ŠPANIJA JE PRVAK SVETA! Furija pregazila Argentinu u finalu Mundobasketa!
Košarkaši Španije su osvojili Svetsko prvenstvo u Kini, Foto: Dado Đilas

FINALE MUNDOBASKETA

ŠPANIJA JE PRVAK SVETA! Furija pregazila Argentinu u finalu Mundobasketa!

Sva dešavanja sa meča ste pratili na lajv-blogu na Espreso.co.rs

Objavljeno: 17:28h

Španija je šampion sveta! "Crvena furija" je baš kao što joj i nadimak kaže, furiozno prešla preko Argentine 95:75 u finalu Svetskog prvenstva i stigla do druge titule planetarnog prvaka u svojoj istoriji.

Na ovaj način su se Španci vratili na presto posle 13 godina, tokom kojih su u dva navrata Amerikanci suvereno osvajali šampionat planete.

Iako možda i bez nekih od najboljih igrača, Španci su pokazali da su i dalje svetska velesila, iako ih mnogi čak nisu videli ni u najužem krugu od 4-5 favorita pre početka Mundobasketa.

Međutim, Skariolo je ponovo napravio snažan tim koji je bez ijednog poraza na kraju stigao do zlatne medalje, iako se u prvim utakmicama malo mučio i štucao, ali kako je takmičenje odmicalo tako su podizali formu.

A natempirali su formu tako da su baš u finalu odigrali verovatno i najbolju utakmicu na turniru.

U odbrani gotovo savršeno, pogotovo na Luisu Skoli koga su potpuno isključili i iz igre Argentinaca i iz utakmice, pa je tek sredinom treće četvrtine postigao prve poene na utakmici.

1 / 9 Foto: Dado Đilas

Sa druge strane dominirali su u skoku od prvog momenta utakmice, posebno u napadu gde su i po 3-4 puta uzastopno hvatali lopte sve dok ne bi na kraju postigli poene.

Mark Gasol je vodio celu priču, kao pravi mozak ove ekipe. U odbrani snažno, uz pomoć braće Ernangomez je zaključao reket Argentincima, a u napadu poput plejmejkera je delio asistencije i uzimao šuteve samo kada je trebalo.

Imao je podršku u Rikiju Rubiju, ali nikako se ne sme izostaviti doprinos pre svege onih najiskusnijih kapitena Rudija Fernandeza i Serhija Ljulja, koji su u određenim momentima odigrali veoma bitne role u ovoj utakmici.

Ljulj je preuzeo odgovornost u poslednjoj četvrtini kada je bio poslednji nalet Argentinaca, ali jednostavno je preveliku prednost stekla "furija" na početku treće četvrtine.

Na kraju nejefikasniji igrač finala je bio Gabrijel Dek sa 24 poena, ali slaba mu je to uteha, s obzirom da je njegova selekcija poražena.

Poenterski je Špance predvodio Rubio sa 20 poena, a imao je i 7 asistencija i 5 skokova. Odmah njemu uz rame Gasol sa 14 poena i po 7 skokova i asistencija. Rudi Fernandez je ostvario dabl-dabl sa 11 poena i 10 skokova, dok su braće Ernangomez postigla po 11 poena.

Statistika Španaca
Statistika Španacafoto: Printscreen/fiba.basketball

Uz pomenutog Deka najefikasniji kod Argentinaca su bili još Laprovitola sa 17 poena, Kampaco je postigao 11 uz 8 asistencija, ali uz slab šut za tri (1/5), a šta reći za Luisa Skolu koji je potpuno podbacio u ovom meču sa samo jednim košem iz igre i ukupno 8 poena i 8 skokova.

Statistika Argentinaca
Statistika Argentinacafoto: Printscreen/fiba.basketball

Sva dešavanja sa meča ste pratili na lajv-blogu na Espreso.co.rs.

40. minut - KRAJ! Španija je u finalu pobedila Argentinu 95:75 i postala prvak sveta.

39. minut - Riki Rubio trojkom stavlja tačku na finale. Španija vodi 93:72.

38. minut - Poenima Marka Gasola sa linije slobodnih bacanja, verovatno je i rešeno pitanje pobednika. Španija je otišla na 16 poena prednosti dva i po minuta pre kraja - 86:70.

36. minut - Da je sada ušao ovaj Skolin pokušaj za tri poena možda bismo imali neizvesnu završnicu, ali mnije i Argentina propušta priliku da se spusti ispod 10 poena zaostatka. Španija vodi 80:68.

35. minut - Gabrijel Dek sada pokušava da pokrene svoj tim sa nekoliko uzastopnih poena. Argentinci smanjuju na 78:66.

35. minut - Trojka Ernangomeza koja možda i stavlja tačku na ovaj meč, iako ima još da se igra. Španija vodi 76:59.

34. minut - Argentinci su krenuli u poslednji nalet. Uspeli su da se spuste na 12 poena zaostatka. 70:58 za Španiju.

33. minut - Nova greška Španaca i Argentinci preko Deka stižu do novih lakih poena, zbog čega je Skariolo zatražio tajmaut da bi primirio svoje momke. Španija vodi 68:54.

