NAGINJANJE GLAVE IMA SVOJE ZAŠTO: Da li to radi vaš pas?
Ilustracija, Foto: Printsreen/Instagram/ imadjork

preslatko

NAGINJANJE GLAVE IMA SVOJE ZAŠTO: Da li to radi vaš pas?

Dok ga vlasnici smatraju simpatičnim i slatkim, činjenice koje nauka ima o tom potezu su mnogo dublje

Objavljeno:

Znate kada vaš pas nagne glavu na jednu stranu dok mu vi nešto govorite? To znači da on obrađuje primljene informacije i upravo tako izgleda razmišljajući o odgovoru.

Dok ga vlasnici smatraju simpatičnim i slatkim, činjenice koje nauka ima o tom potezu su mnogo dublje.

Istraživači su otkrili da, osim što na ovaj način upijaju informacije, psi koji lako mogu da nauče nazive svojih igračaka naginju glavu kada im vlasnici traže da donesu određenu igračku, prenosi Treehugger.

1 / 11 Foto: Printscreen/Twitter/Puppieslover

Tokom čitave studije, tim je tražio štenad koji su imali sposobnost da brzo zapamte imena svojih igračaka. Takođe su kreirali Genius Dog Challenge, istraživački projekat i kampanju na društvenim medijima, kako bi pronašli „najpametnije“ štene.

Pronašli su šest border kolija, iz različitih zemalja, koji su nazive igračaka saznali samo dok su se igrali sa vlasnicima. Zatim su imali nedelju dana da nauče imena šest igračaka. Tokom druge faze, imali su nedelju dana da pokušaju da nauče nazive desetak igračaka.

Ispostavilo se da su svi naginjali glavu, vrlo često, pokušavajući da zapamte imena, pa su istraživači zaključili da na taj način psi slušaju, uče, pokušavaju da zapamte.

(Espreso / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.