učine, daju savete ili da pomognu. Dedinitivno ću ponovo otići u Albaniju. Verovatno u neki drugi gradić kako bih iskusio ostale lepote koje Albanija ima da ponudi - rekao nam je Reljić na kraju razgovora.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.