recept
OVAKAV SVADBARSKI KUPUS SRPSKE DOMAĆICE NISU SPREMALE: Pobedio je čak i SARMU, zbog 1 SASTOJKA SE TOPI U USTIMA
Ovo je velika mera, a vi je svakako možete prepoloviti ili skuvati
I ukus i miris... Ma, bolji od sarme...
Sastojci Količina
kiseli kupus 2 veće ili 3 manje glavice (oko 5 kg)
dimljena svinjska butkica 1,6 kg
sveže juneće meso 400 g
sveže svinjsko meso od plećke 400 g
dimljena mesnata slanina 400 g
dimljena mesnata rebra 400 g
crni luk 2 glavice
beli luk 5 čenova
aleva paprika 2 kašike
svinjska mast po potrebi
sveže samleveni crni biber 1 kašičica
lovorov list 2
voda po potrebi
so po ukusu
Kako pripremiti
U tiganju rastopiti mast na tihoj vatri, pa dodati iseckan crni luk da se prži. Kada luk postane staklast, dodati isečenu slaninu, mleveni biber i beli luk. Pržiti dok beli luk ne zamiriše, a onda skloniti sa vatre, dodati kašiku aleve paprike i izmešati. Kiseli kupus oprati, preseći na pola i očistiti od korena i zadebljalih delova. Svaku polovinu raseći na 3,4 komada. Butkicu i suva rebra oprati, prokuvati i procediti.
Na dno velikog lonca staviti red kupusa, pa juneće meso iseckano na manje komade, pa kupus, pa proprženi luk sa slaninom, pa opet kupus, pa svinjska rebra, kupus, svinjsko meso isečeno na komade, kupus, luk, butkicu narezanu na komade i na kraju kupus. Hladnu vodu pomešati sa kašikom aleve paprike. Ukoliko je kupus mnogo kiseo, u vodu sa alevom paprikom dodajte kašičicu ili ravnu kašiku vanilin šećera, u zavisnosti od kiselosti kupusa (za ovaj tajni sastojak sam čula od jedne profesionalne kuvarice). Kupus naliti vodom do dve trećine sadržaja u loncu, dodati lovorov list i pustiti da provri.
Smanjiti na srednju temperaturu i kuvati tri sata u polupoklopljenom loncu. Povremeno varjačom pritisnuti kupus sa vrha da se potopi u vodu. Kupus je dovoljno slan od butkice i rebara, ali možete, po potrebi, dodati so ili domaći začin. Kada je kupus skuvan, izvaditi lovorov list.
Poslužiti sa projom. Napomena: svadbarski kupus je najbolji iz zemljanog lonca, ali, u nedostatku istog, možete koristiti bilo koji sa debljim dnom. Ako nemate neki kvalitetniji, na dno obavezno stavite dva lista kupusa. Još jedna napomena. Ovo je velika mera, a vi je svakako možete prepoloviti ili skuvati, pa višak zamrznuti, pod uslovom da vam ni sveže ni suvo meso i slanina nisu bili zamrznuti.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!