MNOGI SRBI SU JE DOZIVALI U SNOVIMA, A I U ŠESTOJ DECENIJI JE SVI ŽELE: Njena lepota je BOŽANSKA, a tek ovo...
Sindi Kraford, Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

biografija

MNOGI SRBI SU JE DOZIVALI U SNOVIMA, A I U ŠESTOJ DECENIJI JE SVI ŽELE: Njena lepota je BOŽANSKA, a tek ovo...

Krofordova je stajala na čelu jednog trenda.

Objavljeno:

Sindi Kraford uložila je mnogo u period koji je trajao duže od decenije i koji je predstavljao vrhunac njene karijere.

Glamurozan život supermodela, glumice i poslovne žene, uz neuspeli brak sa jednim od najpoželjnijih holivudskih glumaca, počevši od 1980-ih pa sve do kasnih 1990-ih, stavio je Sindi Kraford na tron najslavnije američke manekenke i otelotvorenje uspona supermodela kao kulturnog fenomena kasnog dvadesetog veka.

Iako su u prethodnim decenijama postojale manekenke koje su bile zvezde, kao što su Tvigi 1960-ih ili Loren Haton i Šeril Tigs 1970-ih, ove devojke nisu dugo zadržale mejnstrim priznanje.

Glamurozan život supermodela, glumice i poslovne žene
Glamurozan život supermodela, glumice i poslovne ženefoto: Printscreen Instagram/cindycrawford

Međutim, Krofordova i njene savremenice (među njima Naomi Kembel, Klaudija Šifer, Linda Evanđelista, Kejt Mos...) više nisu predstavljale samo bezimena lica na naslovnicama časopisa, kalendarima i modnim pistama, već su postale poznate ličnosti čija je slava parirala filmskim zvezdama i rok muzičarima. A Krofordova je stajala na čelu ovog trenda.

Sindi je bila predodređena da postane jedan od ključnih igrača u zlatnom dobu supermodela
Sindi je bila predodređena da postane jedan od ključnih igrača u zlatnom dobu supermodelafoto: EPA PHOTO KEYSTONE/MARKUS STUECKLIN/MS-fob

Krafordova je rođena na današnji dan 20. februara 1966. u skromnoj porodici u De Kalbu, u SAD državi Ilinois. Njeno detinjstvo prekinuto je kada joj je mlađi brat preminuo od leukemije, a njen svet se potpuno srušio kada ju je, kao tinejdžerku od 16 godina, napustio otac i ostavio samu sa sestrom i majkom.

Iako je stekla slavu zahvaljujući svom fizičkom izgledu, slavna brineta se najpre istakla svojim intelektualnim atributima. Prema pisanju "Biography", bila je dobar đak i glavni student-govornik na velikoj maturi. Kako je bila perspektivna učenica i sanjala da postane naučnik i doktor, upisala se na Univerzitet Northvestern u Čikagu da bi diplomirala hemijsko inženjerstvo.

Tajna njenog uspeha je u tome što se dopala i muškarcima i ženama.
Tajna njenog uspeha je u tome što se dopala i muškarcima i ženama. foto: EPA PHOTO ANSA/GIUSEPPE FARINACCI/pal-hh

Međutim, svima u njenom okruženju je već postalo očigledno da ona nije obična devojka sa srednjeg zapada, a njena akademska karijera pokazala se kratkom kada je, već tokom prve godine, napustila koledž da bi nastavila karijeru modela. Impresivan izgled i zaobljena građa uskoro su je pretvorili iz obične devojke iz susedstva u boginju modne piste.

Sindi je bila predodređena da postane jedan od ključnih igrača u zlatnom dobu supermodela koje su promenile istoriju mode zauvek i pažnja javnosti prebacili sa dizajnera i njihove odeće na žene koje su ih nosile.

 Impresivan izgled i zaobljena građa uskoro su je pretvorili iz obične devojke iz susedstva u boginju modne piste.
Impresivan izgled i zaobljena građa uskoro su je pretvorili iz obične devojke iz susedstva u boginju modne piste.foto: EPA PHOTO / EPA / YURI KADOBNOV

A njen ulazak u strogi, takmičarski svet visoke mode je bio na velika vrata, kada je pobedila na takmičenju "Izgled godine" koje je održala Elite Modeling Agencija 1982. godine. Nekoliko meseci kasnije već se obrela na naslovnoj strani "Voga".

