BRITANSKA NOVINARKA DOBILA OTKAZ ZBOG STRAŠNE RASISTIČKE UVREDE O BEBI MEGAN MARKL
Foto: Profimedia

strašno

BRITANSKA NOVINARKA DOBILA OTKAZ ZBOG STRAŠNE RASISTIČKE UVREDE O BEBI MEGAN MARKL

Sve je započelo kad je Burčil napisala kako je ime bilo "propuštena prilika" za vojvotkinju i vojvodu od Saseksa..

Objavljeno:

Kolumnistkinja britanskih novina "Telegraph", Džuli Burčil, kaže da je otpuštena nakon rasističkog tvita o drugom detetu Megan Markl i princa Harija, Lilibet Dajani.

Burčil je na Tviteru objavila niz uvredljivih komentara, nakon što je objavljeno ime bebe rođene u petak u Kaliforniji.

Novinarka kaže da je dobila otkaz nakon rasprave oko imena bebe s istaknutom britanskom pravnicom Džoanom Toč. Sve je započelo kad je Burčil napisala kako je ime bilo "propuštena prilika" za vojvotkinju i vojvodu od Saseksa.

Rekla je kako je trebalo da bebu nazovu Džordžina Flojdina, aludirajući na Džordža Flojda, Afroamerikanca kojeg je prošle godine u Minesoti ubio policajac Derek Šovin.

Megan Markl
foto: Profimedia

U odgovoru na izvorni tvit advokatica je napisala kolumnistkinji: "Nema Dorije? Crna imena nisu bitna?", misleći na majku Megan Markl, Doriju. Burčil se nadalje našalila kako se nadala imenu Doria Opra. "Dopra?" odgovorila je advokatica.

Mnogobrojni korisnici Tvitera odmah su kritikovali njihovu razmenu, a Toč izvinila pre nego što je obrisala profil. Njihov razgovor mnogi su opisali kao "odvratni rasizam".

S druge strane, kolumnistkinja se nije izvinila za svoje tvitove. Napisala je samo da je dobila otkaz u "Telegraphu" nakon pet godina. Dodala je kako su je ionako ograničavali u kolumnama.

Na pitanje "The sun", "Telegraph" nije potvrdio da je Burčil dobila otkaz, ali novine su dale do znanja kako nisu odgovorne za ono što je njihova, sad već bivša, saradnica napisala na Tviteru.

- Žao mi je zbog komentara koji sam videla kao šalu - rekla je poznata advokatica i dodala:

- Tokom profesionalnog života borim se protiv rasizma, koji je grozan. I sama imam decu tamnije boje kože i bezrezervno se izvinjavam.

Njena advokatska firma kaže kako ju je suspendovala dok traje istraga oko njenih komentara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.