SRBIJA POBEDILA NBA AMERIKU! Dokazali smo da smo jači od Drim tima, iako nećemo osvojiti medalju!
Foto: Dado Đilas

Mundobasket 2019

SRBIJA POBEDILA NBA AMERIKU! Dokazali smo da smo jači od Drim tima, iako nećemo osvojiti medalju!

Sva dešavanja na meču Srbija - SAD mogli ste da pratite u "lajv blogu" na Espresu

Objavljeno: 15:47h

Amerika je pala pred Srbijom! Srpski košarkaši su ostvarili najveću pobedu 94:89 u svojim karijerama, iako je ovo bio meč bez rezultatskog značaja!

Po drugi put u istoriji naše košarke, srpska reprezentacija je savladala američku selekciju sastavljenu od NBA igrača, nakon onog čuvenog četvrtfinala 2002. godine u Indijanapolisu.

Kakva šteta što je ovo bio meč bez rezultatskog značaja jer su obe reprezentacije ispale u četvrtfinalu, pa je ovo bio susret u borbi za plasman od 5. do 8. mesta, iako je cela planeta želela da vidi ovaj okršaj u finalu.

Ali ovo je bio duel za prestiž i Srbija je u njemu pokazala da je kadra da pobedi ovu reprezentaciju SAD, kao što su i mnogi mislili pre početka prvenstva, ali nažalost, to nije meč koji je odlučivao o šampionu sveta ili osvajaču medalje.

Umesto toga, ovo je bio susret u borbi za 5. mesto u koju odlazi Srbija, dok će Amerikanci se boriti za 7. mesto što im je najgori plasman na Mundobasketima u istoriji.

Ovo je prvi put posle 17 godina, tačnije još od onog Indijanapolisa 2002. godine da su Amerikanci doživeli dva uzastopna poraza, pošto su u sredu Francuzi prekinuli njihovu seriju od čak 58 pobeda na velikim takmičenjima.

Bogdan Bogdanović bio je briljantan na ovom susretu sa neverovatnih 7 pogođenih trojki iz 14 pokušaja, bez promašaja za 2, i ukupno postignutih 28 poena.

Za razliku od prethodna dva meča, pogotovo onog protiv Argentine u četvrtfinalu kada nam je nedostajao naš dalekometni šut, sada je funkcionisao kao sat o čemu govori i čak 15 pogođenih trojki, od čega čak 9 u prvoj četvrtini.

Tada smo imali i najveću prednost na meču kada smo ostavili Amerikance na svega 7 postignutih poena za prvih 10 minuta, a mi smo ubacili čak 32. Ipak, usledio je odgovor američkog tima u drugoj četvrtini 33:12 kojom su se vratili u utakmicu.

Međutim, sjajno su igrali naši u drugom poluvremenu, održavali su sve vreme prednost i imali prave odgovore kada god bi nam zapretili protivnici.

Pogotovo su u tom periodu važne uloge odigrali Marjanović i Lučić koji su nas doveli ponovo na dvocifrenu prednost u poslednjoj četvrtini, da bismo potom takoreći rutinski priveli meč kraj.

Pomenuti Lučić je meč završio sa 15 poena, Micić je postigao 10, Jokić je imao 9 poena i 7 asistencija.

Statistika košarkaša Srbije
Statistika košarkaša Srbijefoto: Printscreen/fiba.basketball

U timu SAD su se istakli Barns sa 22, Voker je ubacio 18, Midlton 16 i Tarner 10.

Statistika košarkaša SAD
Statistika košarkaša SADfoto: Printscreen/fiba.basketball

Ostaje žal, ali ako se može izvući neka uteha, onda je to sigurno ova pobeda, koja takmičarski ne donosi ništa, čak ni plasman na Olimpijske igre za našu selekciju, pošto ćemo do Tokija morati kroz kvalifikacije.

Naši košarkaši će se boriti za 5. mesto na Svetskom prvenstvu u subotu od 14 časova protiv pobednika meča Češka - Poljska.

Sva dešavanja na meču Srbija - SAD mogli ste da pratite u "lajv blogu" na Espresu.

40. minut - KRAJ! SRBIJA JE POBEDILA AMERIKU 94:89

1 / 9 Foto: Dado Đilas

39. minut - Nova trojka, posle skoka u napadu za Amerikance. Srbija mora da postigne poene u sledečem napadu. Srbija - SAD 91:87.

39. minut - Harison Barns je postigao trojku sada kojom daje nadu Amerikancima. Srbija - SAD 91:84.

38. minut - Odlično odrađena akcija posle Đorđevićevog tajmauta. Jokić za Bogdanovića, pa onda ponovo Bogdanović u prodoru do samog kraja i Srbija stiže do 91:81.

37. minut - Održavamo prednost od 8 do 10 poena prednosti. Odlično je sad Bogdanović uposlio Jokića, ali na drugoj strani Kemba Voker uzvraća. Srbija - SAD 87:79.

36. minut - Bravo, Bjelice! Bravo, Vaso! Rampa našeg krilnog centra na šutu za tri, a Vasa je već bi u kontri i vodimo 85:72.

35. minut - To je ono što nam je trebalo! Stižemo do 15. trojke, Bjelica ovog puta. Srbija vodi 81:70.

