ANĐELINA DŽOLI SE SRAMI ZBOG POVLAČENJA AMERIKANACA IZ AVGANISTANA, ovo su njene TEŠKE REČI!
Foto: Printsreen/youtube

Strašno!

ANĐELINA DŽOLI SE SRAMI ZBOG POVLAČENJA AMERIKANACA IZ AVGANISTANA, ovo su njene TEŠKE REČI!

- Kakvi god bili vaši pogledi na rat u Avganistanu, verovatno se slažemo u jednoj stvari: nije trebalo ovako da se završi - rekla je Džoli.

Objavljeno:

Holivudska glumica Anđelina Džoli (46) imala je oštre reči o tekućem povlačenju Sjedinjenih Država iz Avganistana.

Prema pisanju američkog časopisa Time, zvezda i aktivista grupe Eternals napisala je da se čini da će američka vojska "preseći i trčati" usred previranja u bliskoistočnoj zemlji, dok talibani ponovo preuzimaju kontrolu.

Zabrinula se da bi tekući haos mogao ukloniti svaki društveni napredak koji je postignut za žene i mlade devojke u Avganistanu.

- Kakvi god bili vaši pogledi na rat u Avganistanu, verovatno se slažemo u jednoj stvari: nije trebalo ovako da se završi - rekla je Džoli.

Ona je to nazvala "izdajom i nemogućnošću da se potpuno shvati" da su SAD odustale od pokušaja da olakšaju mirovni sporazum između talibana i avganistanske vlade.

Dodatni haos među vladama bio je i odlazak predsednika Avganistana Ašrafa Ganija, koji je pobegao u azil u Ujedinjene Arapske Emirate.

Ambasador te zemlje u Tadžikistanu optužio je Ganija da je na izlasku iz zemlje ukrao 169 miliona dolara, iako je Gani insistirao da je "otišao samo sa prslukom i nešto odeće" u videu koji je snimio nakon što se saznalo gde se nalazi.

Džoli je ispričala kako se susrela sa povređenim vojnicima i ženama u vazduhoplovnoj bazi Ramstein u Nemačkoj i istakla "kako su ponosni što su deo pomoći avganistanskom narodu u sticanju osnovnih prava i sloboda".

Napomenula je i koliko je teška situacija za mlade devojčice, koje su bile meta napada u školi, i za žene u vladi, koje su videle da su atentati utrostručeni 2020. godine, prema Ujedinjenim nacijama.

Glumica je napisala da su se novinari i aktivisti "skrivali" u Avganistanu i da su "brisali svoje profile na društvenim medijima i spaljivali dokumente u pokušaju da zaštite sebe i svoje porodice".

Avganistan
foto: Printscreen/Youtube

- Nakon svih krvoprolića, napora, odricanja i vremena, izgleda da Americi nedostaje volje da ovu tranziciju planira na uspešan način - nastavila je ona.

- Nikada neće biti lako ili savršeno, ali moglo je biti bolje, pristojnije i sigurnije.

Džoli je napisala da veruje da „činimo pravu stvar“ i „da se borimo u plemenitoj stvari“, ali da je bilo teško poverovati da su SAD napustile Avganistan nakon dve decenije.

- Kao Amerikanka, sramim se načina na koji smo otišli. To nas umanjuje.

Upozorila je na načine na koje bi talibani mogli kazniti žene, uključujući "zabranu devojčicama u školi, ograničavanje žena u kući i izvođenje brutalnih fizičkih kazni, uključujući i nasrtaje u javnosti, na svaku ženu za koju se smatra da je prešla granicu", i što SAD nisu pratile uslove za žene.

Zvezda je takođe napisala da će doći do „nove izbegličke krize“ zbog povlačenja SAD.

Anđelina Džoli
foto: Profimedia

Ona je dodala da trenutna strategija za izvođenje Amerikanaca i Avganistanaca iz zemlje nije dovoljna.

- To je samo početak onoga što moramo učiniti ako se sve godine truda i odricanja u Avganistanu ne potroše uzalud.

- O svakoj budućoj avganistanskoj vladi treba suditi ne samo prema njihovom stavu prema terorizmu, već i prema njihovom ponašanju u pogledu ljudskih prava i - posebno - da li afganistanske žene i devojke zadržavaju stečena prava - zaključila je Anđelina.

Takođe, u petak, Džoli se pridružila aktivistima na Instagramu i prvi put objavila fotografiju pisma koje joj je poslala jedna Avganistanka.

"Ovo je pismo koje sam dobilaa od tinejdžerke iz Avganistana", napisala je pored slike pisma.

- Trenutno narod Avganistana gubi sposobnost komuniciranja na društvenim medijima i slobodnog izražavanja, pa sam došlo na Instagram da podelim njihove priče i glasove onih širom sveta koji se bore za svoja osnovna ljudska prava - dodala je gliumica.

Tinejdžerka je izrazila želju da nastavi svoje obrazovanje u srceparajućem pismu, čak iako se plašila da će talibani ograničiti te mogućnosti.

Izvor je za People rekao da se Jolie pridružila na Instagramu kako bi pomogla u širenju svesti o potencijalnom ugnjetavanju žena u Avganistanu jer im se prekida komunikacija.

- Anđelina se osećala prisiljenomda se pridruži u trenutku kada žene i mladi ljudi u Avganistanu gube sposobnost komuniciranja na društvenim medijima i slobodnog izražavanja - rekao je izvor.

- Sa njene tačke gledišta, ako može biti deo napora da pojača njihov glas, onda je smatrala da je to dovoljan razlog da se pridruži i koristi svoju platformu.

Bonus video:

04:18

ESPRESO INTERVJU: Sandra Afrika

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.