POMOGAO JE SRBIMA U RATU I POSTAO AMAJLIJA: Veruje se da OVAKAV HLEB čuva od SMRTI
Tain, Foto: Printscreen/Youtube/RTV

tain

POMOGAO JE SRBIMA U RATU I POSTAO AMAJLIJA: Veruje se da OVAKAV HLEB čuva od SMRTI

Suština ovog hleba je u tome da daje snagu i vitalnost

Objavljeno:

Svi oni, od povojnice do poskurica, jesu obredni hlebovi, imaju simbolično i religiozno značenje, ali koliki je značaj hleba na ovim prostorima možda još upadljivije pokazuje jedan „običan".

Postao je najpre amajlija vojnika, pa ušao u legendu i muzej. Zove se tain i pomogao je srpskoj vojsci u Velikom ratu da opstane.

U Muzeju Ponišavlja čuva se tain umešen 1912. godine, koji je vojniku Aleksi Zdravkoviću bio amajlija u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Aleksu je majka zavetovala da prvo vojničko sledovanje, odnosno tain, ne pojede. Verovala je da će ga taj hleb čuvati od smrti. Vojnik se iz ratova vraćao sa hlebom i odličjima.

Tain nije zaboravljen, sprema se i danas. Dragani Bamdad iz sela Đuriselo kod Kragujevca, koja ga mesi, pomaže da izdržava decu.

Receptura je narodna. Tain je pripreman još u manastirima. Suština ovog hleba je u tome da daje snagu i vitalnost.

- Pravi se od ražanog, oko 70 odsto, i belog brašna. Dodaje se prstohvat soli, kašika meda i suvi kvasac. Testo se zamesi i stoji 12 sati. U sledećih osam do 10 još nekoliko puta ga treba premesiti - objašnjava Dragana za BBC.

Kaže i da iz poštovanja prema hlebu koji je održao srpske vojnike, koristi starinske posude, kakve su se nekad upotrebljavale.

- Domaći hleb podseća nas na majku i miriše na detinjstvo. Posebnu počast odajem hlebu, posebno tainu, koji sada hrani i moju decu - kaže Dragana Bamdad.

(Espreso/Najzena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.