BILA JE SIROTA MALA BOGATAŠICA, PRATILA JU JE ZLA SUDBINA: Sin joj se UBIO pred njom, muškarcima je oduzimala DAH!
Foto: Profimedia

neverovatno

BILA JE SIROTA MALA BOGATAŠICA, PRATILA JU JE ZLA SUDBINA: Sin joj se UBIO pred njom, muškarcima je oduzimala DAH!

Inspirisala je i najveću modnu priču svih vremena.

Objavljeno:

Umetnica i modna dizajnerka Glorija Vanderbilt preminula je u ponedeljak rano jutro. Imala je 96 godina, a umrla je usled raka želuca sa kojim se borila poslednjih nekoliko meseci.

Njen sin, Anderson Kuper (52) izjavio je da je Glorija bila spremna na to, i da je umrla onako kako je želela - okružena prijateljima.

Životna priča poput Glorijine retko gde se sreće - zalepila je svoje aristokratsko prezime na komad farmerki i sagradila modnu imperiju vrednu 100 miliona dolara.

Milionia žena koje su nosile farmerke, bluze, šalove, cipele, nakit i parfeme sa njenim posterom, koje su se divile njenoj bledoj puti, kosoj crnoj poput uglja i vitkoj figuri, Glorija je bila otelotvorenje dive.

Novinari su je zvali "sirotom malom bogatašicom", a bila je najpoznatije dete Amerike van Holivuda - potomak magnata od koga je nasledila 2,5 miliona dolara (što bi u današnje vreme iznosilo 37 miliona dolara). To nasledstvo nije smela da pipne dok ne napuni 21. godinu. Međutim, pored toga, njen otac, alkoholičar, umro je dok je Glorija još bila beba, a njena majka ju je ostavila sa dadiljom kako bi išla na zabave širom Evrope, i to sa novcem od Glorijinog nasledstva.

Kada je Glorija imala 10 godina, njena majka i tetka otišle su na sud zbog tog istog nasledstva, a cela Amerika pratila je slučaj. Tetka je tada iznela sav porodični prljav veš - i dobila nasledstvo, kao i starateljstvo nad istraumiranom devojčicom.

Glorija je odrastala u tetkinoj vili, okružena luksuzom. Imala je afere sa Erolom Flinom, Frenkom Sinatrom, Hauardom Hjuom i Marlonom Brandom. Bila je bliski prijatelj Čarlija Čaplina, Bobija Šorta i Trumana Kapota koji je upravo prema Gloriji i oblikovao lik Holi Golajtli u svom čuvenom "Doručku kod Tifanija".

Iza sebe je imala tri braka - jedan sa mafijašem koji ju je redovno tukao, zatim sa dirigentom Leopoldom Stokovskijem koji je bio 42 godine stariji od nje i preokupiran svojom karijerom. Na kraju, treći brak bio je sa rediteljem Sidnijem Lumetom. Kasnije se skrasila sa fotografom Gordonom Parksom koji je preminuo 2006. godine.

Glorija je imala dvojicu sinova sa Stokovskijem, i dvojicu sinova sa Vajatom Kuperom. Sin Anderson danas je živ, Karter se ubio sa 23 godine. Visio je sa ivice balkona dok ga je Glorija molila da se vrati unutra. Umesto toga, na njene oči se pustio u bezdan i poginuo na licu mesta.

Iako je javnost imala prilike da vidi samo luksuz, iza njega se krilo mnogo patnje, nesigurnosti i bola. A ona se uvek vodila samo jednom parolom.

- Treba uvek biti zaljubljen. U muškarce, prijatelje, decu, umetnost...Rastemo i živimo punim plućima samo kada nam je srce zaljubljeno u nešto - govorila je Glorija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media