IZAZIVALA JOJ JE TRUBULENCIJE U BRAKU: Intrigantna tajna kraljevske porodice se razotkriva kroz seriju!
Foto: AP

šok

IZAZIVALA JOJ JE TRUBULENCIJE U BRAKU: Intrigantna tajna kraljevske porodice se razotkriva kroz seriju!

Zapravo, u centru pažnje biće treća osoba, ona koja je verovatno i izazvala turbulencije na ovoj bračnoj relaciji iako neki smatraju da je Peni Načbul (68) mogla samo da donese olakšanje kraljici koja je u poznim godinama,

Objavljeno:

Sveže su rane na duši britanske kraljice Elizabete Druge (95), koja je u aprilu sahranila svog stotinu godina starog muža princa Filipa, ali koliko god da je april relativno blizu iza nas, producenti popularne „Netfliksove“ serije „Kruna“ vode se geslom da je posle četrdeset dana sve opravdano pa su odlučili da upravo po tim ranama kopaju, tražeći inspiraciju za petu sezonu velikog hita.

Verovatno razmišljaju – kada su se onoliko zamerili kraljici tokom snimanja četvrte sezone u kojoj su bacili senku na njen odnos s nastradalom princezom Dajanom, premda nisu otkrili „toplu vodu“, sada mogu da idu do kraja pa ćemo u predstojećem nastavku pomenute drame gledati još jedan „osenčen“ odnos slavne vladarke i to upravo sa svojim nedavno preminulim suprugom. Zapravo, u centru pažnje biće treća osoba, ona koja je verovatno i izazvala turbulencije na ovoj bračnoj relaciji iako neki smatraju da je Peni Načbul (68) mogla samo da donese olakšanje kraljici koja je u poznim godinama, kako sopstvenim tako i prinčevim, verovatno gubila strpljenje za njegov naširoko poznat komplikovan karakter. Naime, peta sezona „Krune“ istraživaće jednu od najvećih javnih tajni na britanskom dvoru, onu koja krije detalje intrigantnog odnosa pokojnog princa Filipa i grofice Mauntbaten od Burme, kako zvanično glasi titula 32 godine mlađe Peni koja je nekakvim trikovima jedina uspela da uđe u najuži krug ljudi u prinčevom životu, čak i da ga neretko ubedi u naumima koji samoj kraljici nisu polazili za rukom. Zvuči da je vredna toga da se u nastavku bliže pozabavimo njenim likom, ali i svim aspektima koji su obeležili odnos s kraljičinim mužem, o kojem se danas dosta piše u svetskim medijima kao najava svega onoga što ćemo uskoro gledati na ekranu.

Grofica je godinama član užeg kruga kraljevske porodice. Rođena je 16. aprila 1953. i jedina je ćerka bogatog biznismena iz Švajcarske. Sa 26 godina udala se za Nortona Načbula, lorda iz Hempšira i tako je postala deo aristokratije. S njim je dobila troje dece, dok je četvrto, ćerku Leonoru, izgubila od raka kada je imala pet godina i u njeno ime osnovala fondaciju za pomoć deci koja boluju od opake bolesti. Penin suprug Norton veoma je blizak s princom Čarlsom, čak su i u srodstvu, pa ne čudi što je Peni kasnije imala priliku da bliže upozna i ostale članove monarhije, samim tim i princa Filipa.

Princa Filipa Peni je intenzivnije počela da upoznaje 1990, a spojila ih je strast prema vožnji kočija. Kako je to kasnije primećeno u britanskim medijima, postala je druga najvažnija žena u životu vojvode od Edinburga. Uprkos znatnoj razlici u godinama, negovali su duboku i moćnu povezanost, sličan smisao za humor, a neretko su bivali uslikani kako zajedno voze motocikle. Prijateljstvo koje se kroz te ali i brojne druge načine sve dublje i sponatnije razvijalo dovelo je do toga da Peni dobije nadimak „čuvarka tajni“. Smatralo se da ona zna ono što niko drugi ne zna u bliskom okruženju pokojnog princa, a on se starao da ona dobije mesto čak i tamo gde joj po svim kanonima kraljevske tradicije nije pripadalo. Zato čuvena anegdota koju su navodno preneli zaposleni u kraljevskoj službi glasi da je pri svakom pravljenju spiska zvanica za neki kraljevski događaj princ Filip uvek završavao dodajući „i takođe Peni“, zbog čega je još jedan nadimak koji je grofica dobila upravo taj – „takođe Peni“.

Koliko se njihov odnos razvio u nešto duboko, najbolje govore primeri situacija koje su kasnije usledile, a vrlo je indikativno da je Peni neretko imala moć nad princom kakvu bi sigurno volela da je imala sama kraljica. Svi se prisećaju trenutka kada je u januaru 2019. princ Filip doživeo saobraćajnu nesreću, nakon koje su svi smatrali da bi morao da preda svoju vozačku dozvolu. Nemoćna da ga lično ubedi da se odrekne tog dokumenta, kraljica je poslala upravo Peni da urazumi tvrdoglavog princa. Tri nedelje nakon nesreće, on je zbilja predao svoju dozvolu uz izgovor da to čini zbog zaslepljujućeg zimskog sunca. Kasnije, Filip je javno stupio sa funkcije i povukao se na svoje privatno imanje u Sandringamu, a upravo Peni je bila među izuzetno retkim ljudima kojima je bilo dozvoljeno da ga posete. To je i činila i to vrlo redovno, a priča se da je bila kraj njega sve do smrti. Pomislio bi neko da je to narušilo njenu vezu s kraljicom, ali zapravo se navodi da njih dve neguju vrlo lep odnos, te da su često zajedno išle na konjičke trke, što su učinile i u julu ove godine. Kada je održana vrlo skromna sahrana princa Filipa zbog uslova izazvanih pandemijom, Peni je bila jedina osoba koja je prisustvovala tom događaju a da nije deo najuže kraljevske porodice.

Afera koja je uzburkala dvor

Razlog zbog kojeg se najviše iščekuje naredna sezona „Krune“ jeste pitanje da li će se producenti usuditi da u njoj odnos između princa Filipa i Peni Načbul opišu kao aferu, kao što je već učinio značajan deo britanske javnosti. O tome da je grofica pored prijateljice možda bila i ljubavnica pokojnom princu šuška se već dugo, sve otkako su još davno viđeni kako plešu na kraljevskim balovima, a potom, kada je potporu glasinama dao i sam princ Čarls, koji je navodno prekinuo kontakt s Peni, ljut što je stupila u aferu s njegovim ocem. Istina, princ Filip uvek je slovio za šarmera koji ne može protiv svoje prirode, ali on bi uvek odbacivao da se iza flerta sa ženama krije i nešto više, navodeći da je suludo da ga povezuju sa svakom ženom s kojom razgovara. To je tačno, ali niko ne bi smestio Peni u tako široku kategoriju. Bliskost između njih dvoje, koja je s obzirom na okolnosti na dvoru zbilja izazivala pažnju, navela je mnoge na očigledan zaključak, iako njihova romansa nikada nije potvrđena. Ipak, posle 31 godine braka sa Nortonom, Peni se razvela od plemića koji je pobegao na Karibe s mlađom. Da li je njena slepa naklonost prema princu bila jedan od razloga da se tako dug brak okonča, takođe nije objašnjeno.

Bonus video:

12:50

ESPRESO INTERVJU: Saša Lampaš

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.