ŽIVIMO U ZEMLJI GDE SE ČITA KNJIGA U KOJOJ MUŽ VARA ŽENU SA KLINKOM I NA KRAJU OSTAVLJA OBE! Srbijo, stidi se
Kija potpisuje knjigu deci, Foto: Marina Lopičić

lični stav

ŽIVIMO U ZEMLJI GDE SE ČITA KNJIGA U KOJOJ MUŽ VARA ŽENU SA KLINKOM I NA KRAJU OSTAVLJA OBE! Srbijo, stidi se

- Da li si zakazala dolazak? – neljubazno me je upitao na ulazu u štand na beogradskom sajmu...

Objavljeno: 18:19h

- Aliii, šta sam trebala da zakažem? Zar ja kao običan građanin ne mogu slobodno da uđem?

Ovim rečima bih započela današnje dešavanje, koje me je, blago rečeno ostavilo bez reči!

Živimo u zemlji gde se život sveo na rijaliti, gde su uzori Kristijan Golobović, Knele, Stanija, Soraja, živimo u zemlji gde nisi „in“ ako nemaš ajfon, ako ne nosiš markirano, ako nemaš određen broj pratilaca na Instagramu, živimo u zemlji gde svako gde su prestale da se cene one prave vrednosti, živimo u zemlji bez morala i imalo stida! Živimo u zemlji Srbiji, dragi moji ljudi.

Zemlja u kojoj je kultura prestala da se promoviše, gde je sve ostalo dobilo više na značaju.

Danas sam osetila bes u sebi, osetila ljutnju, razočarenje... Danas me nije povredila neka bliska osoba, danas sam, dragi moji sugrađani, bila na Sajmu knjiga u Beogradu!

Šetajući tako i razgledajući mnoštvo knjiga, prelepih, poučnih, misleći u sebi : „Wow, ovde ima previše ljudi, srećna sam što je ovoliko posećeno“!, došla sam do štanda na kom je bila učesnica rijaliti programa, osoba koja je bila dovoljno hrabra da napiše knigu, osoba koja nije ni svesna ko će sve to čitati i voditi se tom istom logikom kao i ona. Došla sam do štanda koji je bio NAJPOSEĆENIJI NA BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA! Ostala sam šokirana!

Prišla sam štandu, gde me je sačekalo obezbeđenje, ljudi, obezbeđenje na Sajmu knjiga. I to ne klasično obezbeđenje koje se postavlja ako dođe do nekog nereda, ne. Ovo su bili momci koji su imali preko 2 metra i bar 3x veći od mene. Prišla sam štandu, jer sam želela da uđem. Ne zato što je ona tu, već zbog mnoštvo drugih knjiga, ali sačekalo me je ono čemu se nisam nadala. Osoba mi nije dozvolila da uđem, pitajući me da li sam zakazala. Šta je ono što sam ja trebala da zakažem? Da mi jedna novopečena spisateljica potpiše knjigu, ne razumem? Zar Sajam knjiga nije za sve? Odustala sam i od pomisli da uđem, ali ono što sam u tom trenutku osetila me je i nateralo da ispričam sve ovo...

Nije bilo do toga što su me oni bukvalno izbacili, bilo je do prizora koji sam videla kada sam stala sa strane da se malo saberem i priupitam...

Znate li šta sam videla? Videla sam DECU, ali decu koja vrište i čekaju da uđu da im Kija potpiše knigu i da tu istu knjigu ponesu svojim kućama jer su jako srećni što im je Kija dala autogram i što će konačno moći da pročitaju njenu knjigu. Da, sugrađani moji. To su bila deca koja nemaju ni 18 godina, to su bila deca koja treba da uče i kojima uzor nije Dostojevski, već Kija učesnica rijaliti programa. I onda sam sebe zapitala kuda ide ovaj svet? Da li je moguće da se ta ista osoba USUDILA da napiše knjigu, ne misleći da će to čitati deca koja tek treba da oforme svoje emocije i svoj život. Ta ista deca će se voditi tom istom pričom koju je ona napisala u toj knjizi. Onda postavim sebi pitanje, da li je moguće da je tako velika izdavačka kuća pristala da izda ovu knjigu? Da li je moguće da roditelji dozvoljavaju deci da čitaju knigu u kojoj muž vara svoju suprugu sa klinkom, a žena postaje rijaliti zvezda, pevačica, žiri u pevačkom takmičenju za decu, spisateljica i neko oko koga se vrti svet!

Ne znam...

Znate li šta je najgore? Što je ona ponosno toj deci, sa osmehom na licu potpisala tu istu knjigu. Jer, njoj nije bilo bitno da li su to deca, njoj je bitno da je ona svetu pokazala svoj život i da će zadobiti medijsku pažnju, jer jelte knjiga će biti čitana...ne razmišljajući o posledicama koja ta knjiga može da donese!

Izašla sam sa Sajma, sela, zapalila cigaru i onda su mi se 1000 stvari motale po glavi...

Bezbroj puta sam upitala sebe, da li je moguće da živim u takvoj zemlji gde ovakve stvari budu najzapaženije. Da živim u zemlji rijaliti programa. Gde se godinu dana priča o ljubavnom trouglu, gde na kontu svega toga se napiše knjiga koja se nalazi na štandu kom ne mogu ni da priđem.

Najviše od svega me je razočaralo to što je baš njen štand bio sa 100 i više ljudi, a na štandovima za edukativni program možda i troduplo manje...

Na kraju svega ovoga, ne bi me čudilo da sutradan u bioskopu vidim i premijeru filma ove iste knjige koja će biti gledanija od filma nekih najpoznatijih srpskih reditelja...

Za kraj bih samo dodala za roditelje te iste dece. Edukujte vašu decu, neka imaju sopstvene stavove, neka nemaju idole, bar ne bivše stjuardese - bivše prevarene žene-pevačice-šta god...Ne veličajte osobu samo zato što nije prebila ljubavnicu i što je svoj život zarad para stavila na tacnu.

Toliko.

Bonus video

(Milica Milojević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.