EVO ZAŠTO NE SMETE KUPOVATI PILETINU SA BELIM ŽILAMA: Tako upadate u VELIKU ZAMKU
Piletina, Foto: Printscreen/Youtube/World Adventurer

OVO NISTE ZNALI

EVO ZAŠTO NE SMETE KUPOVATI PILETINU SA BELIM ŽILAMA: Tako upadate u VELIKU ZAMKU

Kada vam nutricionista ili lekar predloži da pređete na zdraviju ishranu, jedan od prvih saveta sigurno će biti pileće belo meso, koje oduvek važi za zdravu, niskomasnu opciju među mesom. Međutim, savremeni način uzgoja živine promenio je i to

Objavljeno: 11:05h

Kako piše southernliving.com, današnje belo pileće meso često ima čak i do tri puta više masnoće nego što je to uobičajeno. Znak da kupujete upravo takvo meso su bele trake koje možete videti na komadu mesa - to su zapravo džepovi masnoće koji su iskočili na površinu, a razlog je način na koji je pile uzgajano.

Kako je potražnja za piletinom kroz protekle decenije rasla, tako su i uzgajivači iznalazili načine da ispune zahteve tržišta. Živina je danas krupnija nego ikada, a način na koji se uzgaja se potpuno razlikuje od onoga kako je nekad uzgajano pile. U prošlosti su pilići šetali po farmi i retko koje bi doseglo težinu i do dva kilograma. Međutim, danas kada se većina ljudi hrani najviše piletinom, standardi odgajivača su se promenili i živina se ciljano gaji tako da bude krupnija, a da su troškovi što manji. Danas je prepolovljeno vreme za koje pile dosegne težinu od 2,7 kilograma, a to što tako brzo rastu i goje se kod brojnih pilića dovodi do poremećaja mišića. Bele trake koje vidite na belom mesu su upravo simptom tog problema sa mišićima.

Studija iz 2013. godine pokazala je da meso sa tim belim trakama sadrži 224 odsto više masti, manje proteina i više kalorija u odnosu na klasično belo meso bez belih traka. Iste godine je i Poultry Science sproveo istraživanje sa sličnim rezultatom - količina masti je veća i količina mišića manja u zavisnosti od toga koliko ima belih traka na mesu.

1 / 16 Foto: Tiktok printscreen

To ne znači da je meso sa tim belim trakama štetno - slobodno ga možete jesti, ali treba imati na umu da takvo meso više ne spada u kategoriju niskomasnog, zdravog mesa. I što se ukusa tiče, meso sa belim trakama je manje poželjno jer je obično takav komad mesa žilaviji i bezukusniji u odnosu na meso živine koja je rasla u prirodnim uslovima.

Istraživanje iz 2016. godine koje su sproveli unverziteti Arkanzas i Teksas pokazalo je da su te bele trake sve učestalije, a zaključak naučnika je da, ukoliko belo meso kupujete jer važi za zdraviju opciju, potražite komade bez belih traka, a to ćete verovatno najlakše postići ako uspete da pronađete uzgajivača koji i dalje uzgaja živinu na tradicionalan način.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.