NEMANJA BJELICA NE LOŽI NAROD, ALI...Znači li ovo da su Orlovi već svetski šampioni?
Nemanja Bjelica, Foto: Damir Dervišagić

UMERENI OPTIMISTA

NEMANJA BJELICA NE LOŽI NAROD, ALI...Znači li ovo da su Orlovi već svetski šampioni?

Srbija će prvu fazu takmičenja igrati u grupi D protiv Angole, Filipina i Italije u gradu Fošanu

Objavljeno:

Košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se u Kini gde će od 31. avgusta do 15. septembra učestvovati na Mundobasketu.

Srbija će prvu fazu takmičenja igrati u grupi D protiv Angole, Filipina i Italije u gradu Fošanu. Orlovi su tokom pripremnog perioda odigrali sedam utakmica i svih sedam su dobili. Tri trijumfa su zabeležena na Akropolis kupu, a na Dalekom Istoku ih očekuju još tri.

- Ohrabruje me to što imamo još dosta prostora za napredak. Na okupu smo svi tek desetak dana, bez Jokića smo igrali sa Grčkom, mada su i oni bez Slukasa… Bilo je i domaćinsko suđenje. Nećemo na osnovu tih utakmica da donosimo mnogo zaključaka, ali kažem, možemo još da napredujemo – nadam se najboljem i mislim da ćemo igrati najbolju košarku kada dođe vreme za to - rekao je Nemanja Bjelica za Sportklub.

Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelica foto: Espreso

Takmičenja košarkaša uvek izazovu posebnu euforiju pa je tako i ovog puta uprkos povredama Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića.

- Radićemo na komunikaciju u odbrani npr, kada igramo sa visokom postavom jer možemo dosta da preuzimamo, što smo i uradili protiv Adetokumba. U napadu imamo dosta individualnog kvaliteta. Ranije nas je uglavnom krasila timska igra – i sada je tako, ali sada kad stane lopta i ne znamo šta ćemo, uvek neko od nas može da iskreira i da postigne koš, što mislim da ranije nije bio slučaj. Treba još mnogo stvari da se poklopi, da vidimo kako ćemo da funkcionišemo sa dva visoka igrača, recimo Jokićem i Raduljicom. Problem je što ne možemo dugo tako da igramo jer sve ekipe uglavnom igraju nisko. Sa Jokićem smo dobili sasvim novu dimenziju i u napadu i u odbrani, svi se poznajemo dugo. Ne bih voleo mnogo da pričam, da ćemo napasti ovo ili ono, ali jesmo jedni od favorita i ne bežimo od toga. Recimo, i 2005. godine smo imali nikada jaču selekciju, pa se nismo proslavili - dodao je košarkaš Sakramenta.

Srpski košarkaši poseduju individualni kvalitet pa ih je potrebno uklopiti u skladan tim.

- Igrači moraju da pođu od sebe, da povedu računa i da imaju individualnu odgovornost kada je reč o utakmici i pripremi za nju. Svako od nas je u svom klubu ime, npr. Vasa je bio najbolji plejmejker Evrolige. Sjajna ekipa, odlični igrači, treba svako da preuzme odgovornost i bićemo u redu. Uvek postoji taj ego, sujeta, to je normalno i postoji u svima nama, ali bićemo iznad toga i nećemo imati problem kad dođe takmičenje. Treba da tempiramo formu i da budemo spremni za najvažnije utakmice. Sada imamo još tri pripremna meča, uzbuđen sam, vidim da još nije to to, a dobijamo mečeve - izjavio je Bjelica za sportski portal.

U sastavu Srbije su Jokić, Bogdanović, Bjelica, Marjanović i Gudurić koji nastupaju u NBA ligi i dobro poznaju košarkaše koji će igrati za SAD iako je mnogo američkih igrača otkazalo učešće u Kini.

- U ovom trenutku ne znam jesmo li mi spremni za Amerikance, ali takođe mislim da u ovom trenutku niko od favorita nije na svom najvišem nivou. Amerikanci su najjači koliko god da su oslabljeni, ali mogu da se pobede – to je uspelo Argentini, mi smo ih dobili 2002. Imamo vremena za to, još je deset dana do SP, dočekaćemo ga spremni i motivisani. Meni je cilj da igram Olimpijske igre sledeće godine. Ne želim da obećavam i da ložim narod, mi se borimo, uzbuđeni smo i znamo da imamo veliku šansu. Povrede su nas zadesile sa Teom i Gagijem, pa nam u ovom trenutku želim da svi ostanemo zdravi i da nema više povreda. Sad smo na Akropolis kupu završili sa deset igrača, nismo mogli da se zagrejemo kao ljudi, ali dobro, kontrolišemo samo ono što je do nas - zaključio je Nemanja Bjelica.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sportklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.