REDOVNO KORISTITE RERNU, ALI ZA OVO JOŠ NISTE ČULI: Trikovi koji će vam POMOĆI DA HRANA BUDE JOŠ BOLJE ISPEČENA
Kuhinja, Foto: Profimedia

DOMAĆINSTVO

REDOVNO KORISTITE RERNU, ALI ZA OVO JOŠ NISTE ČULI: Trikovi koji će vam POMOĆI DA HRANA BUDE JOŠ BOLJE ISPEČENA

Naučite kako pravilno da pečete u rerni.

Objavljeno:

Jela koja se peku u rerni su mnogo zdravija od onih koja se prže ili pohuju, jer sadrže manje masnoće. To nije jedina prednost, pečenje je mnogo lakše jer ne morate da stojite pored šporeta nego samo stavite u rernu i čekate da bude gotovo, a i kuća vam ne mirše na prženje.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Mashed

Ono što je bitno pre nego što počente da pečete, je to da treba dobro da zagrejete rernu. Izuzetak je kada pravite u đuvečari ili drugim posudama koje se postepeno zagrevaju. Smanjite temperaturu rerne kada stavite jelo jer sve što se priprema na tihoj vatri je ukusnije. Trebalo bi da pokrivate sva jela koja pečete. Pred kraj sklonite foliju ili poklopac kako bi jelo dobilo dobilo boju i hrskavost. Još jedan izuzetak kada ne morate da pokrivate jelo je kada pečete meso, ali tada morate često da ga prelivate sopstvenim sokom. Nemojte da bušite meso viljuškom da biste proverili da li je gotovo, jer tada reskirate da sav sok od mesa iscuri.

Kada spremate poslatice od testa, kao što su kolači, nemojte previše rano da otvarate rernu, zato što neće nadoći.

U skoro svim slučajevima rešetka u rerni treba da bude stavljena malo ispod sredine. Izuzetak je kada nešto treba da se zapeče i da se dobije korica, tada se rešetka stavlja bliže vrhu.

Ukoliko imate rernu sa ventilatorom, uvek smanjte temperaturu 20°C od one koja je navedena u receptu.

I još jedna bitna stvar je da kada rernu perete obavezno je isperite sa dosta vode kako ne bi ostali mirisi od hemikalija koji će kasnije uticati na vaša jela.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.