AMERIČKA GLUMICA RAZOČARANA SUSEDNOM HRVATSKOM: Osetila RASIZAM dok je koračala Dubrovnikom!
Gabrijela Junion, Foto: Profimedia

JEZIVO

AMERIČKA GLUMICA RAZOČARANA SUSEDNOM HRVATSKOM: Osetila RASIZAM dok je koračala Dubrovnikom!

Traumatično iskustvo glumice u Hrvatskoj

Objavljeno:

Američka glumica Gabrijela Junion pre dve godine je posetila Dubrovnik, zajedno s koleginicom Džesikom Albom, gde je promovisala novu kriminalističku seriju "LA's Finest".

Gabrijela Junion
foto: Profimedia

Iako je 2019. izjavila da ju je oduševio Dubrovnik, pogotovo zato što je veliki obožavatelj serije „Igra prestola“, u novim memoarima, koje je preneo „People“, otkriva da joj se prilikom posete hrvatskoj obali dogodio neprijatan rasistički incident, zbog kog je i danas uhvati jeza, prenosi Jutarnji.hr.

U memoarima „Imaš li nešto jače?“ opisala je posetu jednom klubu u Dubrovniku, za koji su ona i njeni prijatelji mislili da je orijentisan na gej populaciju. Hteli su da popiju piće, ali kada su se osvrnuli oko sebe, kako je navela, shvatili su da je klub prepun rasističkih simbola, a neonacisti koje su tamo zatekli su im zapretili.

„Nikada ranije nisam iskusila toliku količinu mržnje i pretnju fizičkim nasiljem“, prisetila se Junion, koja tvrdi da ih je skupina neonacista pratila niz ulicu dok su odlazili.

„Jako smo bili potreseni. Od straha i adrenalina svi smo zanemeli“, napisala je.

Uznemirujući i traumatični susret koji se, kako tvrdi, dogodio u Hrvatskoj, nije jedini koji je američka glumica doživela.

„Događaju se mikroagresije, ali i žestoki napadi. To znači biti osoba drugačije boje kože u našoj zemlji“, pojasnila je ona.

Gabrijela Junion
foto: Profimedia

„Mi mislimo da smo postrasističko društvo, ali to nije tako. I to je jako razočaravajuće. Mislim da ljudi ne razumeju nasilje koje dolazi s rasizmom“, smatra glumica.

Gabrijela Junion je u memoarima istakla da Holivud čeka dug put kada su u pitanju sveprisutne i uznemirujuće rasne nejednakosti i rasističke uvrede, ukazavši tek na činjenicu da su prošle godine ukinute brojne TV serije s crncima u glavnim ulogama.

Glumica je u braku s Dvejnom Vejdeom, bivšim košarkašem Majami Hita, s kojim ima ćerku.

Bonus video:

14:13

Espreso Intervju - Ceca

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.