IMATE NEPRISKANI LIMUN? Ovo bi TREBALO DA URADITE SA NJIM!
Limun, Foto: Profimedia

limunčelo

IMATE NEPRISKANI LIMUN? Ovo bi TREBALO DA URADITE SA NJIM!

Sastojci u receptu dodati su za litru limuncella, a naš je savet da duplirate dozu ukoliko imate dovoljno limuna na raspolaganju.

Objavljeno:

Sve prirodno, bez veštačkih boja i aroma, oduševljava ukusom, mirisom i bojom. U originalnom receptu nalaze se uputstva za domaći limun šećer i vanilin šećer, a možete koristiti i kupovne varijante.

Sastojci u receptu dodati su za litru limuncella, a naš je savet da duplirate dozu ukoliko imate dovoljno limuna na raspolaganju. Recept je osmislila gastroblogerka Marija Herjavić Jerkić - zavirite u njen Instagram profil i pronađite inspiraciju za svaki dan.

1 / 3 Foto: Profimedia

Limuncello

Sastojci: 500 ml vodke

korica 5 većih limuna

500 ml vode

250 g limun šećera

1 žlica vanilin šećera

Priprema:

Limune dobro operite četkom i ogulite koru na tanko, samo žuti deo, najbolje gulilicom za povrće. Ubacite ih u staklenku s poklopcem, prelijte vodkom, zatvorite staklenku i ostavite na hladnom i mračnom mestu otprilike dve nedelje (može i u hladnjaku). Nakon dve nedelje skuvajte vodu i šećere, smanjite vatru i kuvajte desetak minuta dok se malo ne zgusne, tj. postane sirupasto. Ohladite i dodajte u smesu alkohola i korice limuna. Promešajte i ostavite još nekoliko dana ili barem nekoliko sati da se poveže. Po želji maknite koricu limuna ili prelijte limuncello u staklenu bocu.

Limun šećer pripremite tako da koricu domaćeg neprskanog limuna ubacite u staklenku sa šećerom i ostavite neko vreeme. Šećer će izgledati malo "nabito", kao kad se namoči pa ga pre korišćenja malo izlupajte - biće odličan u receptima u kojima se rastopi u tekućini. Možete ga pre upotrebe ubaciti u blender da se usitni.

Vanilin šećer pripremite tako da mahunu vanile prerežete po dužini i stavite u šećer. Mahuna ostavlja fini miris i traje dugo. Kako trošite šećer, tako usipavajte novi sve dok miris mahune vanile ne iščezne.

(Espreso/VL)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.