Fenomen Sidni Kraford

Tajna njenog uspeha je u tome što se dopala i muškarcima i ženama. Njeno vrhunsko telo, sa svojim klasičnim merama privlačilo je muškarce, dok su je njen tipičan američki izgled i zaštitni znak - mladež na licu učinili nesavršenim i dostižnim idealom lepote, zbog čega nije predstavljala "pretnju" ženama. Štaviše, njena atletska građa bila je veoma suprotna dotadašnjim modelima koji su vladavali pistom.

Blista gde god se pojavi
Blista gde god se pojavifoto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Uz to Krofordova je sišla sa tog udaljenog i nedostižnog postolja manekenke, slavne ličnosti i glamur-devojke sa naslovnice kada je počela da afirmiše svoju ličnost u javnosti. Davala je intervjue u kojima je govorila o svom detinjstvu iz srednje klase, razvodu roditelja i traumi od smrti brata, što je sve humanizovalo njen imidž i učinilo je pristupačnom.

Dane slave pored manekenstva koristila je i za MTV-jevu "Kuću stila", tok-šou koji se bavio modom. Ugovori sa brojnim brendovima visokog profila obogatili su je za najmanje 23 miliona dolara (neki procenjuju i do čak 50), a njen fenomen je nastavio da raste i sa prodajom video-snimaka o fitnesu, reklamama i filmovima. Doduše, glumački pokušaj "Fair Game" 1995. prilično je podbacio kod publike i kritičara, ali nije mnogo umanjio njenu popularnost.

Davala je intervjue u kojima je govorila o svom detinjstvu iz srednje klase, razvodu roditelja i traumi od smrti brata, što je sve humanizovalo njen imidž i učinilo je pristupačnom.
Davala je intervjue u kojima je govorila o svom detinjstvu iz srednje klase, razvodu roditelja i traumi od smrti brata, što je sve humanizovalo njen imidž i učinilo je pristupačnom.foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Brak sa Ričard Girom

Na vhruncu slave, 1991. godine, Sindi je upoznala i zaljubila se u jednog od najpoželjnijih vodećih ljudi u Holivudu. Uglađeni, srebrnokosi Ričard Gir bio je 18 godina stariji od nje, koja je tada imala svega 21. godinu. Za razliku od Sindi koja je uživala u svojoj slavi, Ričard je bio poznat po "neprijateljskom" stavu prema svojoj popularnosti.

Ali uprkos njihovim očiglednim razlikama, Krafodova i Gir su se zaljubili i venčali iste godine.

Krafodova i Gir su se zaljubili i venčali iste godine.
Krafodova i Gir su se zaljubili i venčali iste godine.foto: prentscreen/youtube/Rotten Tomatoes Classic Trailers

Pukotine u vezi počele su da se pojavljuju veoma brzo, a usred glasina u štampi o prirodi njihovog braka par je odlučio da se razdvoji 1995. Proganjale su ih glasine o Sindinoj homoseksualnosti, podstaknute time što se Krafordova pojavila na kontroverznoj naslovnici "Vaniti Fair-"a sa otvoreno lezbijskom pevačicom K. D. Lang.

— Kad sam se udala za njega, on je imao 42 godine, ja 25. Bila sam mlada, a on je bio Ričard Gir. Bili smo zajedno šest godina, a u braku smo proveli dve. Kad se sretnemo, skoro da moramo da se predstavljamo jedno drugom, uopšte se ne viđamo. Prijatelji smo, ali se ne družimo... Kada sam počela da postajem osoba koja sam danas, bilo je kasno da spasemo brak — preneo je "Glossy" manekenkine reči.

Sa Rendom Gerberom ima dvoje dece, Prislija i Kaju.
Sa Rendom Gerberom ima dvoje dece, Prislija i Kaju.foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Njen drugi brak je bio daleko uspešniji, kad ase 1998. godine udala za preduzetnika i impresarija noćnog kluba Renda Gerbera, sa kojim ima dvoje dece, Prislija i Kaju.

Sindi i u šestoj deceniji izaziva komentare zbog svog izgleda. Svaka njena objava na društvenim mrežama razbudi fanove i učini da se oni koji pamte zlatne dane njene karijere podsete jednog drugog vremena, ali i da uživaju u slici nekadašnjeg modela koji svaku godinu dočekuje sa prepoznatljivim osmehom.

Ovako danas izgleda
Ovako danas izgledafoto: EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

Bonus video:

00:26

JEDNA JE SEKULIĆ GOGA: Pevačica pravo iz Dubaija došla na MAC, evo šta je poručila za Espreso!

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.