ISPRAVKA: Izjave Mela Gibsona o holivudskoj eliti koja pije krv dece su izmišljene
Foto: printscreen

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Izjave Mela Gibsona o holivudskoj eliti koja pije krv dece su izmišljene

Ovo je demantovano

Objavljeno: 13:11h

Portal Espreso je u junu 2020. godine preneo članak u kojem se tvrdi da je glumac Mel Gibson "oktrio jednu od tajni svetskih moćnika okupljenih u kabali i završio na crnoj listi". Ovo je dezinformacija, jer Gibson nikad nije davao takve izjave.

Prema istraživanju portala Raskrinkavanje.ba, članak je kompilacija teorija zavere o pedofilskim krugovima svetske elite, u kojem navodne izjave Mela Gibsona, kao holivudskog glumca, treba da posluže kao ultimativni dokaz tačnosti ovih tvrdnji.

Raskrinkavanje.ba objašnjava šta je prava istina o lažnim izjavama Gibsona, od kojih navodimo neke:

"Svaki studio je kupljen i plaćen krvlju nevine dece. Krv beba je toliko popularna u Holivudu da praktično funkcioniše kao posebna valuta. Holivudska elita je neprijatelj čovečanstva, prešavši svaki božji tabu poznat čoveku, uključujući svetost dece. Dečja krv je za njih berba - otkrio je Gibson." "Legendarni glumac tvrdi da "oni jedu njihovo meso. Ako dete pati telom i dušom pre smrti, oni veruju da to njima daje dodatnu životnu energiju"." "- Ovi ljudi napreduju pomoću bola dece, traume, stresa, zlostavljanja i patnje. Bebe su njihov najskuplji brend, najskuplji kokain, kavijar i dijamant. Novac je uključen u sve ovo, nemate pojma koliko novca. To je mračni kult tajnih društava za programiranje i kontrolu uma - rekao je Gibson."

Ovaj tekst tekst sa bloga Samo malo nije bio i prva objava tvrdnji o navodnim izjavama Mela Gibsona. Najraniju objavu tvrdnji da je glumac razotkrio holivudske ”pedofile, sataniste i narkomane” na našem govornom području pronašli smo u videu na YouTube kanalu MARIO ZNA od 6.5.2020. godine.

Šta su činjenice?

Raskrinkavanjem tvrdnji o navodnim izjavama Mela Gibsona bavili su se Lead stories (1.7.2020), Reuters (23.7) i Check your Facts (23.7).

Fact-checking portal Lead stories navodi da su tvrdnje o izjavama glumca Mela Gibsona po kojima on “raskrinkava” razvratni Hollywood prvi put objavljene 30.11.2017. godine na sada ugašenom portalu Your News Wire.

O portalu Your News Wire

Naime, portal Your News Wire više ne postoji pod tim imenom, s obzirom na to da je u novembru 2018. godine preimenovan u News Punch. O ovom portalu je pisao i novinarski institut Poynter. Do jula 2018. godine su fact-checking portali PolitiFact, Snopes, Factcheck i AP ocijenili Your News Wire oko 80 puta, te ga nazvali “jednim od najpopularnijih portala za objavljivanje lažnih vijesti.”

Ispostavilo se da je ovaj portal na engleskom jeziku bio izvor nekoliko dezinformacija koje su se širile i na našem govornom području.

Kako je za fact-checking portal Lead stories potvrdio glasnogovornik ovog glumca, Mel Gibson nikada nije dao izjave koje mu se pripisuju.

Glumčev glasnogovorni je za Lead Stories rekao: “Uvjeravam vas da on nikada nije rekao nešto tako… nikada to nije rekao niti išta slično takvim komentarima, tačka.

Potvrdu Gibsonovog glasnogovornika dobio je i Reuters:

Glasnogovornik Mela Gibsona rekao je Reutersu da su ove tvrdnji “100% lažne”.

Originalna priča, objavljena u Your News Wire-u, sadržavala je tvrdnju kako je Mel Gibson navedeno izrekao tokom gostovanja u popularnoj talk emisiji “Graham Norton Show” u kojoj je promovisao svoju ulogu u tada novom filmu “Daddy’s Home 2”.

Istina je pak, navodi Lead stories, da Mel Gibson jeste promovisao ulogu gostujući u ovoj emisiji (emoitovanoj 24.11.2017), no tom prilikom nije govorio o “razotkrivanju holivudskih pedofila”. Glumac je, naime, govorio o tome kako je prošao kroz težak period povratka u Hollywood nakon 2006. godine, kada je uhapšen zbog vožnje pod uticajem alkohola. Tom prilikom je iznio niz antisemitskih komentara. U analizi portala Lead stories se navodi:

"Zapravo, glumac je promovisao novi film “Daddy’s Home 2”, sjedeći pored kolege Marka Wahlberga, rekavši da je prošao težak put povratka na rad u Hollywoodu nakon njegovog hapšenja 2006. godine zbog vožnje pod uticajem (alkohola op.a.), tokom kojeg je izrekao anti-semitističke komentare."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.