BRAZIL IMA JEDNU KOBNU MANU! Evo zašto Orlovi moraju da veruju u pobedu protiv Selesaa! (VIDEO)
Foto: Fonetap

NAPRED, ORLOVI

BRAZIL IMA JEDNU KOBNU MANU! Evo zašto Orlovi moraju da veruju u pobedu protiv Selesaa! (VIDEO)

Pred nama je utakmica godine, decenije, veka, milenijuma, a pred njima - njihova najgora noćna mora

Objavljeno: 12:57h

Realno, znali smo i pre Prvenstva. Srbija će sa Brazilom u sredu od 20 časova odigrati utakmicu za prolaz u osminu finala.

Kalkulacija nema, ili su bar smanjene na minimum (pročitajte ih OVDE), tako da, pobeda je jedino što će izabranicima Mladena Krstajića sigurno obezbediti plasman u narednu fazu i meč sa Meksikom, Švedskom ili Nemačkom (to će se takođe znati u sredu).

"Navijaj uz M&M's". Podrži Orlove!

Kada kažemo Brazil, mlađi, ili bar oni rođeni posle 1980. godine, verovatno se ne sećaju nekolicine veoma bitnih mečeva koji je naša reprezentacija (tada SFR Jugoslavija) odigrala sa Selesaom.

Sastavi Jugoslavije i Brazila na Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine
Sastavi Jugoslavije i Brazila na Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine foto: Printscreen

Moramo da se vratimo skoro čitav vek unazad - Jugoslavija je na drugom meču u Montevideu slavila nad Brazilom sa 2:1 golovima Tirnanića i Beka i tako upisala prvu, istorijsku pobedu nad njima na Mundijalima.

Do sledećeg zvaničnog susreta morali smo da čekamo čak 20 godina, a tada su, nažalost, Brazilci na Marakani u Riju bili bolji sa 2:0 golovima Ademira i Zizinja.

Sastavi Jugoslavije i Brazila na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1950. godine
Sastavi Jugoslavije i Brazila na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1950. godine foto: Printscreen

Međutim, naredni trijumf nad našom selekcijom Brazil i dalje nije ostvario! Dakle, 68 godina na velikim takmičenjima nije uspeo da dođe do pobede nad našom selekcijom.

Sledeće Svetsko prvenstvo odigralo se u Švajcarskoj 1954, a tamo su se Brazilci opet nameračili na Jugoslovene. Bilo je 1:1, a pogotke su postigle dve fudbalske ikone - Didi i Branko Zebec.

Sastavi Jugoslavije i Brazila na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1954. godine
Sastavi Jugoslavije i Brazila na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1954. godine foto: Printscreen

Poslednji zvanični meč odigran između nas (ko god mi bili) i njih dogodio se 1974. godine na Mundijalu u Zapadnoj Nemačkoj, a tada nije bilo golova.

Ono što je posebno interesantno, kada je istorija u pitanju, je činjenica da tri puta kada smo se sa Brazilom sastajali u grupi prolazili smo u narednu rundu, dok samo jednom, i to baš u Brazilu, nismo uspeli da se plasiramo u drugi krug, a baš tada smo poraženi od njih.

Sastavi Jugoslavije i Brazila na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 1974. godine
Sastavi Jugoslavije i Brazila na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 1974. godine foto: Printscreen

Takođe, kada god je igrao sa našom reprezentacijom, Brazil nije osvajao Svetsko prvenstvo, što selektor Tite, sigurni smo, neće podeliti sa sujevernim fudbalerima svog nacionalnog tima.

Orlovi, vreme je! Nema opravdanja, nema kalkulisanja, nema predaje! Istorija nas je podsetila da Brazilci strepe od "evropskih Brazilaca", pa hajde da to iskoristimo! Navijači, verujte u ove naše momke, jer njima je tako malo potrebno da ispišu istoriju.

Fudbaleri Srbije
Fudbaleri Srbije foto: Reuter

A, ko izbaci Brazil sa Mundijala, svi ga se posle plaše.

Inače, Selesao je samo dva puta ispao u grupnoj fazi, što bi se treći put dogodilo u slučaju poraza od nas. Jednom u Engleskoj 1966. godine, a jednom KADA SMO GA MI POBEDILI U URUGVAJU 1930!

Hajde da ponovimo tu istoriju posle 88 godina, hajde da učinimo Mošu, Tirketa i ostale iz te slavne prve mundijalske generacije ponosnim, dok odozgo budu pratili zbivanja na velelepnom stadionu u Moskvi!

BONUS VIDEO:

(A.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.