ČEKALI SMO NJEGOV ODGOVOR KAO OZEBAO SUNCE: Konji, flajka, koka kola, sklek uradi jedva do pola – Jokić Nikola!
Nikola Jokić, Foto: Starsport©, Ilustracija/Espreso.co.rs

"SOMBORSKI DERAN"

ČEKALI SMO NJEGOV ODGOVOR KAO OZEBAO SUNCE: Konji, flajka, koka kola, sklek uradi jedva do pola – Jokić Nikola!

O njegovoj popularnosti govori i pesma koju je dobio

Objavljeno:

Ko čeka, taj i dočeka, kaže narodna poslovica.

Baš tako se moglo opisati višemesečno čekanje odgovora Nikole Jokića na pitanje da li će selektor Aleksandar Đorđević moći da računa na centra Denver Nagetsa za Mundobasket u Kini. Iako se pripremama priključio kasnije od svih ostalih igrača, u pripremnim duelima je pokazao da protivnički košarkaši neće moći proći pored njega i da će Angolci, Filipinci i Italijani imati muku živu da ga zaustave pošto, osim iz reketa, ume da pogodi i trojku.

Još dok je igrao za mlađe kategorije Vojvodine, bilo je jasno kakav je talenat Jokić. Leta 2012. godine postao je član Mega Basketa koju je u sezoni 2014/15 doveo do polufinala Superlige Srbije gde je njegov klub eliminisan od Partizana. Iste sezone je osvojio nagradu za MVP ligaškog dela ABA lige i nagradu za najperspektivnijeg igrača regionalnog takmičenja.

Na NBA draftu 2014. godine kao 41. pika Jokića je izabrao Denver za koji je zaigrao 2015. godine. Već u prvoj NBA sezoni, privukao je pažnju na sebe pošto je redom obarao rekorde karijere (23 poena i 12 skokova protiv San Antonija, 27 poena i 14 skokova protiv Toronta). Na kraju te sezone dobio je nagradu za najboljeg rukija godine i izabran u idealnu ruki postavu.

Naredne sezone je upisao šest tripl-dabl učinka što mu je donelo četvrto mesto u sezoni iza Vestbruka (42), Hardena (22), i Džejmsa (13). Dobre igre donele su mu nominacije za igrača koji je najviše napredovao tokom sezone i za najbolju asistenciju godine u izboru navijača. Sezonu 2017/18 je otvorio rekordom karijere upisavši 41 poen u pobedi nad Bruklin Netsima. Bio bi mnogo bolji i možda odveo Nagetse do plej-ofa da nije povredio članak početkom decembra 2017. godine.

U julu 2018. godine, uprava tim iz Kolorada je rešila da nagradi Jokića za partije koje pruža pa je srpski centar potpisao petogodišnji ugovor za 148 miliona dolara. Somborski igrač je uzvartio na početku sezone kada je u pobedi nad Finiksom zabeležio 35 poena, 12 skokova i 11 asistencija. Tako je, uz Vilta Čembrlena, postao jedini igrač koji je zabeležio tripl-dabl učinak sa više od 30 poena bez promašaj iz reketa. Sezonu iz snova, Jokić je začinio prestizanjem Karima Abdula Džabara po broju tripl dablova. Srpski košarkaš je upisao 22, a Džabar 21 takav učinak. Osim toga, Nikola Jokić je bio jedan od ključnih igrača Denvera koji je doprineo da se Denver plasira u polufinale Zapadne konferencije, a sjajne partije donele su mu mesto u startnoj petorci na Ol star meču.

Što se reprezentacije tiče, Jokić je bio deo tima na Olimpijskim igrama u Riju kada je Srbija osvojila srebro. Međutim, zbog, kako je tada izjavljivao, rada na telu i priprema za NBA sezonu, nije bio u timu na Evropskom prvenstvu 2017. godine, a dugo se premišljao da li će igrati u Kini ili ne.

Braća Nikole Jokića Strahinja i Nemanja igraju veliku ulogu u njegovoj karijeri, a centar Denvera poseduje ergelu konja sa kojima učestvuje na trkama.

Nikola Jokić sa bratom
Nikola Jokić sa bratom foto: Starsport©

Iako je malo falilo da postane državni neprijatelj broj jedan, Jokić je veoma popularan, a kolika je to popularnost govori i pesma koju je dobio.

- Sklekove radi jedva do pola, Burek, flajka, koka kola, Jedan je Jokić Nikola - kažu stihovi te pesme.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.