33. minut - I Lučić se priključuje u napadu, pogađa veoma važnu trojku kojom odlazimo na +10. Srbija - SAD 78:68.

32. minut - Preuzeo je sada Boban Marjanović malo odgovornosti u napadu i preko njega se malo odlepljujemo, pa sada imamo prednost 75:68.

30. minut - Biće neizvesno i dramatično do samog kraja. Uoči poslednjih deset minuta vodimo 71:68.

1 / 15 Foto: Dado Đilas

29. minut - Morao je sada Đorđević da zatraži tajmaut da bi prekinuo period slabije igre naše selekcije. Ipak i dalje je Srbija u prednosti 69:66.

28. minut - Lučićeva trojka sada. Srbija je postigla 13 trojki iz 24 pokušaja. Vodimo 67:61.

27. minut - Drži nas sada Bogdanović svojim tgrojkama u prednosti. Međutim, otvorio se šut sa poludistance i distance američkoj selekciji. Srbija - SAD 64:61.

26. minut - Štetaaa! Dve zaredom trojke Amerikanaca kojima dolaze samo na dva poena zaostatka. Srbija - SAD 61:59.

25. minut - Razigrali smo se konačno malo više. Jovićev prodor, pa trojka za Bogdanovića, njegova 6 na utakmici. Srbija u prednosti 61:51.

24. minut - Evo je Bogdanova trojka. Čekali smo je i bila nam je potrebna. Srbija vodi 56:49.

23. minut - Nikola Jokić postiže veoma značajnu trojku sada, ali ipak nije trojka, jer sudije posle pregledanja snimka utvrđuju da je ipak naš centar za milimetar nagazio liniju. Srbija čuva prednost 53:47.

22. minut - Na trojku Lučića je trojkom odgovorio Heris. Srbija - SAD 49:45.

21. minut - Poenima Jovića ulazimo u drugo poluvreme. Srbija - SAD 46:40.

20. minut - Poenima Tarnera je završeno prvo poluvreme. Potpuno su se vratili u meč Amerikanci koji su dobili ovu četvrtinu 33:12. Srbija - SAD 44:40.

1 / 15 Foto: Dado Đilas

19. minut - Dve trojke zaredom Amerikanaca, krenuo ih je šut i naša prednost je potpuno nestala. Srbija - SAD 43:38.

18. minut - Koš i faul za Milutinova. Srbija stiže ponovo do dvocifrene prednosti 41:30.

17. minut - To je ono što nam je trebalo. Odličan dribling Bjelice i potom zakucavanje. Srbija - SAD 38:26.

17. minut - Nastavlja se serija Amerikanaca, koji dobijaju drugu četvrtinu trenutno 19:4. Srbija i dalje ima prednost 36:26.

15. minut - Podigli su malo nivo igre u ovoj četvrtini igrači u plavim dresovima, pogodili su i neke šuteve, pre svih Mičel i Voker, stegli su i odbranu, pa su uspeli da smanje prednost Srbije na 36:19.

12. minut - Braun je postigao trojku, ali na drugoj strani odličan prodor Bogdanovića koji već ima 14 postignutih poena. Srbija vodi 34:10.

10. minut - Neverovatno je kako pogađaju naši! Nemanja Bjelica stavlja tačku na fenomenalnu prvu četvrtinu naših novom trojkom. Pogodili smo ih čak osam. Amerikanci su nam dali samo 7 poena. Srbija vodi 32:7.

8. minut - I još jedna trojka, Stefan Jović pogađa. Imamo 6 od 6 za tri poena. Srbija vodi 20 razlike - 26:7.

7. minut - Nova trojka za našu reprezentaciju. Ovog puta je precizan Vasa Micić. Srbija vodi 23:5.

6. minut - Ponovo je Lučić fauliran pri šutu za tri poena i opet je pogodio sva tri bacanja za velikih +15 za Orlove. Srbija - SAD 20:5.

5. minut - Fauliran je Lučić pri šutu za tri poena i njegovim poenima sa linije slobodnih bacanja stižemo do dvocifrene prednosti. Srbija - SAD 17:5.

5. minut - I četvrta trojka Bogdanovića. Ne prestaje naš reprezentativac da puni koš Amerikanaca. Srbija - SAD 14:5.

3. minut - Tri uzastopne trojke Bogdanovića za 11:2 za Srbiju. Greg Popović sada traži tajmaut.

1. minut - Čekali smo da se Milutinov postavi protiv nižeg od sebe, usledila je asistencija Bogdanovića i silovito zakucavanje našeg centra kao odgovor na poene Tarnera. Srbija - SAD 2:2.

13.00 - Počela je utakmica, a selektor Đorđević je stavio u startnu petorku i Jokića i Milutinova, dok su pored njih tu Lučić, Bogdanović i Jović.

12.55 - Pozdrav Dejana Tomaševića i selektora SAD, Grega Popovića.

Greg Popović i Dejan Tomašević
Greg Popović i Dejan Tomaševićfoto: Dado Đilas

12.50 - Interesantna scena pred početak meča ispred hale, pošto je rođeni Splićanin u dresu Hrvatske došao da navija za Srbiju i fotografisao se sa srpskom zastavom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.