32. minut - Pokušavaju sada Argentinci trojkama da možda smanje prednost Španije značajnije, ali ne ide im nikako. Laprovitola je najraspoloženiji u timu "gaučosa". Sada je ukrao loptu i ubacio trojku za 68:52.

30. minut - Španci su stavili već jednu ruku na pehar šampiona sveta. Argentini će trebati čudo da bi se vratila u meč u poslednjih 10 minuta. Trenutni rezultat je 66:47.

29. minut - Skola sada pokušava na silu da postigne koševe, ali skroz su zatvorili reket braća Ernangomez i u potpunosti su odmenili sjajnog Marka Gasola. Španija vodi 63:43.

27. minut - Skola je tek maločas postigao prve poene na utakmici i to sa linije slobodnih bacanja. Na drugoj strani pogađa Ljulj sa poludistance i donosi velikih 62:41.

27. minut - Ide sada Špance sve što pokušaju. Klaver je sada iz teške pozicije pogodio za vraćanje na preko 20 razlike - 60:39.

1 / 17 Foto: Dado Đilas

26. minut - Evo tračka nade za Argentinu sa dve trojke u samo desetak sekundi posle grešaka Španaca. Ali i dalje je prevelika prednost "crvene furije" 55:39.

25. minut - Poenima Rikija Rubija Španija odlazi na velikih 22 poena razlike. Vodi 55:33.

24. minut - Argentinci još nisu pogodili iz igre u drugom poluvremenu. Sa druge strane, dominira Mark Gasol i u odbrani, ali i u napadu. Španija ima ogromnih 52:33.

22. minut - Serija Španaca 4:0 zahvaljujući Marku Gasolu, Skola je ponovo promašio trojku. Crvena furija vodi 47:33.

21. minut - Vildoza poenima sa linije slobodnih bacanja otvara drugo poluvreme. Španija ima prednost 43:33.

20. minut - Kampaco preteruje u atraktivnosti, kao da njegova ekipa ima ubedljivo vođstvo, a ne da juri rezultat. Dosta njegovih driblinga ili asistencija su pročitali Španci. Odlično su u prvom poluvremenu zaustavili i Skolu koji je bez poena, a uz sjajan skok u napadu zasluženo imaju vođstvo 43:31.

18. minut - Dek previše insistira na saradnji sa Deliom u reketu i to ne donosi korist njegovoj ekipi. Na drugoj strani Mark Gasol kao plejmejker razigrava saigrače i Španija održava 10 razlike koje ima 39:29.

17. minut - Serija Argentinaca traje i spuštaju se na jednocifreni zaostatak. Španija vodi 35:27.

16. minut - Kakve dve gluposti Ribasa u tri sekunde. Prvo je predao loptu u ruke Kampacu, a onda u maniru fudbalera ga faulirao u kontri i zbog toga je dobio nesportsku grešku. Španija vodi 35:25.

15. minut - Laprovitola jedii pokušava nešto da uradi u argentinskom timu. Španija vodi 35:21.

14. minut - Pokušava da pokrene Argentinu sada Laprovitola sa 5 uzastopnih poena. Španija i dalje ima veliku prednost 31:19.

13. minut - Novi poeni Vilija Ernangomeza, pa nova trojka Rudija Fernandeza za velikih 31:14.

12. minut - Španci dominiraju u skoku, posebno u ofanzivnom. Na sve se sada nadovezala nova trojka Fernandeza kojom su stekli najveću prednost na meču 28:14.

10. minut - Španija je uspela da povrati prednost koju je imala na početku meča. Umnogome im olakšava posao to što su dva najbolja igrača Argentine prilično loše ušli u meč. Furija vodi 23:14.

1 / 12 Foto: Dado Đilas

9. minut - Skola je potpuno zaustavljen. Ništa nije pogodio, niti korisno uradio za svoju ekipu u dosadašnjem toku utakmice. To se odražava i na rezultat. Španija - Argentina 21:14.

8. minut - Ipak, evo sada dobrog posla koji je odradio Dek sa pogotkom i iznuđenim faulom, ali na drugoj strani je odgovorio trojkom Ribas. Španija vodi 17:13.

7. minut - Fantastični driblinzi Kampaca, ali bez koristi za njegov tim, pošto Argentina nije poentirala. Španija i dalje vodi 14:8

5. minut - Brusino je jedini koji je postizao poene za Argentinu, čije udarne igle Skola i Kampaco nisu raspoložene na početku utakmice. Trojkama Brusina Argentinci su prepolovili prednost Španije 14:8.

3. minut - Brzo Španci stižu do deset poena prednosti. Poenima Huanča Ernangomeza uz dodatno bacanje vode 12:2. Morao je argentinski selektor da zove tajmaut.

2. minut - Jak početak Španaca. Pogodili su Rubio, pa potom Gasol trojku i vode već 7:0.

1. minut - Oriola postiže prve poene na utakmici. Španija vodi 2:0.

14.00 - Španija kreće sa petorkom Rubio, Fernandez, Oriola, Huančo Ernangomez i Mark Gaso. Argentina počinje sa petorkom Kampaco, Garino, Brusino, Skola i Delia.

13:30 - Francuska je osvojila bronzu savladavši Australiju sa 67:59

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.